Zelfbouw kanteltrike

Gepubliceerd op

Mooiiii! Op de site van Icletta vonden we een zelfbouw trike.

De site van Icletta laat een paar foto's zien en ook een gedeeltelijke beschrijving. De fiets is voor een aantal onderdelen opgebouwd uit kant en klaar framemateriaal van diverse merken. Maar het geheel is toch een verrassend andere fiets geworden.

Met google translate hebben we er het volgende van gebrouwen: "
Ik zou u graag voorstellen aan mijn kanteltrike, want het ontwerp is technisch compleet en is inmiddels succesvol proefgereden over zo'n 100 kilometer. In de winter zal me ik richten op het afwerken van het frame (glas parelstralen).
Voor het maken van de trike is de opklapbare achterkant van ICE gebruikt. Inspiratie achter de kantel-technologie was Tieffflieger trike. Ook het ontwerp van Steintrikes heeft me geïnspireerd. Dank aan alle bedrijven die betrokken de planning en uitvoering (lassen en buigen). 10-Voudige dank aan alle mensen in mijn persoonlijke leven, die ik helaas steeds in mijn enthousiasme hebt laten delen.

Nu voor de trike: Het doel was om een ??kantelende driewieler te maken. De kenmerken zouden moeten zijn om een vouwbaar, ergonomisch consistent, visueel aantrekkelijke ontwerp te maken. Deze doelen heb ik voor mezelf naar tevredenheid opgelost. Met het gewicht van 25,1 kg ben ik niet erg gelukkig, de doelstellingen hadden absoluut geen verband met het te bereiken gewicht en ik heb er ook niet op gelet. Maar het was toch echt interessant, dat toch de 25 kg limiet werd benaderd.
De trike is ondanks het gewicht toch nog vrij snel.
Over de geometrie in grote lijnen. In het begin was ik bezorgd over het lage zwaartepunt omdat het bereik waarop de trike te kantelen is een relatief beperkt is. Voor een beginner is het rijden op de trike dan ook nogal moeilijk. Na ongeveer 100 km, heb ik het gevoel van evenwicht ontwikkeld voor de fiets. Kantelhulp en -correctie vergemakkelijken het rijden en ik ben met de rij-eigenschappen meer dan tevreden.

De trike kan op het moment 30 ° kantelen. De draaicirkel is 5,10 m. Met enige aanpassingen waar ik op dit moment niet mee bezig ben zouden wel wat verbeteringen op het huidige ontwerp mogelijk zijn.

De trike kan vouwen sneller dan de ICE driewielers, want je kunt het stuur snel neerklappen door het kantelmechaniek.
De besturing werkt met twee handels links en rechts, zoals een tank wordt gestuurd.
Ik heb rekening gehouden met een directe stuurinrichting en de Trike zo gepland dat het achteraf gemakkelijk zou zijn om dat alsnog toe te passen. Hoewel de besturing stilstaand wat sponzig aanvoelt, als je eenmaal rijdt voel je daar niets meer van. Bij elke beweging en stuurhoek kun je beide handen goed aan het stuur houden. De besturing is gevoelig, maar niet zenuwachtig. Verdere projecten zijn gepland"


Totale investering van deze fiets was volgens de maker 3500 euro, maar de uiteindelijke kosten van de fiets zijn 3000 euro. Er is namelijk zo'n 500 euro aan materiaal gekocht wat uiteindelijk niet is gebruikt of werd vervangen.
Opvallend is dat in het verhaal van de bouwer niet Tripod bikes of Tripendo is genoemd. Maar er zijn meer kanteltrikes, zoals die van fastfwd die wel weer erg veel lijkt op de no velo. De NoVelo wordt trouwens in het forum van gentseliggers uitgebreid besproken.
De Fastfwd kanteltrike is uitontwikkeld naar de Munzo TT die dit jaar als achterstuk op de Raptobike verscheen. Die nieuwe fiets is Raptotrike gaan heten.

Reacties

G op do 27 okt 2011 om 12:58

Vergeet vooral ook de Jouta XX niet!

Mooiiii is overigens een kwestie van smaak, gelukkig.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.