Een kleurrijke fietsgeschiedenis in zwart-wit

Gepubliceerd op

door: DvdW
Wie zoekt in het online British Pathé archief wordt beloond. British Pathe, bekent van de populaire Cinemagazines, besteedt ook aandacht aan de ontwikkeling van de fiets.

De filmpjes zijn in een preview kwaliteit gratis te downladen als je British Pathe voorziet van je NAW gegevens. Dat kost wel even wat tijd maar met een hele 'basket' in één keer te downladen HPV geschiedenis wordt het smullen van de prachtige en soms ontroerende momenten.
Zo is er een velomobiel te zien uit 1936. Of de velocar die wordt aangeprezen als 'iets nieuws voor de vermoeide Business Man'. Maar daar denkt fietskampioene Miss Evelyn Hamilton, die hier in dit filmpje op de Velocar stapt toch duidelijk anders over. Het kan natuurlijk zijn dat men hier de ligfiets niet serieus neemt en men het des te vermakelijker vindt als Evelyn de ene na de andere vreemde fiets demonstreert. Het kan ook zijn dat Evelyn hier juist een voorbeeld is van een moderne en sportieve vrouw in de jaren '30. Dat laatste is waarschijnlijker. Evelyn is met o.a. een tocht van 12000 mijl in 100 dagen op haar naam geen doetje. In dit filmpje geeft zij het publiek tips voor fietskleding en in het ontwijken van auto's.
Later, als Evelyn in de tweede wereld oorlog zelf werkt voor het Franse verzet maken de vrouwen vouwfietsen in de fabriek voor het leger.
Met 'THE CHIC AND THE CRAZY' uit 1950 verdwijnt de sportieve vrouw weer van het scherm. De vrouw op de fiets moet worden beschermd tegen de regen en sportieve prestaties zoals het fietsen op een buikligger worden door mannen gedemonstreerd. Lig- of beter gezegd zitfietsen worden 'armchair bicycle' of 'armchair-safety-cycle' genoemd. Er wordt ook op het water gefietst.
En voor wie de smaak te pakken heeft: er is nog veel meer:


[*] een vliegfiets

[*] een fietsvliegtuig met 7 vleugels

[*] een helikopter

[*] een familiefiets

[*] funfietsen 1 en 2

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.