Universele verklaring voor de rechten van de fietser

Gepubliceerd op

Het is alweer jaren geleden toen de eerste versies van de universele verklaring voor de rechten van de fietser zijn gepubliceerd. Een recente versie in pdf is onlangs verschenen. Bron : Twitter

Een versie uit 2011 vinden we op de site Fietsersafstappen.
In 2011 hebben we de verklaring een aantal keren in het nieuws gehad. Het blijft eigenlijk gek dat nu nog jaren nadien er vrij veel mis is met het toepassen van de rechten. Het publiceren van de grondbeginselen en het herhalen daarvan lijkt daarmee zeker van belang.

Reacties

CV op di 03 sep 2019 om 14:29

Allemaal zeer logisch eigenlijk ja.

Maarja, de realiteit is helaas al direct vanaf 0 anders; Fietspaden met het ronde blauwe bord zijn primair aangelegd voor automobilisten zodat die niet gehinderd door fietsen volgas door kunnen rijden op de hoofdrijbaan.

Met de velomobiel (75cm+ dan) heb je gelukkig vaak nog de keuze dat wegpestpad niet te gebruiken.

G op di 03 sep 2019 om 18:41

Heb het intussen een jaartje of 25 aangezien, de radicaal militante anti-auto sentimenten onder ligfietsers begint me wat de keel uit te hangen. De intentie is vast oké. Is het nodig? Meestal niet. Is het zuiver? Zeker niet. Voel ik me aangesproken? Ja. Ik rijd ligfietsen omdat ik er lol in heb; intussen rijd ik ook auto(s), heb ik kinderen en een slecht geïsoleerde woning. Sorry daarvoor.


Overigens kan ik het met de punten van de verklaring goed eens zijn. Velomobielen heb ik ook liever van het fietspad.

Ruitenbeek op wo 04 sep 2019 om 13:22

Leuk om zo een foto van jezelf tegen te komen op de website. Sorry dat ik mijn handen niet aan het stuur heb.

rowingvictor op do 05 sep 2019 om 11:05

@ G: +1

twilwel op zo 08 sep 2019 om 14:03

Ik begrijp de reacties niet als zou deze verklaring radicaal en zelfs militant anti-auto sentiment zijn. Tegelijkertijd wordt de verklaring wel volledig ondersteund. Wat het rijden met auto's, het nemen van een school kinderen en al dan niet geïsoleerde woningen met de rechten van fietsers te maken hebben ontgaat me compleet. Opkomen voor de rechten van de fietser is vanzelfsprekend een belangrijk onderwerp voor een fiets-platform als ligfiets.net. Wat mij betreft gaat het hier over een infrastructuur die zowel fietser als automobilist recht doet en niet de een tegenover de ander zet, want dan kijken de meeste mensen (zowel fietser als automobilist zijnde) in de spiegel. En dat schiet niet op.

pjotr320 op zo 08 sep 2019 om 18:22

Ben ik het alweer met twilwel eens :)

G op ma 09 sep 2019 om 17:20

Ik denk dat reactie 2 met name op reactie 1 slaat;)

De rest van de logica mag je ontgaan maar is er wel; ligfietsen lijkt (meer en meer) hand in hand te moeten gaan met ‘verantwoord’ in al haar vormen. Terwijl daar geen enkel noodzakelijk verband hoeft te zijn. Althans in mijn opinie. ‘Leuk’ is ook een prima motivatie. (En inderdaad, er is ook geen noodzakelijk verband tussen leuk en verantwoord).

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.