Rijden op een ligfiets
Het rijden op een ligfiets
Bijna iedereen kan op een ligfiets leren fietsen. Op fietsen met een besturing zoals die ook op een gewone fiets is te vinden rijden de meeste mensen zo weg. Alleen op fietsen met een afwijkende stuurgeometrie kost het wat tijd om het rijgedrag onder de knie te krijgen.
Rechtdoor rijden
De ligfiets lijkt ervoor gemaakt om uren achter elkaar snel door oneindig laagland te trappen. Lekker ontspannen achterover liggen, genieten van het weidse uitzicht, weinig last van tegenwind en trappen maar. In het begin kan dat trappen tegenvallen. De beenspieren moeten omschakelen van de rechtopfietshouding naar de liggende houding. Uiteindelijk zal je in de liggende houding net zo veel vermogen kunnen leveren als rechtop. Er zijn onderzoeken gedaan naar het vermogen dat je in liggende fietshouding en gewone fietshouding kunt leveren en daaruit zijn nooit significante verschillen gekomen.
De ene ligfiets rijdt beter rechtdoor dan de andere. Dat heeft te maken met zithoogte,
stuurgeometrie en kwaliteit van een fiets. Op elke tweewieler val je eigenlijk constant om. Om in balans te blijven moet je daarom constant bijsturen. Als je naar links valt, stuur je ook een beetje naar links en word je door de middelpuntzoekende kracht weer recht overeind gezet. Omdat je in het begin moet wennen aan het rijgedrag van een fiets zal je in het begin meer slingeren. In het begin zal ook de trapbeweging invloed hebben op het sturen. Uiteindelijk zal je met een ligfiets net zo stabiel rechtdoor kunnen fietsen als op een gewone fiets. Een lage fiets rijdt iets stabieler. Op een lage fiets hoeft het zwaartepunt van het lichaam minder verplaatst te worden om te balanceren. De stuurgeometrie van de fiets heeft ook invloed op het rijgedrag. Een fiets met lange wielbasis rijdt stabieler rechtdoor. Ten slotte beïnvloedt de kwaliteit van de fiets het rijgedrag. De wielen moeten goed in lijn staan en het balhoofdlager moet goed zijn afgesteld.
Sturen
Sturen gaat op een ligfiets net zo goed als op een gewone fiets. Bij sommige fietsen met onderstuur en bij lage fietsen met de ketting langs het voorwiel is de stuuruitslag beperkt. Onder normale omstandigheden heb je daar geen last van.
Alleen als je langzaam scherpe bochten wilt draaien kan dit lastig zijn. Fietsen met een korte wielbasis sturen directer en zijn wendbaarder.
De snelheid waarmee je een bocht kunt nemen wordt bepaald door de grip van de banden op het wegdek. Op een ligfiets kun je dus net zo snel door een bocht als op een gewone fiets. Wel heb je op een ligfiets bij een slip, minder mogelijkheden om te corrigeren. Op een gewone fiets kun je nog proberen de fiets weer recht te trekken als je wielen wegslippen, maar op een ligfiets kan dat niet door de liggende houding.
Een driewieler heeft als voordeel dat je niet om kunt vallen als de banden wegslippen in een bocht. Een veilig idee als je ook onder slechte weersomstandigheden wilt blijven fietsen.
Langzaam manoeuvreren in het verkeer gaat op een ligfiets iets slechter dan op een gewone fiets. Dit komt omdat je op een ligfiets statischer bent door de liggende houding. Snel even een stoepje opwippen, tussen auto`s door schieten, je slingerend bewegen tussen ander verkeer gaat op een ligfiets allemaal net iets lastiger dan op een gewone fiets.
Op lage fietsen waarbij de ketting langs het voorwiel loopt, sommige fietsen met onderstuur en driewielers met stroomlijn is de stuuruitslag niet onbeperkt. Als je met normale snelheid fietst heb je daar geen last van. Scherpe bochten maken met lage snelheid is op deze fietsen echter niet mogelijk.
Wegrijden
Op en afstappen op een ligfiets is lastiger dan op een gewone fiets. Al steppend op je fiets springen is er op een ligfiets niet bij. Op een ligfiets met een onderstuur moet je net voor het zitje gaan staan met de fiets tussen je benen, gaan zitten, een voet op het pedaal zetten, trappen en wegrijden. Het onderstuur moet dus voldoende ver naar achter zitten om goed op te kunnen stappen. Bij een fiets met een bovenstuur moet je meer instappen. Je moet je voeten naast het zitje plaatsen en je dan in het zitje laten zakken. Om het instappen op een fiets te vergemakkelijken zijn sommige fietsen met bovenstuur voorzien van een klapstuur dat naar voren kan klappen als je op en af wilt stappen.
Omdat balanceren op een ligfiets bij lage snelheid in het begin lastiger is dan op een gewone fiets is het verstandig om als je leert om weg te rijden meteen met je ene been flink kracht te zetten. Je hebt dan gelijk wat snelheid, zodat je goed kan balanceren en het andere been bijzetten. Bij hoge fietsen kan het lastig zijn om een voet goed op het pedaal te zetten en het andere been op de grond te houden.
Rijden in verschillende weersomstandigheden
Kou en regen verpesten het fietsplezier op een kale ligfiets net zo erg als op een gewone fiets. Als je op een gewone fiets een hekel hebt aan fietsen in regen en kou zal je dat ook op een ligfiets hebben. Wil je graag onder slechte weersomstandigheden blijven fietsen dan is een gestroomlijnde ligfiets de moeite van het aanschaffen waard.
Op een ligfiets komen regendruppels en zonnestralen eerder in de ogen terecht. Een petje met zonne/regenklep is dan ook sterk aan te bevelen. Op een ligfiets heb je ook meer last van kou op de borst en in het kruis.
Doordat je voeten recht naar voren bewegen heb je op een ligfiets veel minder last van natte voeten bij regen.
Door de liggende houding op een ligfiets worden andere lichaamsdelen nat dan op een rechtopfiets. Op een ligfiets vangen vooral het gezicht, de borst en de onderbenen de regen op. De bovenbenen en voeten blijven juist droger.
Klimmen en dalen
Klimmen op een ligfiets gaat prima. Het is een kwestie van het juiste verzet monteren en trappen.
Toch kan het klimmen op een ligfiets tegenvallen. Dat komt omdat tijdens het klimmen vooral de massa een grote rol speelt en de luchtweerstand niet zo belangrijk is. Men noemt verder dat je niet met een ligfiets kunt klimmen omdat je op een ligfiets niet even uit het zadel kunt komen. In de praktijk echter is de kracht die je kunt leveren met een ligfiets veel groter omdat je de volledige kracht van je benen kunt gebruiken en niet beperkt bent tot de maximale druk die je eigen gewicht levert. Je kunt doordat je in je zitje zit en niet wegschuift of omhoog gaat tot honderden kilo's druk geven op de pedalen. Dus je kunt veel en veel meer kracht leveren dan op een racefiets. Ligfietsen hebben dan ook zeer sterke kettingen nodig, sterker dan gewone fietskettingen.
Klimmen in een driewieler heeft als voordeel dat je niet om kunt vallen. Daardoor is het mogelijk in een zeer licht verzet en zeer lage snelheid toch boven te komen.
Afdalen op een ligfiets is een sensatie. Door de lage luchtweerstand ligt de snelheid die je in een afdaling kunt bereiken veel hoger dan bij een gewone fiets.
Lees verder op de pagina over "de typen ligfiets".