Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Kantelen, fietspad, XL, rit, onzin, regels, kapjes, beurs, Drymer, LEL, boodschappen, inspiratie

Aerotilt

De Aerotilt, een kanteltrike ('Nederlands') gemaakt door Daniele, heeft als basis een RaptoBike. In deze video is te zien hoe het kantelmechanisme werkt.

Beneveld fietspad

Ergens in een van de Spaanstalige landen is dit fietspad (fb) aangelegd.
Wie haalt de snelheidsprijs op dit stukje fietspad zonder de doorgetrokken streep te overschrijden? Wat doet dat verkeersbord daar?

Velodreamer Piligrim XL

Alexey Ganshin is bezig met het ontwerpen van een nieuw type velomobiel naast de Velodreamer Piligrim de enige in Oekraïne gebouwde velomobiel. Deze Piligrim (Pelgrim) wordt straks de Piligrim S als deze Velodreamer Piligrim XL (fb) ooit werkelijkheid wordt. Nog twee foto’s (fb).

Eindejaarsrit

Vladimir rijdt met zijn fat trike samen met anderen de traditionele jaarlijkse tocht naar het strand van de Oostzee op de laatste dag van het uitgaande jaar.

Knoppen voor groen licht onzin?

Je komt aanrijden en het verkeerslicht voor fietsers staat op rood: uiteraard. Gelukkig kan je op het knopje drukken zodat het licht binnenkort op groen staat. Toch?
Er zijn mensen die twijfel hebben (je meent het?!) of dit zo werkt, en vermoeden dat de knoppen als voornaamste doel hebben de illusie van controle te geven.
Dat is uitgezocht, ze werken werkelijk, maar wie gelooft dat nou? Zie maar eens bij wie dit bericht staat: de autobranche (Topgear). ;)

Nieuwe regels

In het Verenigd Koninkrijk worden aan het einde van de maand een aantal verkeersregels (fb) aangepast. De regel dat voetgangers voorrang hebben op afslaand verkeer, kennen we in Nederland natuurlijk(?) al langer. Maar toen we de regels er nog eens op wilden naslaan, wat betreft de plek van de fiets op de weg, kregen we bij het openen van wetten.nl de volgende onderhoudsmelding:
Per 1 januari 2022 is een groot aantal regelingen gewijzigd. Mogelijk zijn deze wijzigingen nog niet doorgevoerd in de geconsolideerde tekst en ziet u een oude versie van de tekst. Raadpleeg bij twijfel de bekendmaking. ...
Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke bekendmaking!?! We hopen dus dat we op moment van schrijven geen grote wijzigingen van verkeersregels in eigen land hebben gemist, waar we ons als fietsers aan zouden moeten houden!

Spiegelkappen uit de 3D-printer

Axel Herfurth heeft een paar mooie spiegelkapjes (fb) met zijn 3D-printer gemaakt. Axel hoopt de spiegels deze week, inclusief foto's op de website van Velomobile SH te kunnen toevoegen. Een set van 2 spiegels gaat €45 kosten, maar bestel niet te snel, want er is nog een verbeterde versie in de maak.

Fiets en Wandelbeurs

De eind februari geplande Fiets en Wandelbeurs gaat door de coronapandemie niet door. Samen met de E-bike Xperience, die parallel hieraan zou plaatsvinden, verhuist het evenement naar volgend jaar.

Drymer going out of business

Wij hadden dit bericht afgelopen maandag al, maar Honza ('Nederlands' *) heeft terecht ook de specifieke Drymer producten genoemd: de Drymer Business, de Two en de Glider (en de Hilgo).
* Google vertaalt 'out of business' als 'failliet', beter zou zijn: 'gaat uit bedrijf' of 'stopt'.

LEL 2022

Nee, niet 'onze' LEL over de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen, maar de iets langere LEL: die van London naar Edinburgh en weer terug. Daarvan opent vandaag (tot volgende week vrijdag!) de inschrijving, dus wie wil kan zich per direct inschrijven. Voor £350 krijg je onder andere bij ieder checkpoint een warme maaltijd, warme of koude drankjes en douchegelegenheden inclusief handdoeken.

Boodschappen doen

...met een velomobiel heeft soms (gevoelsmatig) wat haken en ogen. Bijvoorbeeld of je alle boodschappen wel verstouwd krijgt, of wat er met je velomobiel gebeurt terwijl jij binnen in de winkel bent...?!
Dat laatste valt te zien in deze video, opgenomen in Bad Soden, Duitsland. Niemand kan natuurlijk garanderen dat het er overal zo aan toe gaat, maar in dit geval valt het aantal keren dat mensen 'handtastelijk' worden wel mee (= 0).

Kampeertrip

Wie nog inspiratie moet opdoen voor de komende zomer, kan dat eventueel in deze video van Marnix, die met zijn velomobiel en tent in Nieuw-Zeeland onderweg is.

Reacties

Mauricem op vr 07 jan 2022 om 17:59

Hiervoor mocht je fietsers dus gewoon afsnijden in GB. Nog een wonder dat ik al die fietstochten daar heb overleefd.

wakkermans op vr 07 jan 2022 om 21:07

Op één punt lopen de Engelsen op ons voor. Waar wij verplicht zijn om als bestuurder "zoveel mogelijk rechts te houden" krijgen fietsers in Engeland het welgemeende advies om waar mogelijk het midden van de rijbaan op te zoeken:

Ride in the centre of your lane, to make yourself as clearly visible as possible, in the following situations:
- on quiet roads or streets – if a faster vehicle comes up behind you, move to the left to enable them to overtake, if you can do so safely.
- in slower-moving traffic - when the traffic around you starts to flow more freely, move over to the left if you can do so safely so that faster vehicles behind you can overtake.
- at the approach to junctions or road narrowings where it would be
unsafe for drivers to overtake you.

bron: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1037306/table-of-change-to-the-highway-code.pdf

khoos op zo 09 jan 2022 om 19:17

Over knoppen voor groen licht: in Utrecht overkomt het me dat als ik aan kom fietsen er een lampje aanspringt dat mijn fiets gedetecteerd is als ik over de lus heen ga. Maar als ik dan niet ook op het knopje druk gaat het lampje na een tijdje weer uit.

Soms vraag ik me af of de achterliggende gedachte is dat een 'gedetecteerde' fietser na N seconden wachten vast door rood is gereden en alleen een fietser die op het knopje drukt echt het geduld heeft om te wachten tot het verkeerslicht groen is.

WimH op zo 09 jan 2022 om 20:08

Ik fiets in het oosten van het land (Zutphen/Deventer) en druk nooit op knopjes, maar het verkeerlicht wordt altijd keurig op tijd groen.

nvanderwal op ma 10 jan 2022 om 12:12

Ik ken bij Tiel ook een stoplicht wat niet groen wordt als je niet op het knopje drukt. Dit knopje zit door de bocht voor dit stoplicht op een dusdanig onbereikbare plaats (als ik in mijn velomobiel zit) dat ik daar altijd op het verkeer let en oversteek als het kan.

CV op vr 14 jan 2022 om 19:40

Ik ken ook stoplichten die ook mét gebruik van knopje niet groen worden. Dan neem ik altijd maar aan dat de boel defect is en fiets ik door zodra het kan.

Ze zouden de boel sowieso vaker op knipperend oranje moeten zetten.

Laatst bij een stoplicht op een niet nader te noemen fietssnelweg (huh, stoplicht op een snelweg??); licht is rood, maar geen kruisend verkeer. Ik fiets door. Daarna kijk ik achter me en zie dat het licht groen is, en het kruisende verkeer wat er toen ondertussen wel wws door rood rijdt.

Dus door 'het stoplicht niet te gebruiken' hebben we geen van allen hoeven stoppen. Anders had iedereen moeten stoppen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.