Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Roeifietsen, afstand, mobiliteit, afmetingen, Afsluitdijk, vrachtfietsen, tijd, hard, lamp, crash, routeplanner, zoekplaatje

Toekomst op het water

Pak 'm beet een maand geleden berichtten we ook al over de plannen van Derk Thijs, om te stoppen met de productie van roeifietsen. In een nieuwsbericht van Omroep Zeeland komt Derk zelf aan het woord, om het één en ander over de productiestop én zijn toekomstplannen te vertellen.

Hoe houd je de automobilist op afstand?

Als opvolger van onderzoek dat professor Ian Walker in 2006 deed met fietsen met een vrouwenpruik, heeft Fietsberaad een onderzoek gedaan met fietsen met een kinderzitje met een 'kind' er in.
Het resultaat: de automobilist houdt meer afstand.
Laat nou die Ian Walker ook aan dit onderzoek hebben meegedaan!

Deltaplan Fietsmobiliteit

Ludo Grégoire heeft in zijn blog een oproep gedaan aan de politiek maar ook aan onszelf. En daar is geen verkeerd woord in te vinden (zelfs de ligfietser wordt genoemd).
We kunnen dan ook van harte de volgende aanbeveling doen: lees het hier!

Dimensies velomobielen

Christophe heeft een diagram gemaakt waarin visueel de lengte en breedte van zo goed als alle velomobielen staan.
Zo is te zien dat de Velayo immens is, zowel wat lengte als breedte betreft, terwijl de Alpha 7 en de Snoek zowat even groot (of klein) zijn.

Afgesloten Afsluitdijk

Niet alleen wij vragen ons af wanneer de Afsluitdijk voor de fietser weer onbeperkt bruikbaar zal zijn, maar in de Leeuwarder Courant maakt ook Saskia, samen met de Fietsersbond, zich zorgen.
De Afsluitdijk maakt onderdeel uit van de Eurovelo 12, een internationale fietsroute van 7050 kilometer door zes landen langs de Noordzeekust.
Verbreding van het fietspad bij de bruggen was tot nu toe onbespreekbaar voor Rijkswaterstaat 'omdat het budget op was'. 2,5 meter is echt te smal. Nu is er 200 miljoen euro nodig voor de extra werkzaamheden, dus dan kan die verbreding er toch nog wel af. Is het niet Rijkswaterstaat?

UPDATE

Zoals in een reactie op deze tweet valt te lezen, sluit de NVHPV zich graag aan bij de genoemde actie tegen de verlengde sluiting van de Afsluitdijk. Later meer hierover.

Vrachtfietsen

In de Rijnhaven van Straatsburg wordt 6 ton aan straatstenen gelost. Het laatste stuk naar de bestemming wordt gedaan met behulp van bakfietsen (met trapondersteuning) ('Nederlands'). De lading weegt 180 kg per fietsrit.
Ondertussen gaat de klassieke pakketbezorging van het bedrijf Urban Logistic Solutions (ULS) gewoon door.

Alle tijd

Duurzaam leven kost geen tijd, het bespaart juist tijd, aldus Johan Vollenbroek in een interview in de Gelderlander.

Oerend hard

Op de rijksweg in België rijdt een fietser met gemak ruim 80 km per uur tussen alle wagens door. Geen fiets met trapondersteuning dus, en ook geen speed-pedelec. Volgend jaar kandidaat voor de WHPSC te Battle Mountain?
Nee, het is een motor (met trapondersteuning), en ook nog eens legaal.

Tafellamp

In het kader wat je niet allemaal kan doen met fietsonderdelen is hier de tafellamp.

Achterband veroorzaakt ongeluk

Wat gebeurt er als de achterband van een velomobiel bij 65 km/uur contact met het wegdek verliest (klapband)? Dan heeft de pech dat de onbestuurbare velomobiel richt obstakels, boomstompen, gaat. De gevolgen voor de velomobiel zijn ernstig, met Dan loopt het redelijk goed af, wat butsen en kneuzingen.
In het filmpje zie je dat de achterkant plotseling uitbreekt en de velomobiel richting de zijkant van de weg gaat, ondanks tegensturen.
Zie ook de discussie op Facebook.

Routeplanner

In de provincie Utrecht is een motie aangenomen, die ervoor zorgt dat een routeplanner voor speed pedelecs zal worden ontwikkeld. Een soortgelijke pedelecplanner van de Fietsersbond, die ook de Utrechtse versie zal verzorgen, is in Gelderland al beschikbaar. We vragen ons af, of deze planners ook geschikt zijn voor velomobielen en andere snelle (lig)fietsers.

Zoekplaatje

Het zoekplaatje van vorige week was duidelijk weer eens één van de gemakkelijkere categorie. Binnen een half uur kwam het goede antwoord van Erik, die en passant ook nog even de niet gestelde bonusvraag correct beantwoordde, van wie de fiets is: namelijk van Gideon. Iedereen die aan de vorige OBT in Rotterdam heeft deelgenomen, zal de brug wel herkend hebben.
Gideon, bedankt dat we van je mooie foto gebruik hebben mogen maken!

Reacties

tdt op zo 22 nov 2020 om 22:41

Alweer een extra routeplanner? Pfff...

ik kan er wel wat over zeggen, maar het is eigenlijk makkelijker om XKCD dat te laten doen.

Nico-on-trike op ma 23 nov 2020 om 09:32

Deltaplan Fietsmobiliteit.
Ik mis het monteren en gebruik van een achteruitkijkspiegeltje in het huiswerk voor fietsers. Hoe sneller de tweewieler wordt hoe groter de wettelijke plicht één of meer achteruitkijkspiegels te monteren. En dat terwijl de langzamere tweewieler vaker ingehaald wordt.
Ik pleit er dus voor om elke fiets uit te rusten met een achteruitkijkspiegel. Dan wordt de kans op het slingeren van de langzamere tweewieler aanzienlijk verkleind, want als die omkijkt wat er aankomt, wijkt die ook steevast uit naar de richting waarin het hoofd gedraaid wordt.

CV op wo 25 nov 2020 om 20:37

Die geplofte achterband; damn...

Nog meer redenen om de volgende keer een vierwieler te kopen.

PietV op do 26 nov 2020 om 13:17

Die geplofte achterband? Nog meer reden om de volgende keer de achterband goed te monteren, te controleren op beschadigingen en de juiste bandenspanning. Een vierde wiel legt extra gewicht in de schaal.

CV op vr 27 nov 2020 om 00:27

Dan nog kun je catastrofale lekken krijgen.

De neus weer dicht lamineren zorgt ook voor extra gewicht

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.