Fietspaden eind 2017 klaar

Gepubliceerd op

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) steekt 7,7 miljoen euro in vijf nieuwe snelfietsroutes in de regio Haaglanden. De nieuwe forenzentrajecten moeten eind volgend jaar klaar zijn.

De snelfietsroutes, ook wel fietssnelwegen genoemd, moeten een alternatief gaan bieden aan automobilisten, die iedere ochtend en avond op relatief korte afstanden lang in de file staan.

Samen hebben het ministerie, gemeenten, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie een plan opgesteld om het fietsgebruik op de korte en middellange afstand te stimuleren. Tussen Den Haag en Leiden liggen overigens al twee veelgebruikte snelfietsroutes: de Via 44 en de Velostrada.

De komende tijd worden er vijf nieuwe trajecten gerealiseerd: tussen Rijswijk en Den Haag; tussen Delft, Rijswijk, Den Haag en Voorburg; van Rijswijk naar Wateringen en Naaldwijk; van Midden-Delfland naar Delft, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer én tot slot, iets buiten de regio, tussen Katwijk en Leiden. De aanleg wordt gecombineerd met een campagne om mensen te stimuleren om de auto te laten staan en de fiets te pakken.

Het ministerie betaalt de helft van de kosten van de aanleg van de snelfietsroutes, tot een maximum van 7,7 miljoen euro. De rest van de kosten komt voor rekening van de gemeenten en de provincie.

Voorzitter Koen Baart van de Fietsersbond afdeling Haagse regio noemt de injectie 'fantastisch'. ,,Maar dat vinden we van ieder dubbeltje dat naar de fiets gaat.'' Lichte reserve heeft Baart bij de co-financieringsconstructie. ,,Dat klinkt makkelijker dan het vaak is. Al onderschrijven alle gemeenten het belang van een goede fietsinfrastructuur.''

Reacties

RMRuitenbeek op za 19 nov 2016 om 14:12

Ja een snelwegfietspad. Ga eens kijken tussen Utrecht en Nieuwegein langs de westkant van het Amsterdam Rijnkanaal. Zodra je de gemeentegrens overgaat krijg je het gevoel of je op een oude Romeinseweg terecht komt. Voor tonnen worden er busbanen aangelegd met prachtig glad asfalt voor slechts 2 bussen per uur. Wij fietsers en dat zijn er honderden per dag, stuiteren over een donker, smal en slecht wegdek naar onze werkplek.

MaartenSneep op za 19 nov 2016 om 17:26

Dat fietspad is lastig: de dijk is van Rijkswaterstaat (de natte club), en het fietspad is waarschijnlijk gemeenten Utrecht en Nieuwegein.Als je daar niet heel veel inspanningen tegenover zet, dan wordt het heel lastig om daar een vlak fietspad van te maken. Houten heeft dat uiteindelijk (aan de oostkant) wel voor elkaar gekregen, maar daar zijn ze geloof ik 4 jaar mee bezig geweest om het te mogen aanleggen volgens hun standaarden (=asfalt).

Dat zie ik in Nieuwegein nog niet gebeuren.

RMRuitenbeek op za 19 nov 2016 om 18:04

De Fietsersbond en de gemeente Nieuwegein al aangeschreven vorig jaar, maar helaas. Eenmaal per jaar komt er een man langs met gietasfalt om de scheuren te vullen. In mijn schrijven heb ik ook gewezen op het fietspad bij Houten. Dat wil ik ook. Wegen en bruggen worden voor kapitalen verbreed, maar 3 kilometer fatsoenlijk fietspad is hier inderdaad een zaak van een lange adem, maar ik ga door.

Grrrrrene op za 19 nov 2016 om 21:32

Fietssnelwegen. Het idee is leuk, maar de uitvoering van de fietssnelweg bij mij in de buurt (F35) is ronduit beroerd. Enschede doet het redelijk netjes: een lang stuk o.a. langs NS Station Kennispark, maar kom je in Hengelo aan houdt het ineens op, met het station in zicht. Pas na Hengelo gaat het weer verder. Ik hoop dat deze fietssnelweg(en) beter uitgevoerd wordt.

Het idee van de F35 was dat de fietser van Enschede tot (geloof ik) Zwolle kon fietsen zonder te hoeven stoppen voor verkeerslichten of gelijkvloerse kruisingen. Van dat alles is weinig tot niets terecht gekomen vanwege de hoge kosten. Ik gebruik hem nu gewoon niet omdat het een beetje om is en geen enkel voordeel biedt boven een normaal fietspad.

ErikOnnes op zo 27 nov 2016 om 08:20

Nieuwe fietssnelweg aanleggen en dan een bestaande opheffen in dezelfde regio: http://www.omroepwest.nl/nieuws/3293767/Verzet-tegen-verdwijnen-van-fietssnelweg-Mient-in-Den-Haag

TeJayLigFts op zo 27 nov 2016 om 09:28

Lijkt wel wat op het gebruik bij de windmolens Erik. Subsidie afgelopen? Dan slopen we de molen (verkopen die) en bouwen we weer een nieuwe met subsidie.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.