Zephyr Ligfietsen Lage Racer

Op de Zephyr Lage Racer zit de berijder, in een comfortabele houding, tussen de wielen. Mede door deze unieke zitpositie wordt een zéér lage luchtweerstand bereikt, zodat lange afstanden heel makkelijk afgelegd kunnen worden met zéér hoge snelheden!

De Zephyr Lage Racer is ook leverbaar met bagagemogelijkheden en spatborden. Ideaal voor woon- werkverkeer en bij uitstek geschikt voor fietsvakanties.

De Lage Racer wordt of geheel compleet afgemonteerd verkocht of als framekit, welke bestaat uit het hoofdframe, verende achtervork, voorvork, neuspijp, verstelbaar stuur, elastomeer veerelement, ligfietszitting, kettinggeleider, wielen, remmen en aandrijving.

Zie de website voor meer informatie.

Prijsindicatie: 1399 euro (framekit vanaf 899 euro)

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op di 13 jun 2000 om 00:00

In de maand mei van 2000 heb ik ook een nieuw frame bij Danny Siepman gekocht. De mooie met rond gebogen buis dus. Ik moest zeggen dat ik er in eerste instantie helemaal weg van was, omdat de kleur zo onwijs mooi is. De natuurlijke kleur van R.V.S. De fietsenmaker op de hoek zag het zelfs aan voor Aluminium. Tevens stond de prijs me ook wat meer aan dan die van de grotere merken, waar je toch al gauw een 500 tot 1000 gulden meer mee kwijt bent en het een van de weinige ligfietsen is, die in standaard uitvoering uitgerust kan worden met spatborden i.v.m. de ruimte tussen voorvork en band. Na een dag of 5 hard werken aan de fiets en wat hulp van de plaatselijke fietsenmaker had ik 'm dan eindelijk rijdend. Wel laag zeg, maar oh zo gaaf... In eerste instantie nog wat probleempjes gehad met het schakelen, maar langzamerhand gaat de fiets steeds mooier lopen. En sneller natuurlijk. De derde dag trouwens dat deze fiets reed, deed ik al mee aan de uursrace van C.V. en toch nog 36km afgelegd. Niet slecht, vond ik zelf, zo zonder stroomlijn en weinig kilometers gemaakt te hebben op deze fiets. Ik heb de fiets inmiddels helemaal voorzien met spatborden en verlichting voor dagelijs forenzen verkeer, wat het uiterlijk niet ten goede komt, maar toch blijft het een onwijs gaaf ding. De ketting geleiding heb ik boven het voorwiel langs, waardoor je verliezen hebt, maar de stuuruitslag natuurlijk vergroot wordt. Je moet wel als je elke dag door hartje Utrecht moet. Jongens/meisjes/dames en heren het is te doen......! Ik was weg van de alleweder die ik hiervoor had, maar dit ding is het helemaal! groet Sander P.S. dit is geen verkoop verhaaltje, maar ik gun het Danny gewoon. (kan ik effe vangen!?!). Probeer het ook eens.

(Niet langer geregistreerd) op ma 29 jan 2001 om 00:00

Enige weken geleden de Zephyr lage racer uitgeprobeerd. In een woord: heerlijk. Groot voordeel van deze fiets tov andere lage-racers zijn de stabiliteit en het gemak waarmee je er op wegrijdt. De vering is gewoon goed en slurpt niet te veel energie weg: prima uitgezocht. Voor diegenen die het niet weten: de Zephyr lage racer is een zelfbouw ligfiets. Danny Siepman, de eigenaar van Zephyr ligfietsen, is heel behulpzaam, hoewel je natuurlijk wel zelf de racer in elkaar moet zetten. Danny levert alle componenten tegen een heel schappelijke prijs. Als je dan een rijdende fiets hebt en de rekening bekijkt rijd je mooi wel een echt goede en snelle lage racer voor de prijs van een goedkope gewone ligfiets.

(Niet langer geregistreerd) op ma 06 mei 2002 om 00:00

Mijn Zephyr Lage Racer is rijklaar sinds Januari 2002. Het is nog de vorige versie uit gebogen RVS, en naar mijn gevoel een prachtige fiets ! Als je hem volledig zelfbouwt, dan geeft dit duidelijk een extra dimensie bij het rijden (uit chaos orde creëren geeft mij altijd een goed gevoel). Het ontwerp van Danny is goed doordacht, en relatief eenvoudig te bouwen (ik had wel een TIG laspost ter beschikking). Ook de elastomeer vering voldoet goed. Ik twijfelde er eerst nog aan om toch maar een hydraulisch veerelement in te bouwen, doch hierdoor zou de wielbasis nog langer worden. Uiteindelijk blijkt ook dat de gewichtsverdeling ca 65% voor en 35% achter ligt. Dit betekent ook dat de achtervering maar 35% van de schokken kan opvangen, de andere 65% moet voornamelijk van de elasticiteit van het frame komen. Alleszins, de vering voldoet zeer goed. Uit deze gewichtsverdeling volgt natuurlijk ook het belang van de sterkte van de voorvork ! Danny beveelt zelf een CrMo oversized vork aan, ik kan dit alleen maar beamen. Een puntje van kritiek is misschien de Sachs trommelrem : Hier rem je echt de stenen niet mee uit de grond ! Een Wheelie maken is mij met deze rem nog niet gelukt ! De V-brake achter daarentegen moet met beleid bedient worden, dit hangt natuurlijk samen met de geichtsverdeling. De stabiliteit is zeer goed, ik reed zo weg met deze fiets (ik had nog nooit van mijn leven op een ligfiets gezeten). Ook stapvoets rijden is geen enkel probleem. Ik heb de ketting langs het voorwiel geleid, krappe bochten zijn dus niet mogelijk, maar bochten met een straal van ca 6 meter lukt me wel. Het gewicht van mijn fiets is ca 18 kg. Ik kan een kruissnelheid aanhouden van ca 30 km/h, maar met klikpedalen en nog wat training moet 33 km/h wel haalbaar zijn. Ik kan natuurlijk geen vergelijking maken met andere ligfietsen, maar de Zephyr is het voor mij helemaal ! Voor algemene info over lage racers en zelfbouw kan je ook een kijkje nemen op mijn homepage www.janheynen.yucom.be Jan.

(Niet langer geregistreerd) op do 23 mei 2002 om 00:00

Ter info : mijn kruissnelheid bedraagt nu reeds 35 km/h (over 40 km), en dit na ca 1000 ligfietskilometers. Nu nog een staartpuntje en dan op naar de 40 !

(Niet langer geregistreerd) op wo 05 feb 2003 om 00:00

Ik heb een 2dehands Zephyr gekocht, en kan be-amen: de Zephyr lage racer is een heerlijk rijdende fiets. Snel, zeer rustig en stabiel en uiterst comfortabel. Ik heb er een felle lamp op gezet van Sigma Sport, met een accu die eenvoudig losgeplugd kan worden onder de stoel in één van de drie bidonhouders. Plakspullen in een tweede en een fles water in de derde en fietsen maar! Ik moet de voorband, de ketting en de tandwielen eigenlijk nog vernieuwen, maar nu al rijd ik gemiddeldes over mijn dagelijkse woonwerk-afstand (2 x 13.5 km) van tussen de 28 en 30 km/u. En als je echt gaat trappen rij je makkelijk boven de 35. Update 5 feb 2003: De banden, tandwielen en ketting zijn vervangen, hij trotseerde de winter en de pekel ook heel behoorlijk en er staan nu wat foto's van deze heerlijke fiets online op http://www.xs4all.nl/~wbsoft/ligfiets/ . Wilbert Berendsen

Driveline op do 09 jun 2005 om 00:00

Ik heb voor mijn oudste zoon een zelfbouw Zephyr gekocht voor een zeer zacht prijsje. Oke, de fiets was ook nog niet helemaal af maar dat is nu ook allemaal goed. Ondanks zijn lengte van maar 167cm kan hij aardig fietsen op de Zephyr. Een mooi model en ook makkelijk om zelf aan te knutselen en dingen te verbeteren of te veranderen. Het voorwiel heb ik zelf gespaakt met een gebruikte sturmy archer trommelremnaaf(spaaklengte 170)en een velg uit een stevige 20" kinder mountainbike Het wegzetten in de schuur is geen probleem ondanks de weinige ruimte. Ik zet hem rechtop met het voorfront omhoog dat spaart een hoop ruimte.Sinds kort heeft de Zephyr ook een staartpunt wat het model zeer ten goede komt maar nu moet de fiets wel op de wielen blijven staan. De fiets is op enkele plaatsen nog een beetje aangepast en bevalt nog steeds goed.

Sake op vr 04 jun 2004 om 00:00

Ik heb onlangs een heel klein stukje op een prachtige Zephyr van een collega-Twentse ligger mogen rijden. Ik dacht met ruim 18.000km redelijk wat ligfietservaring te hebben, maar dit stuurt toch wel heeel anders dan mijn Nazca Explorer met indirect onderstuur. Ik had moeite om weg te rijden. Zitje lag lekker (ventisit matje) en tot mijn verbazing zat het stuur helemaal niet in je zichtveld! Voor echte rijervaring was deze ene kilometer te kort, die hoop ik later nog eens op te doen.

(Niet langer geregistreerd) op za 12 feb 2005 om 00:00

Ik bezit het prototype van de Zephyr lage racer. Samen met mijn zelfbouwrugstroomlijn is hij behoorlijk van de plek te krijgen. Het is wel een gevalletje E=MC2 want het zijn wel heel wat kilo's (RVS frame + houten stroomlijn). Daarna maakt het geen verschil meer met andere lage racers. Behalve de lagere aanschaf prijs dan. Al mijn bouw en fiets ervaringen kun je vinden op www.home.versatel.nl/svscompany

hyz op di 25 jul 2006 om 00:00

In ongeveer 2001/2002 heb ik de Zephyr als bouwpakket gekocht. De fiets bevalt me nog steeds uitstekend, is comfortabel genoeg en lekker snel als het moet. De fiets is heerlijk stabiel, boven de 30km/h kan ik zonder handen rijden. Ik heb er veel dingen aan versleuteld en toegevoegd, zie ook de zelfbouwhoek: Een stroomlijnpunt, kettinggeleiding+kettingkast, verlichting, schijfrem, enz. Een groot voordeel van deze fiets is dat je er veel aan kán veranderen. Tijdens een herbouw van de fiets (eerste frame was niet helemaal recht gelast en is onder garantie vervangen) heb ik alle stadia gefotografeerd (foto's zijn beschikbaar).

martinm1966 op do 20 feb 2014 om 00:10

Ik heb tweedehands een Zephyr gekocht. Al vrij snel braken de bouten van de geleidewieltjes. Heeft iemand hier een suggestie voor? Wat voor bouten kan ik hier het beste voor gebruiken? Martin M Aart de Jong

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.