Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Betere ketting, treffen, Mango, ongelukkig, aansprakelijk, klimmen, Cruzbike V20, Afsluit dijk, wat rijdt daar, fietsstraat, racekap, toekomstmuziek, teaser

Betere ketting

Het bedrijf New Motion Labs beweert dat deze nieuwe ketting ('Nederlands') sneller en duurzamer is dan de huidige ketting, die al opmerkelijk efficiënt (circa 98 %), sterk, duurzaam, en relatief goedkoop is.
En in het kader 'alles kan beter' komen ze met deze ketting, die het niet alleen een betere efficiëntie belooft, maar ook minder slijtage door de hele aandrijflijn, en dat alles zonder de noodzaak van omslachtige reinigings- en smeerprocedures!

Inmiddels is er ook heel wat commentaar ('Nederlands') op dit opmerkelijk bericht.

Recumbent meeting

Ondanks corona, vond in september het 5-jaarlijkse ligfietstreffen in Tsjechië plaatst. Aan deze beelden te zien, is de opkomst zeer behoorlijk te noemen.

Een Mango wordt opgehaald

Randy haalt voor zijn vriend Peter een Mango op, en test de Mango voor hem, voor hij hem koopt. Het kost Randy wel een paar dagen rijden…
Nu kunnen ze samen fietsen!

Ongelukkige Jason

Jason heeft nog niet veel geluk gehad met zijn Mango, ongelukken, in beslagname van de Mango, en pas weer een aanrijding.

Aansprakelijk

De rechter heeft de gemeente Roermond aansprakelijk gesteld voor het ongeluk van Erwin de Vries, op weg naar de Oliebollentocht in Midden-Limburg. Laten we hopen dat de uitspraak wat in gang zet bij de gemeenten, en dat dergelijke gevaarlijke situaties verholpen gaan worden.

Klimmen met de ligfiets

Het beheersen van steile beklimmingen met een velomobiel (voor beginners): TorPedyellow legt uit.

Cruzbike V20 test

Alexander is naar Dordrecht afgereisd om de Cruzbike V20 aan de tand te voelen.
Het sturen van de voorwielaangedreven Cruzbike voelt vreemd aan, net of iemand anders het stuur ook vasthoudt (maar het zijn zijn eigen benen). Maar dat zal na vele kilometers wel wennen.
De bestelling is nog niet geplaatst, maar daar kan zo maar verandering in komen.

Afsluit dijk

Op 1 december was er aan de Noord-Hollandse kant van de Afsluitdijk een door Bicycling geïnitieerd ludiek, vanwege de coronapandemie klein, protest tegen het langer afsluiten van de dijk voor fietsers.
Het NH-nieuws heeft er aandacht aan besteed, maar ook Hart van Nederland.

Wat rijdt daar?

In Rhyl (Wales) keken automobilisten hun ogen uit toen een onbekend geel voorwerp door de straten raasde. Wat zou dat voor een mysterieus ding zijn? Een oplossing was nog ver te zoeken.
Gelukkig is het mysterie inmiddels opgelost. Lezers, ook overzeese, kwamen met de oplossing: een driewielige ligfiets met een aerodynamisch omhulsel, een velomobiel.

Fietsstraat

Inmiddels is er tussen Assen en Groningen een zogenaamde fietsstraat gereed, in het kader van de doorfietsroute 'De Groene As': deze fietsstraat ligt grofweg tussen Vries en De Punt.

Wat is een fietsstraat? 'Een fietsstraat is een weg die is ingericht als fietsroute waar ook gemotoriseerd verkeer is toegestaan. De fietser is er de belangrijkste gebruiker. Op fietsstraten die binnen de bebouwde liggen mag je 30 km/h rijden. Deze fietsstraat die nu is aangelegd ligt buiten de bebouwde kom, waar je maximaal 60 km/h mag rijden. Automobilisten mogen er fietsers inhalen met een gematigde snelheid en met voldoende passeerafstand.'

Wat het in de praktijk betekent, is dat er behalve een kleurtje op het wegdek ligt er, naast de wegmarkering (= 60 km/uur), een brede doorgetrokken streep is aangebracht (let op: bij deze doorgetrokken streep mag je blijkbaar, ook als automobilist, inhalen!?! Een trekker met een aanhanger zal je als fietser proberen te passeren!).

Racekap

De digitale inkt van ons artikel over de Snoek was amper droog, of het stukje over de racekap moest eigenlijk alweer worden bijgewerkt. Oftewel: de racekap is klaar!

Toekomstbeeld

Er komt een Nationaal Toekomstbeeld Fiets, aldus het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doel hiervan is, om de fiets een effectief en vanzelfsprekend alternatief voor auto en OV te laten zijn. Of zoals CROW het stelt: de feits moet zichtbaarder worden in de mobiliteitsplannen.
Ook de Fietsersbond klinken de plannen van het ministerie als (toekomst-)muziek in de oren, en wij sluiten ons daar graag bij aan.

Teaser uit de redactie-app

Wij wilden nog iets meer publiceren
Maar een mederedacteur vond dat we wat geduld moesten leren:
Nu moeten we wel oppassen
Voor de grapjassen
Want het ligt onder embargo
Dus voorlopig is het ‘nee, non, no’
Want het is niet altijd erg goed
Om te proberen te publiceren met hoge spoed
Dit ding blijkt tot nu toe een prototype
En dus nog ver weg van de komende hype
Als ik er echter naar kijk en fantaseer
Hoop ik er wel eens mee te kunnen rijden een keer
Er is al contact en nieuws komt eraan
Is dan jullie ongeduld van de baan?

Reacties

PietV op vr 04 dec 2020 om 16:00

Klimmen met de ligfiets. Filmpje gezien, maar de ligfietser mag eerst even leren efficiënt ademhalen. Al hijgend naar boven werkt contra productief en vernauwd de gladde spieren in de vaten.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.