Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Velodreamer, prijzen stijgen, wintertraining, beugels, toerkap, trapas, zichtbaarheid, rolweerstand, EQHawk

Velodreamer

Alexey Ganshin heeft, als inwoner van Oekraïne, dankzij Poetin, zijn werkzaamheden (voorlopig?) moeten stoppen aan de plug van de Velodreamer Piligrim XL. Een ouder bericht over deze velomobiel.
Hopelijk ziet de potentaat 'Vladimir de Grote' in dat hij vrijwel 'alleen op de wereld' is en niet in alles zijn zin kan doordrijven. Hier een filmpje die Alexey heeft gedeeld hoe de burgerbevolking van Oekraïne het Oekraïense leger helpt om het land te beschermen.
En hopelijk kan Alexey na de oorlog weer verder met de Piligrim XL in een vrij Oekraïne.
Een smeekbede van Alexey op Facebook op de zevende dag (woensdag) van de oorlog aan Poetin: 'Geef je schuld toe en ga terug. En hij (Poetin) weet niet hoe hij dat moet aanpakken'.

Ook onze collega Honza Galla besteedt aandacht aan Alexey en zijn opties.

Prijzen stijgen

Niet alleen door COVID, maar ook door Poetin's oorlog. Ook de prijzen voor ligfietsen stijgen.
Velomobile World: 'Zoals u wellicht hebt gemerkt, zijn de prijzen van de grondstoffen dramatisch gestegen. Vorig jaar verhoogden we de prijs met 8%, we waren optimistisch en overtuigd dat de prijzen zouden dalen. Helaas is dit helemaal niet gebeurd.' Voor zover te overzien is, gaan de prijzen maximaal 12 % stijgen.
En dat is dan vanaf de fabriek, de vervoerskosten niet meegerekend.

Wintertraining

Zondag is alweer de tweede wintertraining, nu in Alkmaar.
Bij het schrijven staat het aantal deelnemers op 6. Kom op, daar kan nog meer bij!

Beugels voor zitje in de DF

Jeff was niet van plan om veel te boren in de splinternieuwe DF om het zitje in de juiste positie te krijgen. Zijn vriend Garrie vervaardigde twee koolstofvezel beugels (fb) voor de onderkant van de stoel, en ook twee koolstofvezel "voeten" te draaien op de beugels (waardoor de stoel naar voren scharnieren).
Er zijn wel wat vraagtekens of de bodem van de DF 'dit wel kan trekken'.

Eigen ontwerp toerkap

Ben, bekend van de ceder WAW, is bezig om voor zijn Quest XS een carbon toerkap te maken.

Instellen trapas

Als je een tweedehands velomobiel koopt, staat de trapas mogelijkerwijs niet op de juiste afstand. Als je geluk hebt, heeft jouw velomobiel een mooi serviceluik, zoals bij deze Milan. Mogelijk moet je ook nog wat kettingschakels toevoegen of verwijderen als je de trapashouder meer als een halve centimeter verplaatst.
Jan verontschuldigt zich bij voorbaat voor zijn afgetrapte fietsschoenen. Hij kan/kon er nog geen afstand van doen: ze zitten nog zo verd…d, eh, verdraaid lekker.

Zichtbaarheid

Jan beantwoordt de vraag met welke kleur of kleurencombinatie de velomobiel opvalt in het verkeer bij alle weer- en lichtomstandigheden. Zwart valt meteen af als kleur. Grijs valt ook af als bijna alle auto's grijs zijn, of op asfaltwegen. Een compleet witte fiets in de sneeuw helpt ook niet echt voor zichtbaarheid. Je moet echt een contrasterende kleur hebben, dus misschien twee kleuren.
Dagrijverlichting of gewoon je lichten aan als je fietst, ook overdag. Dit zorgt er ook voor dat je wat beter opvalt. Wel je accu's tijdig laden.
Een vlaggetje dan? Heel wat kinderfietsen hebben een vlaggetje, maar als velomobilist ben je dan onverwacht supersnel voor de overige weggebruikers. De zichtbaarheid van het vlaggetje valt weinig op als iemand je van voren of achteren benaderd of er moet een flinke storm van opzij zijn. De zichtbaarheid van opzij, mmm, ruim 2,5 meter opvallende kleur van de velomobiel zie je niet en dat minieme vlaggetje wel?

Trisled rolweerstand meting

Ben Goodall van Trisled test de rolweerstand van tien momenteel verkrijgbare race- (!) banden (349 mm). Misschien niet de banden waar je in geïnteresseerd bent (in 2006 hebben we iets over de band Scorcher vermeld), maar de testmethode die Ben gebruikt is opmerkelijk eenvoudig.

Nieuwe EQHawk

En hier is hij dan een 1:1 schaalmodel. De eerste foto's van een echt bestaand model.
Voor u de EQHawk (fb), een door mensen aangedreven - elektrisch ondersteund hybride - voertuig van de 21e eeuw.
Nog een foto (fb).

Reacties

PietV op vr 04 mrt 2022 om 17:57

Een opmerkelijk eenvoudige test van de rolweerstand van een te kleine rol op de band. Niet alleen de rolweerstand van de rol op de band wordt gemeten, maar de band wordt bovendien nog gekneed door die kleine rol. Daarmee worden de verschillen tussen de banden onderling mogelijk nog groter.

hanzdaniel op di 08 mrt 2022 om 20:45

het is zeker geen smeekbede van Alexey
al kan je het zo lezen
er spreekt trots uit op zijn land
en vastberadenheid dat het verzet zal slagen
laten we hopen dat die Sauron uit Moskau ermee ophoudt
en wel zo gauw mogelijk
maar dat is waarschijnlijk ijdele hoop
stop onmiddellijk met de aankoop van russisch gas en olie
laat de auto staan
ik wil er wel voor in de kou gaan zitten met een extra trui en muts
aan uit solidariteit
groets hanzdaniel

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.