Typen ligfiets

De verschillende typen ligfietsen


Als je het overzicht in deel B doorneemt zul je misschien schrikken van het grote aantal verschillende typen ligfietsen en is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is er wel enige ordening in te maken.

De normale ligfiets


Het meest verkochte model is de ligfiets met korte wielbasis, achterwielaandrijving, 28 of 26 inch achterwiel (enkele uitzonderingen met 20 inch)en 20 inch (enkele uitzonderingen 26 inch) voorwiel. Door de normale stuurgeometrie stuurt dit type fiets net zoals een gewone fiets. Binnen dit model is er net als bij gewone fietsen een scala aan mogelijkheden, vooral door verschillen in afmontage en zithouding. Zo is de Optima Condor te beschouwen als een moutainbikeligfiets, de Sinner Basic een toerligfiets, de M5 20/20 een raceligfiets en de Challenge Distance een randonneurligfiets.

De lage ligfiets


Door het zitje niet boven de wielen te plaatsen maar tussen het voor- en achterwiel ontstaat de lage ligfiets. De kale lage ligfiets is momenteel de snelste fiets zonder stroomlijn. Echte racers op de markt zijn de M5 Lowracer, de Challenge Jester en de Optima Baron. De zit is zo laag dat de ketting langs het voorwiel loopt. Dit beperkt je in de stuuruitslag. Normaal heb je daar geen last van, alleen als je langzaam wilt manoeuvreren. De fietsen worden ook geleverd met extra kettingrol waardoor je de ketting langs het voorwiel kunt leiden. Dit geeft wel extra weerstand.

De semi-lage ligfiets


De semi-lage ligfiets is een kruising tussen de gewone ligfiets en de lage racers.
De zithoogte is zodanig gekozen dat de ketting nog net boven het voorwiel langs kan lopen en je dus een normale stuuruitslag hebt. Ander kenmerk is het gebruik van 20 inch-wielen voor en achter en achtervering (de M5 Shockproof heeft ook voorvering). Door de lage zit, de vering en de korte wielbasis zijn de semi-lage fietsen snel, wendbaar en comfortabel en daardoor zeer geschikt voor allround gebruik. Typische voorbeelden zijn de Challenge Hurricane en M5 Shockproof.

De gestroomlijnde driewieler (velomobiel)


Wanneer je in weer en wind wilt blijven fietsen is de aanschaf van een gestroomlijnde driewieler het overwegen waard. Algemene kenmerken: een lage zit tussen de voorwielen, twee gestuurde 20 inch voorwielen, aandrijving op het achterwiel, drie geveerde wielen en een stroomlijnomhulling waar alleen het hoofd uitsteekt. Voordeel van dit type driewieler: je blijft droog (met uitzondering van je hoofd), in de winter kun je in je T-shirt blijven rijden, je kunt niet onderuitschuiven over natte bladeren, je hebt veel bagageruimte in de kuip en je bent door de stroomlijn snel. Nadelen: de fietsen zijn zwaar, hebben een hoge rolweerstand, de banden slijten snel, de fietsen zijn duurder dan gewone tweewielerligfietsen, nemen veel bergruimte in, zijn breed en in de zomer kan het erg warm worden in de kuip. De driewielers zijn net iets breder dan 75 cm. Daardoor ben je niet verplicht om het fietspad te gebruiken en kun je de beste optie nemen, de weg of het fietspad.



Vanwege de lage luchtweerstand en tegelijk hoge massa en rolweerstand heb je van een gestroomlijnde driewieler vooral plezier als je een redelijke snelheid kunt aanhouden. In de praktijk kiezen veel gebruikers doorgaande wegen met weinig kruispunten.



In Nederland zijn vel modellen van dit type driewieler te koop zoals de Quest, Mango en Orca.
Voordeel: je zit 100 procent droog. Nadeel: je zit opgesloten in de
fiets.
Een groot deel van deze fietsen wordt gebruikt door forenzen en mensen die de fiets in plaats van een auto gebruiken. Zij kunnen op www.ligfiets.net/fietsforens.html veel vinden in de vorm van de het ABC Fietsforenzen.

De ongestroomlijnde driewieler


Naast deze driewielers zijn er ook nog driewielers te koop zonder stroomlijn.
Tempelman levert de Trike, een driewieler met knikbesturing. Sinner heeft een driewieler met normale voorwielbesturing. Beide driewielers hebben een ruime bagagebak tussen de achterwielen.



De Optima Rider is een ligfiets met dezelfde geometrie als de gestroomlijnde driewielers. Verschil is het ontbreken van stroomlijn en vering op de voorwielen. De Kettwiesel heeft juist twee wielen achter.



Driewielers kunnen geschikt zijn voor mensen die vanwege een handicap niet meer op een tweewieler kunnen fietsen. Ligfietsdriewielers hebben ten opzichte van rechtopdriewielers het voordeel dat ze veel stabieler zijn en dat ze er niet uitzien als een voertuig voor gehandicapten. Vooral de Kettwiesel heeft veel aanpassingsmogelijkheden.

De ligfiets met lange wielbasis


Toen de ligfiets in Nederland net in opkomst was, was de fiets met lange wielbasis de standaard ligfiets. Bij dit type ligfiets is het voorwiel voor of net onder de trapas geplaatst. Door de lange wielbasis rijden de fietsen zeer stabiel rechtdoor en door het lange frame rijden ze comfortabel over slecht wegdek.

De gestroomlijnde ligfiets


Een ligfiets kan veel sneller gemaakt worden door deze te omhullen met aerodynamische hulpmiddelen. Het eenvoudigst is de montage van een staartstroomlijn. Door de staartstroomlijn trek je geen zog achter je waardoor de fiets zo`n 10 procent sneller wordt. Zowel M5 als Optima Cycles leveren een losse staartstroomlijn. M5 levert ook een aerodynamische bagagepunt waar 75 liter in kan. Voordeel van alleen een staartstroomlijn is dat de stroomlijn het zicht niet belemmert en het rijgedrag van de fiets nagenoeg niet verandert.



In wedstrijden waar veel gestuurd moet worden eindigen tweewielers met tentstroomlijn vooraan doordat ze wendbaar zijn en de massa van de stroomlijn laag is. Ideaal voor dagelijks gebruik, zou je denken. Door de tentstroomlijn zit je droog, warm en ben je snel en wendbaar. In Nederland brengt M5 een tentstroomlijn op de markt.



Met een harde stroomlijn om je fiets kun je snelheden halen waar zelfs profwielrenners jaloers op zijn. Een harde stroomlijn op een tweewieler is door de zijwindgevoeligheid niet goed bruikbaar in het verkeer en ze worden in Nederland ook niet als serieproduct op de markt gebracht. Wil je er eentje hebben, informeer dan bij iemand die zo`n harde kap gebouwd heeft of ga zelf aan de slag. Een harde stroomlijn op een driewieler waarbij je hoofd zich buiten de stroomlijn bevindt, is in het dagelijks verkeer wel goed bruikbaar.



De wielen op de fiets kunnen ook aerodynamischer gemaakt worden door ze te bespannen met wieldoekjes. Nadeel van dichte wielen is dat de fiets gevoeliger wordt voor zijwind. Een andere manier om de wielen sneller te krijgen is het gebruik van hoge aerovelgen en minder spaken.










De ligfiets met voorwielaandrijving


De meeste ligfietsen hebben achterwielaandrijving. Dit heeft als nadeel een zeer lange ketting die helemaal langs het frame geleid moet worden. Fietsen met voorwielaandrijving hebben dit nadeel niet. Bij de Flevobike Bike en Trike is het aandrijfgedeelte gecombineerd met het sturend gedeelte. De fietsen sturen daardoor ook geheel anders. ACE brengt fietsen op de markt met voorwielaandrijving die sturen en rijden als gewone ligfietsen. Nadeel van voorwielaandrijving is dat het voorwiel kan gaan slippen als je krachtig aanzet. Op steile hellingen met nat wegdek of losliggend grind en als je snel wilt optrekken kan dit problemen geven.

De roeifiets


Fietsen heeft als nadeel dat alleen de beenspieren en het hart-long-systeem getraind worden. Armen, borst, buik en rugspieren blijven ongebruikt. Wil je fietsen en ook je bovenspieren ontwikkelen, dan is de roeifiets van Derk Thijs een ideale fiets. Het vermogen dat je al roeiend kunt leveren is ongeveer gelijk aan dat bij een trapfiets. Dat je met de roeifiets een behoorlijke snelheid kunt ontwikkelen heeft Derk Thijs een aantal malen bewezen door de monsterrit Parijs–Amsterdam een aantal keren zeer snel af te leggen. De roeifiets is doordat je steeds omhoog komt met het lichaam echter wel altijd langzamer dan een gewone ligfiets. Elk jaar in september organiseert Derk Thijs de Europese kampioenschappen roeifietsen.




{foto CD fietsersbond}


De ligfietstandem


Samen fietsen kun je ook al liggend doen. Er rijden in Nederland tientallen enthousiaste ligfietsers op een ligfietstandem. Deze tandems hebben wel als nadeel dat ze lang zijn. Ze zijn dan ook altijd deelbaar uitgevoerd om ze te kunnen vervoeren. Er zijn ook tandems waarbij de stoker achterstevoren zit, met zijn rug tegen de bestuurder. Voordeel van deze positie is dat de luchtweerstand lager is en dat de tandem in het midden gedeeld kan worden zonder de ketting of kabels los te koppelen.






De kinderligfiets


Over het algemeen zijn kinderen erg enthousiast over ligfietsen. Probleem is dat ze er snel uit zouden groeien, een ander probleem is dat schaalverkleining van ligfietsen lastig is omdat het kleine voorwiel van een volwassenenfiets niet nog veel kleiner kan. Er zijn dan ook geen echte kinderligfietsen op de markt.
Alligt brengt een klein model op de markt voor jeugd vanaf 145 cm. Ook de Sinner en de Okeja zijn geschikt voor kinderen.

De handaangedreven ligfiets


Mensen die door een handicap in een rolstoel zitten kunnen met een handbike in een min of meer liggende houding toch nog een behoorlijke fietssnelheid halen. Zo staat het werelduurrecord voor handbikers op naam van Kees van Breukelen met een afstand van ongeveer 35 km. Een prestatie waar veel gewone fietsers niet aan kunnen tippen. Meer informatie over handbikes is te verkrijgen bij Double Performance.








Lees verder op de pagina "onderdelen en constructie".