Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Schaarste, ligboot, Laidback Bike Report, instap velomobiel, spiegeltje, vrouwen en velomobielen, duurtocht, racekap, h1, TU Delft, geen WHPSC, fietspad

Schaarste

We hebben schaarste aan woningen, aan hardware (voor bijvoorbeeld smartphones, tablets), maar ook schaarste aan fietsonderdelen!
Deels ligt het aan dat er vanwege corona minder geproduceerd werd, maar ook door de enorm grote vraag naar fietsen. 'De ene ketting is pas over 34 weken leverbaar, een andere over 55 weken. In veel gevallen is zelfs geen termijn bekend.'
En waar schaarste heerst, stijgen de prijzen.

Ligboot

Titouan Galea, een Franse topper wat betreft zo ongeveer alles wat met water, wind en foil(surf)en te maken heeft, test momenteel een project van een groep studenten van de IUT Savoie Mont-Blanc: een mensaangedreven foilboot/foilkajak, of hoe we het moeten omschrijven. De studenten hebben het in ieder geval JetCycle gedoopt, wat wel een passende naam is voor deze vliegensvlugge waterligfiets.

Laidback Bike Report

Ook nu is er weer een nieuwe aflevering van het Laidback Bike Report, met o.a. deze maand:
  • Recumbent News in 5 with Honza Galla
  • TerraTrike introduces the TerraTrike GTS with Jace Cafretsas
  • Long Wheel Base Off-Road Bent Build with Marco Ruga
  • Building a tilting trike prototype out of wood with Alex du Pré
  • On the Road Bent Mechanical Fixes with Doug Davis
  • Introducing the Metabike Mystique 2 wheel bent with Jonathan Garcia
  • LBR Review Team-The Best Velomobile Wheels with Josef Janning
  • LBR Review Team-ICE Sprint X Tour with e-assist with Mickey O’Brien
  • Sports Report with Denny Voorhees and Larry Seidman

Instap velomobiel

Wat voor een postuur je ook hebt, het is van belang dat je ook een goede instap hebt in een velomobiel.
Jan vergelijkt 5 modellen en geeft de geïnteresseerden een kijkje wat de beste fiets voor je kan zijn. Het gaat om de: Alpha 7, QuattroVelo, Strada, Milan en de Snoek.
Nog wat foto's van de instapruimte van de Snoek samen met de Milan en de Quest (fb).

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Welke kleuren staan jou toekomstige velomobiel het beste? Met de hue kan je het kleurenpalet * op de gewenste Snoek loslaten en de juiste RAL-configuratie samenstellen. Er missen misschien wel wat kleurschakeringen met deze hue-instellingen (bijvoorbeeld: wit).

Verder kan je, naast de hue (tint/kleurtoon), de saturatie (verzadiging), de brightness (intensiteit), het contrast en de grayscale (grijswaarde) instellen.
Of neem een optie om een RAL-kleurenwaaier te kopen.
* mogelijk wordt de pagina niet in alle huidige (!) browsers geladen daar de link verwijst naar een minder beveiligde 'http' en niet naar een versleutelde 'https' van de University of Arizona (http://elmo.sbs.arizona.edu).

Vrouwen en velomobielen

Arno vraagt zich op het Duitse Velomobil Forum af waarom er geen vrouwen zijn in de velomobielwereld ('Nederlands').
Nou dat valt ook in Nederland echt wel mee: Anna, Ellen, Eva, Marjon, Marloes, Swanette, om er maar een paar te noemen.

Nodig voor duurtocht

Chris Malloy bereidt zich voor op een ultra-endurance fietstocht van 5.700 km van west (Portland) naar oost (Washington DC) door de VS, met een Challenge Seiran.
Hij was zo vriendelijk om zijn plannen met ons te delen ('Nederlands').

Milan racekap

Bij Velomobiles Worldwide is een nieuwe racekap ontwikkeld. We hebben er twee foto's van deze racekap gevonden: foto 1 en foto 2 (May the force be with you).

Milan auf h1

De Hannoverse zender h1 presenteert met Mobilität mal anders (andere vorm van mobiliteit): de velomobiel, met natuurlijk een praatje met Helge van Räderwerk.

TU Delft

Het is niet dat alleen het Human Power Team stopt, maar zeer waarschijnlijk ook het WASUB team.
Het is volgens de visienota ('Engels') 'tijd voor iets nieuws', met kreten als 'radicaal innovatief' of 'maatschappelijk relevant'.

Geen WHPSC (Battle Mountain) dit jaar

Al & Alice Krause melden op Facebook:
Hoe moeten we dit zeggen, we schrappen de WHPSC voor 2021.Het was een moeilijke beslissing, maar alles bij elkaar genomen vonden we dat dit de juiste beslissing was. We proberen altijd de risico's van het evenement te beperken, maar dit konden we niet met hooibalen oplossen.
Volgend jaar zijn we er weer bij, WHPSC 2022 11-17 september, Battle Mountain, Nevada.
We zullen het samenzijn met onze Human Power familie en onze Battle Mountain familie erg missen. Sorry en bedankt.

Het fietspad nou maar?

Pech met de auto? Waar zet je hem neer? Op het fietspad?

Reacties

MichielAdriaan op za 12 jun 2021 om 11:55

Mag ik de heren (maar dus ook de dames) ligfietsers aanraden je te laten VACCINEREN? Of ben ik dan al weer alle grenzen te buiten gegaan?
Dan zou er misschien weer eens iets WEL door kunnen gaan, onder andere...

PietV op zo 13 jun 2021 om 07:33

Of te stoppen met het eten van de meest vreemde kadavers. Dan is vaccineren misschien helemaal niet nodig. Halveren van de bio industrie met diverse zware antibiotica kan helpen de antibiotica resistentie te verkleinen.

Freddy op zo 13 jun 2021 om 17:22

Respect voor Chris Malloy. Met 68 jaar meedoen aan zo'n monstertocht. Een bikkel!

MichielAdriaan op ma 14 jun 2021 om 09:31

@Piet: Ik heb ook al gehoord: "Ik ga toch niet naar het buitenland, dus waarom zou ik me laten inenten?!"

lighans op ma 14 jun 2021 om 11:02

Ja hoor, mijn eerst vaccinatie zit er in. Gelukkig heb ik geen stalen fiets, want dat magnetische is wel irritant. ;)

(om het een beetje on topic te houden).

lighans op ma 14 jun 2021 om 11:37

Oh en wat betreft vrouwen en velomobielen:
https://recumbinati.nl/#37

;)

MichielAdriaan op ma 14 jun 2021 om 17:24

MIjn Cheetah is van CroMo / aluminium Hans, dus ook geen last van magnetisme ;)
Ik krijg de 2e dosis Pfizer/Biontech de 22', dus nog voor de Fortenroute!

Nyh op di 15 jun 2021 om 11:13

De gevoeligheid van mensen voor het Covid virus heeft weinig met antibiotica resistentie te maken. Antibiotica zijn stoffen waarmee bacteria in het lichaam bestreden kunnen worden. Door te veel gebruik van antibiotica kunnen bepaalde bacterien resistent voor een bepaald antibioticum worden. Als iemand besmet wordt met een bacterie die resistent is tegen een bepaald antibioticum dan houdt dit in dat het antibioticum waartegen de bacterie resistent is niet gebruikt kan worden bij de bestrijding van die bacterie. Op den duur kunnen bacterien tegen meerdere antibiotica resistent worden en kan een 'simpele' bacteriele infectie dodelijk zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is de MRSA-bacterie.

Het Covid virus is een virus. Antibiotica zijn niet werkzaam tegen virussen. Een virus is een stuk genetisch materiaal ingepakt in een schil van eiwitten. Een virus heeft de levende cel van zijn 'gastheer' nodig om zichzelf te kunnen vermenigvuldigen.

Het immuunsysteem bestrijd zowel virussen als bacterien. In de meeste gevallen werkt dat er goed maar soms is de ziekteverwekker zodanig dat het immuunsysteem overweldigd wordt en je ernstig ziekt wordt en zelfs dood kunt gaan. Een beetje hulp in dat soort gevallen kan geen kwaad en zoals het spreekwoord zegt: "Voorkomen is beter dan genezen." Een vaccinatie kun je zien als een brandoefening voor het immuunsysteem. Bij een brandoefening er brandalarm gegeven terwijl er niet echt brand is maar het gebouw wordt wel ontruimt en er wordt gekeken of de ontruiming efficient is en de mensen in het gebouw leren de speciale ontruimingsroutes die normaal zelden of nooit gebruikt worden zodat als het ooit nodig mocht zijn en er echt brand uit breekt het gebouw snel ontruimt kan worden en er zo min mogelijk slachtoffers vallen.

Bij een vaccinatie wordt het immuunsysteem geoefend in het herkennen van een bepaalde ziekteverwekker zodat als deze ziekteverwekker echt het lichaam binnen dringt het immuunsysteem deze ziekteverwekker snel en adequaat kan bestrijden. Vaccinatie kan het immuunsysteem voorbereiden op aanvallen van zowel bacterien (zoals tetanus) als virussen (zoals covid).

Soms is de keuze voor of tegen vaccinatie een kwestie van alleen 'ikke' zoals bij tetanus. Als je jezelf niet laat inenten tegen tetanus houdt dat in dat alleen jij kunt doodgaan aan de buitengewoon pijnlijke tetanus infectie nadat je bijvoorbeeld een diepe wond mets straatvuil hebt na een ligfiets ongeluk. Als je tetanus hebt kun je andere mensen daar niet mee besmetten.

Bij Covid is vaccinatie een geval van 'wij'. Iedereen is in meer of mindere mate gevoelig voor het Covid virus en als je dat virus hebt opgelopen kun je er ook anderen mee besmetten, vooral als jezelf weinig last hebt van het virus of misschien zelfs doet alsof er weinig aan de hand is terwijl je toch behoorlijk ziek bent.

Vergelijk het met het verkeer. Dat is ook iets van 'wij'. Om het verkeer veilig te maken moet iedereen zich aan de verkeersregels houden, hoewel daar ook de nodige individuen zijn die denken dat de verkeersregels voor sukkels zijn en denken dat zij zich er niet aan hoeven te houden aan deze regels omdat zij veel beter zijn dan de gemiddelde verkeersdeelnemer en dus wel mobiel kunnen telefoneren tijdens het rijden, zich niet aan de maximumsnelheid hoeven te houden of dat ze best nog wel kunnen rijden na tien pilsjes.

En dan een laatste kritische noot aan Piet: Covid is wel een heel slecht voorbeeld om tekeer te gaan tegen de bio industrie. De meest waarschijnlijke oorsprong van Covid is de grote behoeft in China om geen beesten uit de bio industrie te willen eten maar fijn beesten gevangen in de wildernis.

FrancisW op di 15 jun 2021 om 16:44

Na vaccinatie kun je ook nog steeds Covid oplopen en andere besmetten, dus als mensen die gevoelig verwachten te zijn zich laten vaccineren zou dat voldoende zijn. echter nu beslist de overgrote "wij" over een kleinere "wij" dat zij ook maar moeten vaccineren voor het geval dat. dus ik vind het allemaal prima wat een ieder zelf beslist, maar ik verwacht datzelfde respect voor mijn keuze om een overhaast, onder druk doorgedrukt vaccin voorlopig nog even niet te nemen....


overigens vind ik die waterfiets wel echt een mooi stukje techniek!

tdt op wo 16 jun 2021 om 00:46

@Hans: dank voor de waardevolle bijdrage.
De verdere ongefundeerde en/of ongerelateerde reacties negeer ik even ;-)

PietV op wo 16 jun 2021 om 07:07

Beste Hans,
Ik heb geen verband gelegd tussen Covid en antibioticaresistentie, noch te keer gegaan tegen de bioindustrie. De hedendaagse bioindustrie gebruikt nog steeds veel te veel antibiotica. Drijfmest is een kweekvijver voor antibioticaresistentie. Die mest komt in het milieu terecht en daarmee komt ook de mens via dierlijke producten en het milieu in aanraking met resistente bacteriën. Dat is een slecht zaak.
https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksprojecten-LNV/Expertisegebieden/kennisonline/Voorkomen-van-verspreiding-van-resistente-bacterien-via-mest-en-milieu.htm

MichielAdriaan op wo 16 jun 2021 om 15:29

Maar we kunnen NU eindelijk iets echt doen, althans proberen tegen Covid-19 Piet, want de vaccins zijn er!
Waarom begint men dan steeds, zodra het over verantwoording nemen voor zijn medemens gaat, ineens over een ander onderwerp?

MichielAdriaan op wo 16 jun 2021 om 16:22

Het virus is dus waarschijnlijk ontstaan in China door contact met exotische diersoorten, waarschijnlijk zelfs het eten er van. Maar dat is dus al gebeurd en irreversibel.
Voor herhaling -althans daar- hoeft men zich waarschijnlijk minder zorgen te maken dan over het weigeren van een gratis vaccin door mensen hier.
Het regime daar zit namelijk niet te wachten op een nieuwe uitbraak van gemuteerde virussen die lands economie ontwrichtte. En tolereert eenvoudig niet dat wappies de volksgezondheid daar opnieuw in gevaar brengen.
Hoe anders dan hier! En dan nog klagen over een avondklok...

WimH op wo 16 jun 2021 om 18:50

Op 11-Apr-2021 om 07:09 PM schreef Piet op het Forum dat hij zijn eerste BioNTech/Pfizer prik had gekregen. Een maand later kreeg hij de tweede. Deze info is gewoon openbaar en staat op een openbaar forum.


Waarom hij nu de link legt met het stoppen van het eten van de meest vreemde kadavers en dat het halveren van de bio industrie met diverse zware antibiotica kan helpen de antibiotica resistentie te verkleinen, is mij ook een raadsel.

Op het forum zit een negeerfunctie/-knop. Is misschien ook een idee voor hier, dan zie je van sommige mensen de reacties niet meer.

MichielAdriaan op wo 16 jun 2021 om 21:18

Well done dan Piet! Daar gaat het wat mij betreft maar om. En bedankt Wim voor je toelichting.
Ik hield trouwens ook wel rekening met die mogelijkheid maar de woordkeuze "is dan misschien niet eens nodig" vond ik nu niet bepaald het zetje dat twijfelaars over de streep zal trekken :)

PietV op do 17 jun 2021 om 11:18

Het grootste gevaar voor onze steeds dichter bevolkte aarde zijn de steeds groter worden groep antibiotica resistentie bacteriën en de snel muterende groepen virussen. Dit gevaar wordt vergroot door de steeds groter bioindustrie en de vervuiling die hiervan het gevolg is. In de rijke landen wordt veel te veel dierlijke proteïnes gevreten. Vele consumptiedieren staan boven in de voedselketen. Met alle gevolgen van vervuiling en opslag van zware metalen en chemische stoffen als herbiciden en pesticiden. Door onze ongezonde leefwijze neemt het zelfherstellend vermogen af en nemen welwaartziekten toe. Per jaar komen 140.000 kg medicijnen in het oppervlaktewater. Van hormonen tot chemo. Het grondwater is op verschillende plaatsen dermate vervuild dat het voor drinkwater extra gereinigd moet worden.
Blijkt dat welvaart en welzijn niet samen op gaan. Maar ja de AOW moet ook betaalbaar blijven.
Ik heb vorig jaar april al Covid19 gehad en ben volledig gevaccineerd. Gewoon de oproep afgewacht voor bouwjaar 1947.
P.S. Als veganist eet ik geen kadavers of dierlijke producten.

mikok op zo 27 jun 2021 om 21:06

> een gratis vaccin

Nee, we krijgen ze niet cadeau. Alles wordt betaald met gemeenschapsgeld.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.