Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Lungplus, bureaufiets, Quattro, goedkopere 'fietskleding', ligfietstreffen (B), afdaling, wintertraining Amsterdam, wereldfietsbeurs

Lungplus

We zijn een beetje te laat met dit artikel, toch is het iets om te onthouden voor de volgende winter.
Fietsen in de kou is te doen, maar soms krijg je het benauwd vanwege de koude lucht die je door je open mond binnen krijgt.
De Lungplus, een Finse uitvinding, moet de koude lucht die je inademt zodanig opwarmen, dat je luchtwegen het minder hard te verduren krijgen.
We kwamen dit apparaat tegen op Sport.be

Bureaufiets

Professor Erik Scherder (Laat je hersenen niet zitten) zegt het al tijden: bewegen is belangrijk. Dus waarom niet bij een kantoorbaan één van deze bureaufietsen aanvragen.
Zo hoef je niet stil te zitten. Is het ook iets voor scholieren?
Even een open deur: ga (lig-)fietsen naar je werk of school.

Quattro

De naam van de vierwieler, Q4W, van Velomobiel.nl is inmiddels bekend gemaakt: de Quattro.
Mocht die naam je bekend voorkomen, dan klopt dat. Het is de vierwieler van Miles Kingsbury, die ook aan de ROAM in 2011 heeft meegedaan. Miles heeft overigens geen bezwaar tegen de gebruikte naam.
De Quattro is inmiddels zwart gespoten om de laatste oneffenheden te ontdekken.

Goedkopere 'fietskleding'

Het hoeft niet altijd duur te zijn, en desondanks goed. Belle bekijkt de catalogus van Engelbert Strauss (denk aan de dikke catalogus van Wehkamp, voor de iets ouderen onder ons)) van werkkleding, en ontdekt producten die in de fiets(-internet-)winkel aanzienlijk duurder zijn.

Ligfietstreffen (B)

Wij hebben in Nederland ons Paastreffen (3 - 6 april). In België is, een maand later, het Ligfietstreffen te Moorsel (Aalst) op 1 - 3 mei, georganiseerd door de Gentse Liggers.

Afdaling

Met een Troytec Revolution LR-FS wordt geprobeerd om de 100 km/uur-grens bergaf te doorbreken. Zal het lukken?

Wintertraining Amsterdam

Na Alkmaar is komend zondag aan de beurt voor de tweede wintertraining. De start is al om 11 uur!

Wereldfietsbeurs

Zondag is de Wereldfietsbeurs.
Deze fietsbeurs (Bussum) is, naast toeristische informatie, fietstechniek of kampeermiddelen, vooral voor het uitwisselen van ervaringen en inspiratie opdoen voor fietsavonturen.
Ook onze ligfietsvereniging, NVHPV, zal met een stand op deze beurs aanwezig zijn.
Let ook eens op de tip, waarde lezer, want de beurs is gelegen naast het treinstation Naarden-Bussum.
De Wereldfietsbeurs.

Reacties

G op vr 13 mrt 2015 om 13:58

Mooi ding, die Quattro. respect voor de ontwikkeling!

Nu is quattro niet een naam die een automerk in het verleden gebruikte, zoals VM stelt. Quattro GmbH is een levend bedrijf en inderdaad volle dochter van een automerk. Ik hoop voor VM dat zij akkoord zijn, ook met de letterlijke overgenomen letter / het logo.

NoStress op vr 13 mrt 2015 om 16:27

Haha! Amusante 'uitvinding' die Long Plus! Ik noem dat een neus! Bij koude ademen door de neus zorgt op een natuurlijk manier voor bevochtiging en opwarmen van ademlucht. Ook een NVHPV sjalie oid over je mond doet iets soortgelijks. :-)

NoStress op vr 13 mrt 2015 om 16:46

Bij de goedkope 'fietskleding' heb ik onder de blog van Belle ook al wat praktische adviezen geplaatst als langjarig gebruiker van deze kleding. Doe er je voordeel mee indien gewenst.

Over Merinowol valt ook nog wat te zeggen.
Fantastisch spul bij koude en zelfs bij warmte. Tenminste als je geen bezwaar hebt tegen een heel klein kriebeltje af en toe en altijd net 1 graadje te warm in dragen.
Icebreaker is al bijna als merknaam een soortnaam voor deze kleding geworden. Toch zijn er alternatieven. Waarom?

Soms is een mix met een andere stof niet alleen sterk scherp in prijs (Decatlon, 70% Merino voor 15 euro) maar ook nog prettiger dragen.
Zelf heb ik deze winter een lange leger onderbroek (model 60-70-er jaren) gedragen (in de Quest, op het werk en thuis) Een mix van wol (geen Merino) en katoen. Heerlijk! (watje!) Kosten? 5 euro.

Ook is laatst via deze rubriek aandacht geweest voor het uitstekende blog van Water met een alternatief uit Zweden. Woolmaker.
http://www.fietsersafstappen.nl/2015/02/15/warm/
Niet in het minst omdat het ook echt uit Zweden komt ipv Australië waar 80% van de Merino vandaan komt.
Ondanks toezeggingen voor verbetering worden daar schapen nog steeds zonder verdoving 'behandeld' om te voorkomen dat hun kont vuil wordt en maden aantrekt die daar hun verwoestende en pijnlijke werk doen in het schaap. De australische maatregel hiertegen is beslist niet diervriendelijk. Dus hou dat in het achterhoofd aub. Bij deze heb ik dat even vermeld. Wat je er mee doet is aan jezelf.
http://www.bontvoordieren.nl/australische-merinowol-op-pijnlijke-wijze-verkregen/

BertRook op vr 13 mrt 2015 om 18:05

Bureaufiets: ik wil die dame rechts op de tweede foto (KPN) wel eens zien fietsen... dijbeen zit al tegen het bureaublad terwijl de trapper op kwart voor negen staat.
Overigens was ik gisteren bij een bijenkomst op mijn werk over duurzame mobiliteit en daar werd de ligfiets nadrukkelijk als alternatief gepresenteerd, er hebben zelfs enkele collega's proefgereden.

TeJayLigFts op za 14 mrt 2015 om 13:13

@Bert (KPN): gniffel!
Proefgereden. En, en?

BertRook op za 14 mrt 2015 om 14:03

@Theo: 4 collega's hebben op mijn fiets gereden. De eerste had er moeite mee, bleef maar naar links en naar rechts hangen. Bij de tweede heb ik pakweg 50 meter meegelopen en die ging er vervolgens als een speer vandoor, in het voorbijgaan zwaaiend alsof hij nooit iets anders had gedaan. De derde wilde los rijden, ging al snel onderuit maar gaat het op een rustiger moment vast nog eens proberen. Voor mijn gevoel gaat het vooral mis als de fietser gespannen is. Tja, niet iedereen rijdt zo onverschrokken als deze helden ( http://cycleliveplus.be/index.php/de-cadans/316-deze-2-schattige-peuters-tonen-het-aan-fietsen-draait-om-fun ).
De laatste proefrijder is een ervaren ligfietser (en NVHPV-bobo, vandaar denk ik ook de ligfietspromotie...), rijdt zelf een bovenstuur maar wilde wel eens een onderstuur fiets proberen. Was al met al een leuke actie.

TeJayLigFts op za 14 mrt 2015 om 16:35

Bert, ik hoor bij de 'derde soort'. Inmiddels rij ik bijna onverschrokken op mijn tweewieler. Trouwens: een mooie actie van je!

Wat een heerlijk filmpje! Was ik vroeger ook zo? Those were the days!

Maaaike op di 17 mrt 2015 om 11:21

Nog even over kleding van Merino-wol:
Naar aanleiding van de waarschuwing van Brandweer Quest (dank je wel!) ben ik wat verder gaan zoeken. Waar Brandweer Quest op doelt wordt 'mulesing' genoemd. Simpel samengevat: deze maatregel is niet nodig in gebieden waar bepaalde parasieten niet voorkomen (Zuid-Afrika, Argentinië) en niet nodig bij schapenrassen die niet 'gevoelig' zijn voor deze parasiet.
Engelse informatiebron: http://textileexchange.org/node/966
En wacht nog even met het ritueel verbranden van je shirts ;-)
http://eu.icebreaker.com/en/icebreaker-ethics/how-we-treat-animals.html

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.