Dekra 2015: Wachten en de wind

Gepubliceerd op

Ruim op tijd staan de teams klaar bij de parkeerplaats van Dekra. Het jaarlijkse wachten is weer begonnen. Nieuwelingen stellen zich aan elkaar voor, de ervaren rotten zijn blij elkaar weer te zien. De Dekrabaan lonkt, maar het duurt lang voordat de teams de baan op kunnen. Er rijdt nog een andere klant namelijk.

Die klant zorgt er ook voor dat we aanvankelijk geen foto’s en video’s mogen maken op de baan wordt tijdens de briefing verteld, waar de klant mee bezig is is niet bestemd voor de buitenwereld. De wachttijd wordt benut door de fietsen alvast te keuren, Lieske Yntema gaat alvast op de Tackx warmrijden. Anderhalf uur na de planning is het dan zo ver, het Dekra-weekend gaat nu echt beginnen. De studenten van het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) hebben er zin in. Wel moeten ze nog even de baan controleren, er blijken flinke beschadigingen in het wegdek te zitten. Gelukkig zorgen die niet voor veel problemen.

Yntema is ingedeeld voor een uurrecordpoging en de 200 m sprint. Al snel besluit het team alleen voor de sprint te gaan, de tijd voor het uurrecord is krap. En dan is er de wind, die de hele dag al stevig is en ook aan het begin van de avond voor aardige windstoten zorgt. De grote vraag is of de 200m sprint met legal wind gereden kan worden. Het HPT wil een serieuze poging doen het officiële laagland sprintrecord voor vrouwen, dat al heel lang op 79 km/h staat, te verbreken. Gelukkig gaat de wind langzaam liggen.

Ook de Fransen en Cygnus gaan voor de 200m sprint op de eerste avond. Guillaume de France met name om de fiets te testen voor de uurrecordpoging later dit weekend. Voor Sjaak Bloemberg van Cygnus is het een eerste poging. Hij heeft pas drie keer eerder in de fiets gereden. Tijdens zijn eerste poging breekt de ketting en hij weet de fiets rustig te laten vallen. Zijn tweede poging is succesvol, hij haalt een snelheid van 94,4 km/h. Nog ver van het wereldrecord van mannen, het is wel een hele goede start.

Lieske Yntema heeft dan al haar eerste poging gedaan. Zij rijdt sneller dan het wereldrecord en haalt 82,6 km/h. Alleen als ze net door de tijdmeting komt, wordt een windvlaag gemeten die boven de maximaal toegestane windsnelheid komt. Niet geldig dus. Het HPT baalt een beetje, maar zijn overtuigd dat een tweede poging wel het record kan opleveren. Yntema rijdt haar tweede poging beter en strakker. Ze haalt nu zelfs 85,7 km/h. Alleen weer wordt teveel wind gemeten. Tot verbazing van iedereen eigenlijk, want het voelt windstil.

Het HPT wijst naar de windmeter van de officials. Die is aan een partytent bevestigd, waardoor de meting nooit betrouwbaar kan zijn. Na overleg mag het HPT zelf een betere plek vinden voor de meter, als ze zelf voor een paal kunnen zorgen. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd, gelijk wordt besloten zodra het kan naar een bouwmarkt te gaan.

Natuurlijk baalt het team dat twee keer teveel wind is gemeten, daar staan ze niet te lang bij stil. Het is overduidelijk dat Yntema het record kan verpulveren en daar richt iedereen zich op. Terug bij het pension wordt gelijk aan de VeloX 4 gewerkt. Op zaterdag wordt met de echte racekap gerede. Dat betekent weer nachtwerk met polijsten, het overzetten van het elektronisch systeem en natuurlijk het nodige afstellen en verbeteren.

Reacties

jack op za 11 jul 2015 om 08:58

Opvallend om een foto te zien met alleen dames erop tijdens zo'n evenement. Girl power! Succes!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.