Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Vijfde wiel, stuiteren, eerste indruk DF XL, Zockra productie gestopt, Wonthaggi HPV, NuVinci N330, diverse

Vijfde wiel

Aanstaande woensdagmiddag worden op het bekende adres in Dronten bij InterCityBike/Ligfietsshop de eerste ontwerpschetsen gepresenteerd van de DF Cargo (spreek uit: Car-go). Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom om, onder het genot van een kopje koffie of thee, de presentatie van de DF Cargo door Daniel Fenn bij te wonen. Daniel zal ingaan op de ontwerpfilosofie en designkeuzes die gemaakt zijn bij de ontwikkeling van deze derde telg in de DF-familie.
Ymte Sijbrandij: "Dit wordt de eerste snelle fiets waarmee je zowel op kampeervakantie kunt als aan wedstrijden deelnemen." De DF Cargo krijgt vijf wielen. Ymte: "Meer wielen is duidelijk een trend. We begonnen immers met twee wielen, nu is drie wielen al jaren heel gewoon. De Quattro zien we als een tussenstap op de markt. Met vijf wielen wordt het gewicht beter verdeeld. Bovendien zorgt de smalle achterkant, die behouden blijft met vijf wielen, voor een betere aerodynamica. Wij verwachten er veel van op de rechte baan."

De verwachting is dat het druk wordt. Gezien de beperkte ruimte worden bij een te grote belangstelling alleen de geïnteresseerden die zich ingeschreven hebben toegelaten. Zie de agenda voor inschrijving. Vol is vol.

Stuiteren

Hoe kan je zien hoe efficiënt een band is? Door hem te laten stuiteren.

Eerste indruk DF XL

Liegender Robert heeft maandag zijn DF XL opgehaald en er mee naar huis gereden. Hier is zijn eerste indruk, met in zijn achterhoofd zijn 'oude' carbon Quest.
Wat opmerkingen: de Quest is een oceaanstomer t.o.v. de DF (XL), stoplichten halen het gemiddelde niet meer zo omlaag, hellingen worden met bravoure genomen. Wel maakt de romp meer lawaai.

Gaëtan gaat, met zijn DF, van Berengeville naar Houetteville heuvel af. Of volgt de Tour de Normandie, net achter de volgwagens.

Zockra productie gestopt

Bij Zockra heeft Malric de ontwikkeling en productie van ligfietsen na 6 jaar gestopt ('Nederlands'). Zockra maakte de 'Le Rapide' en de High Racer HR700. Zockra blijft bestaan en de 5-jaar garantie op het frame blijft ongewijzigd
Malric werkt nu bij een zeilboot firma.
Zie ook het Duitse en Engelse forum.

Wonthaggi HPV

In Australië zijn het vorige weekend races geweest. Bijzonder is dat deze velomobielen er zo anders uitzien dan die in Europa. Nog een video.

NuVinci N330

NuVinci brengt, later dit jaar, een goedkopere continu variabele transmissie uit, de NuVinci N330. Het verschil met de N360 is, zoals de nummering eigenlijk al verteld, het versnellingsbereik: de N330 heeft een bereik van 330 %.
Eerder bericht over de N360.

Diverse

Verknipte foto's

Erik Johansson photoshopt een ietsje beter dan de meeste onder ons (understatement):

Banaan pellen

Maak je een banaan perfect open.

Sponsor gezocht

Een scholier zoekt een sponsor om een Quest te kopen, omdat hij in een uur naar zijn school wil fietsen.

Wide Path Bicycle Camper

In het weekend

  • In het weekend is het Nationale Ligfietsdag o.a. bij Tempelman (zondag) of op Facebook, de Ligfietsspecialisten (weekend), of bij Ace (zondag)!
  • Zaterdag rijdt Mooi Bennekom haar rondje. Ze gaan niet op zoek naar de (gekke) wolf, maar naar de onvindbare poema op de Veluwe. Vertrokken wordt er om 10 uur vanaf station Veenendaal-de Klomp.
  • De Limburgse Liggers zoeken het in de mijnen. Ze vertrekken om 10 uur op de Ceintuurlaan te Waterschei (Genk), niet ver van het KRC Genk stadion.
  • In het kader van de Nationale Ligfietsdag gaat Ace zondag op zoek naar kaas. Als dit aangetroffen wordt, kan er gesmuld worden. Om 12 uur start een toertocht van 30 km, uiteraard vanuit Ace in Winterswijk.
  • De Almere Liggers zoeken zondag dan weer ligfietsen in Dronten, ook al weer in het kader van de Nationale Ligfietsdag. Vertrek uit Almere om 10 uur vanaf het Libelleplantsoen.
  • Niet geheel toevallig start er zondag om 12 uur vanuit Dronten bij de Ligfietsshop Tempelman en Intercitybike.nl ook een toertocht.
    En daar komt ook een delegatie van LOL (Zutphen) zich bij voegen.

En het volgende weekend het Paastreffen!

Reacties

lighans op vr 27 mrt 2015 om 14:24

De DF cargo moet wel vet worden. Ik wacht op de versie met 6 wielen en rupsverbinding.

Dat de Australische fietsen er anders uit zien is niet zo gek, Er zijn behoorlijk wat regels waaraan ze moeten voldoen. breedte, grote rolbeugel, etc. Dat geeft beperkingen aan de vorm. Daarbij worden ze alleen voor wedstrijden gebruikt.


De scholier die een sponsor zoekt is wat optimistisch met zijn idee 40 km in 1 uur te rijden. Maar vindt het wel een sympathiek idee dat er een scholier is die dat niet op de brommer wilt doen.

Bij de banaan had ik eerlijk gezegd een velomobiel verwacht....

Bobslee op vr 27 mrt 2015 om 15:36

Aanstaande woensdag?? Wat is de datum dan? Juist!!!! :-)))

WimH op vr 27 mrt 2015 om 16:21

Mooi Bennekom gaat juist wel op zoek naar (sporen van) de wolf:
Het is dit jaar 10 jaar geleden dat de poema is gespot op de Veluwe. Vijf jaar geleden heeft Mooi Bennekom met succes de Poema tocht gereden in hetzelfde gebied.
Wij willen deze tocht opnieuw rijden maar nu met als doel door op zoek te gaan naar (sporen van) de wolf.

Belle op vr 27 mrt 2015 om 19:57

@Adri In Duitsland, waar Daniël Fenn vandaan komt, kennen ze geen 1 april als speciale dag. Alleen in Nederland, Frankrijk, Engeland, Rusland en Vlaanderen kent men deze dag: zie Wikipedia.

m_anderseck op vr 27 mrt 2015 om 20:45

@Belle: Als jij het zegt... Nu maar alleen nog aan de duitse Wikipedia vertellen en uit mijn hoofd krijgen ;-)

liggerzutphen op vr 27 mrt 2015 om 23:47

LOL beraadt zich nog, gezien de bijzonder slechte weersvoorspellingen. Maar dat laten we tijdig weten, om de organisatie niet teleur te stellen.

NoStress op za 28 mrt 2015 om 05:09

Het kon niet uitblijven. Na de aardverschuiving in Dronten, blijkt het episch centrum zich in Nijmegen te bevinden. Elan schurkte al eerder tegen gewone (maar wel zeer fraaie!) fietsen van Stipbike aan. Na de overname van Challenge nu recentelijk weer Raptobike kon de ontwikkeling van de vrachtvelomobiel niet uitblijven. Daniel heeft ook al zijn designburo in de krochten van het Honig gebouw ingericht. De invloeden van het succesvolle nabijgehouden Cargobikefestival laten zich gelden. Een synergie tussen velomobiel en bakfiets was een kwestie van tijd en gelegenheid.

Ik spraak recentelijk Ymte hierover. Per ongeluk gelekte foto's van het prototype (de witte links) bij de oplevering van de nieuwe DF-xl van Hans Wessels gaven aanleiding hiertoe. Hans was ingewijde in dit project.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=344942995713010&set=pcb.344943302379646&type=1&theater

Het was tot nu toe vrij gebruikelijk om voor de hand liggende redenen een bierkratje als maat te nemen voor het ontwerp van een vierwielige velomobiel. Zowel VM.nl als Aligt paste dit al eerder toe.
Intercitybike koos voor een onorthodoxe standaard; 3 boodschappentassen van JUMBO. Een verklaarbare gedachtegang als je zelf 4 opgroeiende kinderen hebt.
Zie het idee als een geïntegreerde aanhanger aan het 4 wielige ontwerp van de Car-go. Multifunctioneel gebruik van het aerodynamisch staartstuk. Voor dagelijks gebruik worden de 3 tassen rond dit wiel geplaatst en kan het 5e wiel als een sleep-as neergelaten worden. Net als bij vrachtwagens ondersteund het de last. Is de ruimte niet in gebruik kan dit wiel omhoog in de laadruimte worden gehangen. Het geeft zodoende geen onnodige weerstand en kan de Car-Go desgewenst als wedstrijdfiets ingezet worden.

Er is ook overwogen om nog 2 andere wielen op die manier in te trekken om zodoende nog minder rol weerstand te verkrijgen. Met het oog op de toenemende kosten en lastig reproduceerbare techniek in massaproductie hebben ze er vanaf gezien. Ik heb nog een voorstel gedaan om de wielen op een simpele manier van binnenuit demonteerbaar te maken. Dan kan je ze lossen en overboord zetten tijdens een wedstrijd bij wijze van gewichtsvermindering. Volgens Ymte was dit technisch wel mogelijk en al eerder overwogen bij andere fietsen die hij in het verleden heeft gereden (WOMBAT), maar is reglementair niet toegestaan. Het voertuig zou dan te veel op een gewone racefiets volgens UCI-norm gaan lijken. Daar zit niemand op te wachten….

xanderniezing op za 28 mrt 2015 om 20:28

Aanstaande woensdag? Toevallig, op die dag wordt ook de candybar-houder van Radical Design gepresenteerd. Deze wordt met klittenband aan de binnenkant van je velomobiel vastgemaakt. Er is ruimte voor 6 Marsen, Nutsen of Snickers'.

bastiaan op zo 29 mrt 2015 om 03:01

die df cargo is een geweldige ontwikkeling. kan ik eindelijk met mijn gewone desktop PC ipv dat vervelende kleine laptopje op fietsvakantie naar noorwegen, en tóch snel de berg op rijden. en je kan gelijk alle eten van te voren meenemen zodat je onderweg geen boodschappen meer hoef te doen. een nadeel is echter wel dat je mogelijk een extra reserveband moet meenemen...
ik ben er in ieder geval bij a.s. woensdag om 14:00!

NoStress op zo 29 mrt 2015 om 08:09

Aan alles is gedacht Bastiaan. als je de tekening bovenaan het artikel goed bekijkt zul je zien dat het 5 gelijke wielen betreft.
Het 5e wiel IS het reservewiel. Door slechts een Torkschroef M8 eruit te draaien kun je het hele wiel incl. remmen uitnemen. Alle wielen zijn integraal uitwisselbaar! De gesloten (E-)aandrijving zit vrij op de achteras. Dit om een sper-differentieel mogelijk te maken zodat het een 2x2 voertuig wordt bij minder goed wegdek zoal jij die wel eens opzoekt...

Voor laptop en andere E-prullaria hoef je geen bagageruimte aan op te offeren. In de neus net achter de voorwielen zijn diverse sleuven en railen al standaard voor veilig bergen van deze apparatuur. Benadering van deze ruimte geschied via het inspectieluik op de neus die voor dit doel voorzien is van scharnier en slotje.
Er is een optie tegen meerprijs om ook de voorwielen meesturend te maken. Vooral handig in stedelijke omgeving en zeer scherpe bochten.
Hij heet niet voor niets Car-Go. Luxe, ruimte en comfort van een Car en Go waar je wilt gaan.

quest200 op ma 30 mrt 2015 om 17:07

Wij willen Intercitybike feliciteren met dit grandioze nieuwe ontwerp! Met de Quattro kunnen wij hier inderdaad niet aan tippen. Wij zijn al achter de tekentafel gekropen voor een 6-wieler. Als deze trend eenmaal aanslaat.

Groet, Theo

JoyceD op ma 30 mrt 2015 om 19:52

@theo, dat moet dan haast een soort vrachtwagen worden.

Arjan_V op di 31 mrt 2015 om 08:46

@ Theo, dan zou ik de 6 wieler overslaan want die hebben wij al bijna klaar...
De 8 en 10 wieler staan ook al in de wacht, naar idee van het treintje Hase Kettwiesels.
Zou toch voor een oneven aantal wielen gaan als ik jullie was!

Nyh op di 31 mrt 2015 om 09:21

Iedereen weet toch dat het aantal wielen voor een goede en stabiele fiets een priemgetal moet zijn?

Je hebt 1-wielers, 2-wielers, 3-wielers, 5-wielers en de volgende logische stap is een 7-wieler.

G op di 31 mrt 2015 om 09:48

De verschillende vm-ontwerpers stellen me teleur. Ik had ze kundiger ingeschat. Dit is zoeken naar een oplossing voor een probleem dat er niet is. In drie woorden:


Stretchen dat ding.


Laat de fuss over die wielen lekker achterwege en verleng. Opgelost. a) zoveel ruimte als je wilt, waar je wilt en b) met elke cm sneller. Die drie wielen kunnen dat makkelijk hebben en het carbon ook.


Maakt de prijsstelling van vm's ook helder als glas: betalen per centimeter.

Ik heb morgen de eerste afspraken staan om het hier nader over te hebben.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.