Noorderligt presenteert: de schiere tocht op Schier

Toertocht op Waddeneiland Schiermonnikoog. Open voor alle typen liggers: 2, 3 of 4 wielen.


Start: Zondag 2 juni 2024 om 09:30 uur
Locatie: Schiermonnikoog
Meer info: Tim

NB: praktische informatie onderaan deze pagina

Noorderligt presenteert hun tweede toertocht: "De schiere tocht op Schier"

Na het succes van de Wierdentocht van vorig jaar, zoeken we het dit jaar nog verder Noordelijk en maken de oversteek naar Schiermonnikoog voor een schier (=Gronings voor mooi, leuk) rondje fietsen in de beste, kleine fietsgemeente van Nederland volgens de Fietsersbond: Schiermonnikoog.

Verzamelen in Lauwersoog waar we gezamenlijk de veerboot van 9:30 uur nemen. Op het eiland zal de schoolmeester van Noorderligt, Tim, weer wat (cultuur-)historische toelichting geven op verschillende plekken langs de route. Deelnemers van de Wierdentocht hebben dit al eens mogen meemaken ;-)

Omdat de fietspaden en omgeving op Schiermonnikoog uitnodigen tot een ontspannen tempo is deze toertocht geschikt voor alle soorten liggers. Open of gesloten. 2, 3 of zelfs 4 wielen.

Voor de lunch zoeken we een mooie pauzelocatie.

Alle consumpties en de veerboot zijn op eigen kosten. Er zijn geen verdere kosten aan de tocht verbonden.

Toevoeging 26-5: bij deze wat praktische informatie over de tocht volgende week:

  • Veerboot: zoals in de reacties al even aangegeven: reserveren van te voren voor de veerboot is verplicht. Dat kan op de site van Wagenborg. We vertrekken met de veerboot van 9:30 uur en gaan terug met die van 16:30 uur. Een tweewieler kan sowieso als fietstype A mee, ik verwacht dat een velomobiel fietstype B is. En de veerboot is helaas niet goedkoop...

  • Route: Schiermonnikoog is niet zo groot, de route is een zo groot mogelijke ronde tegen de klok in over het eiland met wat stops voor bezienswaardigheden. De totale route is dik 22km lang. Er is een GPX beschikbaar, geef even in de reacties hieronder of en hoe je die wilt ontvangen.

  • Het weer: het is nog een week weg, maar de voorspellingen zijn niet heel rooskleurig. We hopen erop dat het nog wat bijtrekt.

  • Onderweg is de pauze bij Strandpaviljoen De Marlijn en evt. later in de middag nog bij de jachthaven. We stoppen onderweg 5x voor een stukje wandelen en wat toelichting. Gezien de lengte van de tocht hebben we hier de tijd voor :-) Naast schoolmeester Tim zal ook Henk een aantal keer wat vertellen. Houd er dus rekening mee dat we soms een stukje lopen door zanderige paden wat de SPD schoenen wellicht niet zo leuk vinden. Houd daarnaast rekening met de wind en temperatuur, vooral voor de velonauten die uit hun warme coconnetje moeten stappen ;-)

  • De Schiermonnikoogse fietspaden zijn veelal schelppaden. Houd rekening met de mogelijkheid van een lekke band (en neem dus wat extra binnenbandjes/plakkertjes mee ;-)). 

Inschrijven

Om je in te schrijven, moet je eerst inloggen of een account aanmaken.

Reacties en verslagen

teuben op vr 17 mei 2024 om 11:09

Blijkbaar is reserveren van de heen- én terugreis verplicht. De boot van 16:30 uur of 19:30 uur terug lijkt me?

xanderniezing op vr 17 mei 2024 om 14:00

Hoi Chris,
Sinds januari 2024 is reserveren inderdaad verplicht. Sindsdien ben ik er twee keer geweest. De eerste keer was de controle (van de kaartjes) vrij strikt. De tweede keer nam men echter niet de moeite om te controleren. Deze maatregel lijkt vooral bedoeld om op drukke dagen mensen die gereserveerd hebben of Wagenborgpas-houders te garanderen van een overtocht.
De Wagenborg is niet persoonsgebonden (je kunt hem lenen van iemand) maar voor een fiets moet je altijd een kaartje kopen en is een 10 vaartenkaart niet mogelijk.
Reserveren voor deze tocht (vooral de heenreis) lijkt mij wel noodzakelijk.      

TimS op zo 19 mei 2024 om 12:18

Hoi Chris, 

De terugreis zal inderdaad 16:30 uur zijn en reserveren is verplicht. Ik weet dat een 2 wieler als "type A" fiets mee mag. Ik denk een velomobiel als Type B, maar dat weet Xander vast :-)

Ik ben nu bezig met de route.  Daar volgt binnenkort meer informatie over. 

Groet,
Tim

xanderniezing op di 28 mei 2024 om 21:50

Hallo Tim en Chris,
Even voor de duidelijkheid: Ik rijdt niet mee omdat ik de schelpenpaadjes te smal vind en de fietsafstanden te klein. Voor mijn werk kom ik er vaak maar beperk ik me tot de asfaltwegen.
Van Fietstype A en B weet ik niets. Ik kom er al 20 jaar met mijn Velomobiel en betaal gewoon voor een fiets. Dit gaat als volgt:
- Je parkeert je velomobiel bij het kantoortje op een plek die ze achter de kassa niet kunnen zien.
- Je koopt een kaartje voor een FIETS tenzij je dit al in de voorverkoop hebt gedaan
-Vervolgens fiets je naar het fietsvak (naast het autovak) en laat je kaartje zien aan de Wagenborg medewerker (vaak sympathieke mensen) en deze kijkt soms wat vreemd naar je voertuig maar scant vervolgens je kaartje.