Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Slimme jas, harsstikke goed remmen, nietjes, een miljard dollar, Groningen dé fietsstad, Gelderse fietsfoto's, Tour d'Utrecht, wintertraining en klimmen, Ronde van Texel, Challenge op Facebook, serieus, kunstige ligfietsen, sparring, agressieve fietser, Dahon, ALV NVHPV, enquête

Slimme jas

Jammer niet iets waar een ligger niets aan heeft.
De Fietsersbond en Vodafone werken samen met Magic Bullet aan een zogenaamde Smart Jacket, een jas met een display op rugpand (dus geen rugtas gebruiken) en op de mouwen. Op de smartphone wordt een route geplot, en met pijlen op de rug en op de mouw wordt aangegeven welke richting je moet. Duidelijk voor de berijder en achteropkomend verkeer. Maar tegemoetkomend verkeer? Niet alleen pijlen zijn met zo'n led-matrix te vertonen, ook een smiley.
Voor de ligger dan maar een tasje met een display?!

Is dit idee nieuw? Nou, nee, niet echt. Cyclee projecteert de pijlen en andere illustraties achter op de rug van de fietser. En weer niets voor de ligfietser, het rugoppervlak is daar te miniem voor.

Harsstikke goed remmen

Nee, geen typefout van uw redacteur. Ook niet van Mick. Wij zouden zoiets ook absoluut niet durven beweren!
Nee, het gaat om frauderende bedrijven die, al in 2001, verpulverd (strijkstokken-)hars in de trommelremmen deden. En dan nieuwe remblokken berekenden aan de klant. De trommelrem doet het daarna angstaanjagend (ook luidruchtig) goed.

Nietjes

Een miljard dollar!

Noorwegen investeert 1 miljard dollars (ruim € 900.000.000) in fietssnelwegen rond de tien van de grootste steden!
Het idee is om tweebaansfietspaden te creëren die zowel het in de stad reizen, als aansluitingen naar de voorsteden rond elke stad, vergemakkelijken.

Groningen, dé fietsstad?

Niet zozeer de fietsprovincie, maar staat wel wijd en zijd bekend als dé fietshoofdstad (Cycling City of the Netherlands). Maar is dat ook zo?
Mark zet er toch wat kanttekeningen bij. Of waren de verwachtingen van Mark te hooggespannen?

Stadjer? Omdat Groningen, net als Utrecht, verwijst naar de stad als naar de provincie, wordt de inwoner van de stad (Groningen), stadjer genoemd.

Gelderse fietsfoto's

De Gelderse sportfederatie wil 99 foto's van Gelderlanders (*) van alle leeftijden op de fiets verzamelen. Daar kunnen wij toch wel wat ligfietsers aan toevoegen?!
Onder het motto: we noemen Gelderland toch niet voor niets een fietsprovincie?!
* Met excuus, want de Gelderlander bestaat niet.

Tour d'Utrecht

Niet alleen Gelderland wil fietsprovincie zijn (welke niet?), ook Utrecht.
Op zondag 3 juli 2016 rijden duizenden wielrenners vanuit de Jaarbeurs in Utrecht over het parcours van het Grand Départ 2015. Ook met de ligfiets.

Wintertraining, en klimmen

In Sloten (Amsterdam, en niet Friesland dus) vindt zondag de tweede wintertraining plaats.

Als je klimmen met de ligfiets leuker lijkt, kan je beter afreizen naar Nijmegen. Daar vindt de Stevensloop plaats.

Ronde van Texel

Op Goede Vrijdag, 25 maart, is er weer de Ronde van Texel. Om acht uur staat bij Matthijs in Twisk de koffie al klaar! Om daarna, om negen uur gezamenlijk richting Den Helder de fietsen om, om elf uur de veer naar Texel te nemen.
Lees ook de blog van Jan Robert.

Challenge op Facebook

Voor wie het ontgaan is: Challenge is op Facebook te vinden.

Serieus?

Een toenemend aantal vrouwen hebben er £ 4.000 (€ 5.125) over voor een 'zadelchirurgie' - zodat ze comfortabeler kunnen fietsen. Voor dat bedrag is er ook een super-de-luxe ligfiets te koop.
Dames, in de ligfietswereld bestaat het volgende gezegde: zadelpijn is een keuze!

Kunstige ligfietsen

Op Marktplaats worden een aantal ligfietsachtige kunstwerken aangeboden. Alle modellen zijn vervaardigd uit vertind koperdraad.
Zie ook de 'Overige advertenties van Joosten' onderaan de advertentie.

Sparring

Struisvogel zoekt en vindt sparringspartners.

Agressieve fietser

De bestuurder wordt gemaand om niet opzij te kijken naar die agressieve fietser.

Dahon

Ontzagwekkendste Dahon. Tja…

ALV NVHPV

Morgen, zaterdag, heeft de NVHPV haar jaarlijkse algemene ledenvergadering.

Enquête

Voor een studie Commerciële Economie wordt er, namens Jorden, geprobeerd in een enquête te achterhalen waarom er nog relatief weinig mensen zijn die een ligfiets hebben.
Waarom hebben mensen speciaal gekozen voor een ligfiets, of wat zijn de behoeftes van de ligfietser op verschillende vlakken?

Reacties

MangOscar op vr 11 mrt 2016 om 14:26

Die disco-jas versterkt weer het beeld dat fietsen gevaarlijk zou zijn. De fietser moet maar weer investeren omdat je alleen als knipperende kerstboom veilig door het verkeer zou kunnen.

G op vr 11 mrt 2016 om 15:18

Superveilig bedacht van de heren professors van de fietsersbond en Vodafone. Net als zo'n pijl linksaf op een pijlwagen, waar je dan links langs moet.

MichielAdriaan op vr 11 mrt 2016 om 15:34

Wim heeft natuurlijk helemaal gelijk, het moet 'verpulverD hars' zijn. Een bijvoeglijk naamwoord en voltooid deelwoord schrijf je hetzelfde. Want IS in feite ook hetzelfde :)
Food for thought?

pietandringa op vr 11 mrt 2016 om 16:35

Groningen is opnieuw in de race om fietsstad 2016 te worden. Dat is mooi, maar moet ook niet teveel een doel op zich worden. Bij mij in de buurt moeten prachtig mooie oude bomen (ecologische zone) wijken voor een in mijn ogen onlogisch fietspad. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de Gemeente vooral wil scoren met fietspadkilometers om de titel binnen te slepen. Ik zal de volgende keer Partij voor de Dieren stemmen ipv GroenLinks.

TeJayLigFts op vr 11 mrt 2016 om 18:10

Wim, het was geen grap (harsstikke). Als je de link had gevolgd, zie je dezelfde woordspeling (en ik vond en vind het een fraaie - even een t bij vindt weggehaald ;) ).
Verpulvert is in deze zin, gewoonweg fout!

Kunnen we afspreken dat als er een d/t-fout wordt gemaakt, mijn makke, deze naar de redactie at ligfiets wordt gestuurd (staat onderaan op elke Ligfiets.net-pagina). Dan vervuilt het deze commentaren niet (dit is al de derde).
En verbeterd wordt het altijd.

DirkD op vr 11 mrt 2016 om 21:35

Wat een mooie oplossing Theo.

Ik erger me op de een of andere manier meer aan de reacties op de taalvoutjes als de taalvoutjes zelf ;)

WimH op vr 11 mrt 2016 om 21:36

@Theo, uiteraard heb ik de link gevolgd en weet ik dat het woord 'harsstikke' correct geschreven is in bovenstaande context.

Ik reageer hier eigenlijk nooit op spelfouten. Nu vond ik het wel kunnen, gezien het feit dat er een grapje werd gemaakt over spel-/typefouten.

nvanderwal op zo 13 mrt 2016 om 10:16

Niet alleen geeft de "disko-jas" het beeld dat fietsen gevaarlijk is; het maakt fietsen ook gevaarlijker. Meerder automobilisten worden agressief van een dergelijke aanwijzing en zullen vlaklangs passeren.
Het is het bijna het zelfde wat er 'ter compensatie' zal gebeuren als fietsers fietshelmen gaan dragen: Automobilisten denken bij het zien van een fietshelm dat het veilig is om vlaklangs te passeren, en zullen dit (gaan) doen met hogere snelheid.
De basis van het de term "compensatie' ligt in de vermeerdering van het aantal auto-ongelukken toen de veiligheidsgordel verplicht werd. Automobilisten voelde zich veiliger door de gordel en namen hierdoor meer risico in het verkeer.
Niet aantrekken dus, en als je prettig en veilig wilt fietsen: Zoek naar routes met fietspaden.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.