Op bezoek bij M-Gineering

Gepubliceerd op

Afgelopen weekend was uw redacteur op bezoek bij M-Gineering en kreeg een kijkje in de stal bij de werkplaats

Zaterdagavond, tijdens een tweedaagse vervolgcursus fietsreparatie (een aanrader!), kwam uw redacteur even langs om met één van de andere redacteuren, die deelnam aan de cursus en zodoende in de buurt was, even bij te praten over Ligfiets.net.
Terwijl er constant fietsonderdelen onderhanden werden genomen werd bekend dat Ligfiets.net op bezoek was. Hierop werden we door cursusleider en eigenaar van M-Gineering Marten Gerritsen uitgenodigd om in de stal te komen kijken naar ligfietshistorie. Marten was indertijd oprichter en secretaris bij de NVHPV.

Nu kent uw redacteur een uit de hand gelopen verzamelwoede: op zolder kan er altijd nog wel wat bij (dit gaat lang goed, totdat er verhuisd moet worden). Maar dit ging alle verwachtingen te boven, want een voormalige stal is ruim, heel ruim.

Nadat de, spaarzame, lichten aan waren, werden we naar een caravan geleid, waarnaast iets onduidelijks onder dekkleden lag. Nadat de dekkleden weggetrokken waren, stond daar een volledige gesloten gele ligfiets: de Café Racer!
De Café Racer, ontworpen en gebouwd door Marten Gerritsen en Marinus Meijers, was in het midden van de jaren tachtig de snelste ligfiets en kon alleen van de hoofdprijs afgehouden worden door het spel wat oneerlijk te spelen. Er moest bijvoorbeeld over een nat wegdek gereden worden terwijl de tegenstanders mochten wachten tot het weer droog was.
De fiets was de eerste ligfiets die niet over de baan zwabberde waardoor alleen al deze sneller was. Het eerste ontwerp was aan de achterkant aerodynamisch nog niet helemaal in orde. De triplex achterzijde werd open gezaagd en naar elkaar toe getrokken: een hele vooruitgang.

Meer info over de Café Racer staat in de Human Power (The technical journal of the IHPVA) zomer 1987, bladzijde 7, 8 en 9. Dit verhaal staat, vrijwel woord voor woord, ook op de site van M-Gineering, met meer tekeningen en een foto met de aerodynamisch verbeterde achterzijde.

De stal is voor fietsliefhebbers een walhalla (foto's). We waren al voorbij een Leitra gekomen, die duidelijk al een tijdje niet buiten geweest was. Er staan, liggen, hangen ontelbare fietsen, of onderdelen daarvan, tussen inmiddels klassieke caravans en auto's. En geen fiets is hetzelfde. We noemen er een paar: een Kopenhagen Pedersen, een Bickerton en natuurlijk ook fietsen van M-Gineering zelf.
De Bickerton, een vouwfiets, vormt een apart verhaal. De Bickerton is ontworpen door een ingenieur van Rolls Royce, Harry Bickerton. Stijf is de fiets nergens, wat misschien iets zegt over de kwaliteit van die ingenieur. Maar volgens Marten rijdt de fiets op de een of andere manier toch goed! Deze fiets was de inspiratiebron voor Brompton.

Zie ook de Kampeerwijzer voor een verslag over de fietscursus.

Reacties

j.postema op wo 27 mei 2015 om 01:27

leuk verslag!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.