Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Slalommen, Snoek, fietstechnicus, Atto DF, sneeuw, café, 3D, verspreiding kalender, fietstoerisme, LEGO, zoekplaatje

Slalommen

Hoe wendbaar zijn velomobielen bij een slalomtest (of is het een elandtest)? John en twee vrienden testen diverse velomobielen in deze 'wetenschappelijke test' op een vochtig en koud circuit.
Zie de Quattrovelo, Alpha 7, Milan SL. De één is 'wendbaar als een zwaluw', de ander voelt meer aan 'als tanker op zee'.

Samenvoegen en afbakken Snoek

Niet alleen wordt het aantal onderdelen, waarmee het prototype is opgebouwd, samengevoegd zodat er een tweedelige mal ontstaat, maar ook de achterbrug wordt, voor onderhoud, beter bereikbaarder. Ook de instructies voor opbouw van de Snoek moeten klaar zijn voor de bouw in Roemenië.
Want alleen de eerste Snoeken worden in Dronten vervaardigd, maar daarvoor moet eerst een (demonteerbare) oven worden gebouwd. De onderdelen van de Snoek moeten namelijk getemperd worden, en wel in drie fasen van 6 uur op 40 gr, 6 uur op 50 gr en 12 uur op 60 gr, om de optimale eigenschappen van de epoxyharsen te bereiken.

Vraag naar fietstechnicus

Ook in deze verlengde coronatijd is er veel vraag naar fietsen in allerlei vormen en maten, zoals snelle elektrische (bak-)fietsen (en ligfietsen vullen wijzelf maar aan).
Elektronica voor aandrijving, schakelen, ABS (antiblokkeersysteem) wordt steeds belangrijker. Maar ook de materialen waarmee een fiets opgebouwd is, veranderen constant.
M.a.w. er worden steeds meer fietstechnici gezocht (fb).

Atto DF

De Alpha 7 wordt uitgerust met 12 Volt Atto® DF achterlicht / remlicht / richtingaanwijzer van Kellermann. Blijkbaar werken ze ook met 7,2 Volt (fb).
Hoe dat er in de schemering en bij donker uitziet zie je hier (fb). Duidelijk zichtbaar!
Bij de DF is deze verlichting een optie.

Sneeuw en fietsen

Vladimirs rijdt voor zijn plezier met zijn tweewieler ligger in de sneeuw (Letland). Met zijn 29"-wielen glibbert hij door de losse sneeuw (fb). Pas bij een ijzige bodem krijgt hij problemen om zijn evenwicht te behouden, het achterwiel breekt uit.

Velomobiel- en ligfietscafé

Vanaf 8 januari 2021 is het velomobiel- en ligfietscafé geopend voor leden en aspirant leden van de NVHPV! Dé plek is Rijswijk (bij Wijk bij Duurstede!). Een geweldig leuk initiatief!
Nu maar hopen dat het coronavirus snel uitsterft.
Eh, zijn er meer van dit soort cafés?

3D-model velomobiel

Birger heeft een 3D model gemaakt van een Mango (fb) en rendert deze in een fraaie omgeving.

Verspreiding kalender

Hoe zijn de velomobielkalenders van 2021 her en der verspreid? Uiteraard ook met de fiets. Hier een filmpje van Jupp.

Mensen die hun kalender via Grensrijder.com hebben besteld, hebben minder geluk. Op moment van schrijven zijn de kalenders nog altijd niet in Roermond aangekomen. Eerst was er bij de tweede druk een aan corona gerelateerde vertraging bij de drukkerij, waarna de complete zending naar Fritz bij DPD verloren is gegaan. Een nieuwe druk is intussen onderweg en hopelijk ook gauw in Roermond.

Fietstoerisme

De ontwikkelingen op fietsgebied gaan snel. De coronacrisis heeft een flinke impuls gegeven aan het fietsgebruik en de aanleg van fietspaden in heel Europa. Hoe kan het fietstoerisme hiervan profiteren? En welke trends kunnen we de komende jaren verwachten op dit gebied?
Het zijn enkele onderwerpen die de revue passeren tijdens de tweede editie van de IBTC, de International Bicycling Tourism Conference. Dit keer is de conferentie vanwege de coronacrisis 100% online. Ook duurt de IBTC nu twee dagen: op woensdag 27 en donderdag 28 januari 2021 zijn de online lezingen en round table-sessies te volgen.
Meer info over de IBTC is te vinden op deze website.

LEGO

In de nieuwe winkelstraat van LEGO City is nu ook een bakfiets en een fietswinkel opgenomen. Op zich natuurlijk een goed voorbeeld van de nieuwe urban mobility en goed voor de promotie van fietsen, maar gezien er ook nog een sportauto door de winkelstraat mag rijden, zien we nog voldoende gemiste kansen.

Zoekplaatje

Het eerste zoekplaatje van het jaar is afgelopen november gemaakt, tijdens een ritje van één onzer redactieleden. Daarmee hebben jullie, om het nieuwe jaar niet al te moeilijk te beginnen, de eerste hint al binnen.
Wat gaat er schuil achter die rotswand?

Reacties

jantje op vr 15 jan 2021 om 16:36

Zoekplaatje: Omdat den Duits zomaar met zweefvliegtuigen bovenop je fort kan landen :)
Zowel impressionant om te bezoeken van onder aan het kanaal als van boven aan de poort, als in de donkere gangen tussen die 2 in!

Wilco op za 16 jan 2021 om 07:52

Sint Pieters erg langs Albert kanaal op de grens met Belgie?

Hoekie op za 16 jan 2021 om 21:00

Velomobielkalender van Fritz via Chris is binnen. En hij is mooi :)

HvdK op ma 18 jan 2021 om 12:36

De Snoek heeft ook de pers in de VS gehaald. Bij New Atlas
https://newatlas.com/urban-transport/snoek-fastest-velomobile/
Mooi propaganda!

HvdK op ma 18 jan 2021 om 15:40

Trouwens net als vorige week weer een mooi Vrijdagbericht!
Bedankt Redactie!

hanzdaniel op di 19 jan 2021 om 11:00

de eland-test is niet serieus te nemen
daarom de aanhalingstekens?
iets meer snelheid en stevigere bochten?
en vooral geen bouwhek direct naast het testcircuit
groets Hanz

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.