Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Waarschuwing, Fiets in de trein, oliedempers, Whike, illustratie, Laidback Report, Mulsanne naar Finland, FlevoBike, fietstochten, zoekplaatje, tourtochten

Waarschuwing ICB

We trappen deze week af met een belangrijke waarschuwing van InterCityBike: bij de montage van de dwarsstangen van de wielophanging van de DF XL, die geleverd zijn tussen januari 2018 en juli 2020, is mogelijk een fout gemaakt. Op de website van ICB is te lezen hoe je kunt controleren of je DF XL dit probleem heeft en hoe je dit, indien nodig, kunt verhelpen (English version).

Fiets mee in de trein

Sinds afgelopen woensdag (1 juli) mogen de fietsen weer met de trein mee. Wim Bot(sing volgens de ondertiteling; fiets wordt feature) van de Fietsersbond heeft deze video gemaakt hoe je dit doet (registreren).

Oliedempers

Saukki laat zien hoe je je standaard type frictiedempers kan vervangen door oliegedempte dempers. De huidige dempers zouden niet optimaal zijn. De ombouwset zal binnenkort beschikbaar zijn bij Velomobiel.nl.
Een kleine waarschuwing: de huidige dempers werken zo goed als altijd, terwijl bij lekkage de oliedempers meteen een stuk slechter reageren (deze redacteur heeft twee verschillende type oliegedempte achterdempers in de Mango gehad. Pech? Zou kunnen!).

Whike

De Rotte Riders hebben hun velomobieljasje uitgetrokken en rijden nu open en zeilend met Whikes (fb) rondom het Markermeer. Om het gezelschap compleet te maken rijdt er ook een Twike mee.

Illustratie allereerste fietspad

Het eerste 'snelfietspad Bergstraße' is in 1820 aangelegd tussen Wiesloch via Mannheim naar Darmstadt. Er bestaat een, zeldzame, ingekleurde prent van deze gebeurtenis, gemaakt door een onbekende artiest. En dat, al na drie jaren, nadat Karl Drais de loopfiets de wereld had getoond.
Wij geloven dat de artiest niet echt onder de indruk was van dit fietsgebeuren.
De bron van dit item is Bicycle World (fb).

Laidback Report 1 *

In deze aflevering het volgende:
  • In de jaren negentig van de vorige eeuw was de (Amerikaanse, red.) westkust een broeinest van ligfietsinnovaties. Een toegewijde groep van ligfietsbouwers en -rijders begon met het uitwisselen van ideeën en rijtijden en in Oregon kwam de OHPV (Oregon Human Powered Vehicles) tot leven. Lonnie Morse is het grootste deel van de daaropvolgende jaren een belangrijk lid van de groep geweest en komt bij ons om enkele details en veel mooie verhalen te delen.
  • Vervolgens verwelkomen we de Italiaans ligfietsliefhebber Marco Ruga weer. Hij heeft onze kijkers een paar weken geleden verwend met geweldige ligfietscreaties welke hij bouwt en aangezien er vele vragen opdoken, is hij gevraagd om meer met ons te delen. Hij zal het hebben over zijn nieuwste racefiets en ons iets vetellen over de gevaren van het rijden op Italiaanse wegen.
  • Tot slot zijn we erg enthousiast dat we deel uit te maken van het TerraTrike Riderfest trike spelprogramma. Marketingdirecteur Marshall Randall zal het hebben over WizWheelz trikes inclusief TerraTrike, Greenspeed en KMX en zal vervolgens al je vragen beantwoorden in een AMA (Ask Me Anything, oftewel: vragen staat vrij). Om het allemaal af te ronden zal hij een naam trekken van de winnaar van een nieuwe trike naar keuze uit de Riderfest inzendingen.

Laidback Report 2 *

In deze aflevering het volgende:
  • Een Nederlander die in Roemenië velomobielen van wereldklasse maakt? Maak kennis met Jan Wijnen, de onwaarschijnlijke eigenaar van Velomobile World. Jan vertelt ons hoe hij er toe komt om velomobielen van vooraanstaande Nederlandse en Duitse fabrikanten te maken door een fabriek te bouwen in dit Midden-Europese land. We praten over zijn productieproces en zijn grote plannen voor de toekomst van velomobielen over de hele wereld.
  • Vervolgens gaan we verder met onze belangrijke discussie over de vraag waar we moeten concurreren met uw ligfiets. Greg Eberdt van de Arkansas Senior Olympics en Andy Hollinger van de Texas State Road Championships sluiten zich aan bij Doug Davis om te praten over hun respectievelijke ligfietsvriendelijke evenementen later dit jaar.
  • Tot slot verwelkomen we onze vrienden David Black en Anja Wrede van RAD Innovations/Hase USA in het programma. Hij vertelt over Hase's geweldige deltaversie's van de trike en beantwoordt al uw vragen in een AMA-sessie.

Met de Mulsanne naar Finland *

Ik ben net terug van een reis naar Oost-Finland. Het was 998 km met de velomobiel (de Mulsanne (fb)), en twee dagen tussendoor hebben we met een auto reden, dus zijn we in totaal acht dagen onderweg geweest.
De belangrijkste attractie van de reis was het theehuis in Wehmais, eigendom van Zweedse Finnen waarvan de voorouders teruggaan tot in de jaren 1700. Met de auto bezochten we mijn zus die een zomerhuisje heeft in Puumala.
Als je met een velomobiel reist, heb je altijd zeer goede contacten met de lokale bevolking, zowel kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen. Tijdens de reis heb ik mijn snelheidsrecord gebroken bij een steile heuvel, 94 km/u, en het voelde goed aan. Het viel me ook op dat het mogelijk is om in 30 graden hitte te fietsen, maar de steile klim verstoorde wel mijn tempo.
Probeer je eens voor te stellen dat je zo ver kunt reizen met een kleine velomobiel!

FlevoBike

Geen idee of dit al eens langsgekomen is, maar Johan Vrielink van FlevoBike Technology heeft een foto vrijgegeven van een Flevobike (Racer) met de voorwielaandrijver met een ingesloten ketting.

Op de site staat van FlevoBike Technology ook dat ze een ander logo, en daarmee ook een andere huisstijl, gaan gebruiken.

Fietstochten

De zomervakantie staat weer voor de deur en gezien de corona-maatregelen overal versoepeld worden, wil de één of de ander misschien toch nog op korte termijn een fietsvakantie inplannen. Walter Hoogerbeets (aka Noorkaapfujin) heeft op zijn website fietsers afstappen wellicht nog wat handige tips voor de last minute-wereldfietsers onder ons.

Zoekplaatje

De oplossing van het zoekplaatje was vorige week weer razendsnel gevonden; Wim had geen half uur nodig om het juiste antwoord te geven. Volgende keer moeten we het dus nóg moeilijker maken!
Naast de felicitaties voor Wim, gaat onze dank uit naar Gerwin, voor het aanleveren van dit mooie zoekplaatje.

Tourtochten

Dit weekend zijn er weer een aantal ritten mogelijk. Zie de agenda hiernaast.

* De bijbehorende tekst is door DeepL Translate vertaald (wel hier en daar iets aangepast).

Reacties

tdt op vr 03 jul 2020 om 14:23

Wat betreft die oliedempers: Beetje dubbel. Helemaal geen vering kan ook niet kapot. Oliedempers zorgen wel voor een significante verbetering van de wegligging. Ik mis niets van m'n Quest (zowel de DF als de QuattroVelo vind ik veel betere fietsen), behalve die Risse Astro 5.

Lazyryder op vr 03 jul 2020 om 15:15

Ben benieuwd naar de praktijk ervaringen met de nieuwe demper.
Met zo'n whike ben je wel mooi van het gezeur af dat er een vlaggetje op je ligfiets moet :-)

andre.brouwer op vr 03 jul 2020 om 16:12

Voor zover ik weet hebben de Rotte Rijders niet meegereden met de Whikes rond het IJsselmeer. Waarschijnlijk vond onze content manager van de Rotte Rijders FB pagina het gewoon een leuk filmpje en heeft hij deze zonder verder commentaar gedeeld.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.