Ellen sterker dan mannen?

Gepubliceerd op

Nieuw wereldrecord: Nijmeegse fietst de mannen zoek op de zes-uurs

404 kilometer fietsen in zes uur tijd. Dat is wat de Nijmeegse wielrenster Ellen van Vugt afgelopen zaterdag heeft gedaan. Hiermee verpletterde ze niet alleen haar eigen record, maar ook het wereldrecord voor de heren, dat op 371 kilometer staat. Dit betekent dat Ellen gedurende zes uur bijna 13 km/h sneller reed dan Bradley Wiggins tijdens zijn uurrecord voor profwielrenners.

Om deze snelheid te bereiken is hoogwaardige technologie essentieel. De fiets is een gesloten ligfiets met een extreem lage luchtweerstand en speciale banden. Het ontwerp is van David Wielemaker, de grote man achter de Delftse recordfiets die in 2013 alle voorpagina's haalde. De fiets is gebouwd door Hans van Vugt en Daniël Fenn, twee mannen met zeer veel ervaring in het maken van extreem snelle fietsen.

Ellen leverde deze grote prestatie op de autotestbaan van Dekra in Duitsland. De omstandigheden waren optimaal; een temperatuur van 25 graden, vrijwel geen wind, bewolkt en een beetje zon, maar geen regen. Het team heeft wekenlang moeten wachten op een dag met de juiste weersverwachting.

Eerdere opvallende prestaties waren onder andere een werelduurrecord van 68,973 km in 2004, een sprintrecord van 106.04 km/h in 2004 en een tweede plaats tussen de heren bij het WK ligfietsen van 2004.

Het team wil graag haar sponsoren bedanken voor de steun en toewijding tijdens de weg naar dit record. Onder meer Reliable IT Solutions van Mark van de Sande, SRM, Raptobike, Challangebikes, Rohloff en natuurlijk Elan van Hans van Vugt.

Reliable IT Solutions is sinds 2015 de nieuwe sponsor van het raceteam. Het innovatieve IT bedrijf van Mark van de Sande maakt het mogelijk om ICT-diensten af te nemen naar behoefte en te betalen naar gebruik, waar innovativiteit, betrouwbaarheid en passie hoog staan aangeschreven.

In september gaat Ellen met haar team naar Battle Mountain in de Verenigde Staten om een aanval te doen op het sprintrecord. Hier zal zij het opnemen tegen onder anderen Lieske Yntema van het universitaire team Delft/Amsterdam. Voor deze wedstrijd zoekt het team nog meer sponsoren en vrijwilligers.

Van onze gastredacteur: Walter Hoogerbeets
Foto: Lennard Heijer

Reacties

MaartenSneep op zo 12 jul 2015 om 14:04

Wat een waanzinnig mooi resultaat. Van harte gefeliciteerd!

MaartenSneep op ma 13 jul 2015 om 14:29

Als ik het trouwens goed heb bijgehouden is dit ook het eerste wereldrecord in een fiets die door David Wielemaker ontworpen is. Want laten we niet vergeten dat dit record alleen mogelijk is als alles klopt: Ellen in goede vorm maar ook de fiets helemaal in orde, zowel in ontwerp als in uitvoering.

G op di 14 jul 2015 om 15:23

Geweldig resultaat, en daarvoor felicitaties!


Dit is trouwens het letterlijke persbericht van Elan. In hetzelfde weekend heeft reeds een man 418km gereden in 6 uur. Dat hoeft ook niet onvermeld te blijven. Evenals prestaties zoals een vrouw die de 1000km-grens binnen 24uur heeft bereikt.

http://hpv.org/index.php/30-lausitzring/weltrekordversuche/451-perfekte-bedingungen-ermoeglichen-sagenhafte-neue-weltrekorde-oder-das-wochenende-der-schnellsten-frau-der-welt

MaartenSneep op wo 15 jul 2015 om 00:43

Niet helemaal letterlijk, er zijn een paar kleinigheden gecorrigeerd, maar bedankt voor de aanvulling.

Willem58 op za 18 jul 2015 om 02:06

Mmm knap jazeker! en de vergelijking met een bukker, zitter of andere dan deze recordmachine gaat natuurlijk niet op. Laat eenieder op hetzelfde materiaal rijden en dan kun je de atleten onderling vergelijken.
Bij elke VM. wedstrijd, tijdrit of niet rijden er renners/sters op veel verschillend materiaal;van bijna wrijvingsloze wiellagers en rolweerstandarme banden racekappen en nanowax aan toe wie er het meeste geld in kan pompen legt de meeste meters af. Of mooier nog laat ze tegelijk, net als in de wielersport tegen elkaar koersen dan komt ook de tactiek, koersinzicht naar boven drijven. Als ex wielrenner weet ik hoe zwaar een tijdrit kan zijn...een meerdaagse etappekoers is dat weer voor een ander maar ik denk dat een vergelijking met een Breadley Wiggins of andere bukfietswegrenner niet op gaat.

Jan-van-Steeg op zo 19 jul 2015 om 18:07

zoals je zegt Willem. Tijdritten zijn erg zwaar. Recordritten zijn extreme tijdritten. Extreem zwaar. zwaarder nog dan op een tijdritfiets, helemaal als je het 6 uur uithoudt in een fiets waarin je niet even kunt strekken of verzitten. Helemaal klem in 1 houding voor 6 uur. In de wielerwereld vinden ze tijdritten van 3 uur al extreem, voor een 6 uur ben je dan pas op de helft. Ondertussen brandt de zon op je lichaam door het ruitje, maar verkoeling van de rijwind is er bijna niet. Immers alle koeling kost earodynamische weerstand. Balanceren op het randje van het mogelijke, terwijl er praktisch geen trainingsmogelijkheden zijn voor deze fietsen.

De snelste speedbikes zijn iets anders dan zomaar even een tijdritfiets waar iedereen in feite mee weg kan fietsen en elke avond een rondje kan trainen. Er komt als rijder veel bij kijken om daar goed mee overweg te kunnen en dan heb ik het nog niets eens over het vermogen leveren met te weinig koeling. Ooit wel eens op een spinningbike gezeten en vermogen geleverd voor 6 uur zonder koeling? Denk er dan ook nog een doodskistervaring voor 6 uur lang bij tijdens die inspanning en je komt in de buurt van wat de rijder meemaakt.

De vergelijking gaat inderdaad volkomen mank. De profrenners krijgen er ook nog eens voor betaald. De ligfietsers doen het naast hun normale job, gewoon uit passie voor de sport. En dan ontwikkelen ze ook nog eens hun eigen fietsen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.