Intercitybike DF XL
De DF XL is de grotere versie van de DF. Het is een sportieve velomobiel geschikt voor op de weg en past afhankelijk van het postuur mensen van ca 175 tot ruim 200 cm lichaamslengte. Volledig carbon, lichtgewicht, stijf, snel&sportief, geschikt voor dagelijks gebruik.
Eind 2022, begin 2023, is de DF XL wat aangepast aan de vormgeving van de Tuna: de DF XL 2.0. De luchtinlaat is nu hetzelfde als bij de Tuna, ook is de achterkant van versie 2.0 aangepast aan het uiterlijk van de Tuna. Er wordt nu gebruik gemaakt van, externe, Kellerman Lights.
Eind 2022, begin 2023, is de DF XL wat aangepast aan de vormgeving van de Tuna: de DF XL 2.0. De luchtinlaat is nu hetzelfde als bij de Tuna, ook is de achterkant van versie 2.0 aangepast aan het uiterlijk van de Tuna. Er wordt nu gebruik gemaakt van, externe, Kellerman Lights.
Prijsindicatie: € 9.800,00
Specificaties:
Specificaties:
Lengte: 264 cm
Breedte: 68,5 cm
Hoogte: 94 cm
Gewicht: -- kg
Breedte: 68,5 cm
Hoogte: 94 cm
Gewicht: -- kg
Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:
Ervaringen
Prettig om eens een ervaring te lezen met een DF.
Een bijkomend groot nadeel lijkt me dat je, in tegenstelling tot een Quest, niet op de openbare weg mag. Misschien wel met ùitstekende spiegels.
Een ander nadeel lijkt me de laag geplaatste koplamp.
Dat nadeel van niet op de openbare weg (je bedoelt waarschijnlijk de keus tussen verplicht fietspad en de rijbaan) heb ik op mijn route niet of nauwelijks. Uitstekende spiegels heb ik wel naar gekeken, maar is geen optie. Ze moeten echt extreem ver uitsteken, het breedste punt van de DF is onder aan de wielen. Naar boven wordt hij al vrij snel smaller. Overigens moet ik de lofzang op de DF misschien iets nuanceren, ik kom uit een glasvezelQuest. Vernieuwingen in de Quest heb ik wel gevolgd, maar niet zelf ervaren. Maar als je ziet wat de Quest XS met berijdster presteerde met WK in Belgie, dan moet dat gewoon een goede fiets zijn.
De lage koplamp heb ik nog niet geprobeerd, komt komende tijd wel, donkere dagen zat.
Ik lag, al Questende, nog even te denken maar de Strada DF zal ongetwijfeld een fantastische velomobiel zijn. Ook de door mij genoemde nadelen zijn makkelijk te verhelpen:
1. Maak van buigzaam 5x5 cm kunststof L-profiel twee hoekjes van 2 cm breed.Als je een dag veel op de weg ipv het fietspad wil rijden plak je deze op de zijkanten van de fiets (klittenband) vlak vòòr de wielkasten waar de fiets het breedst is. Zo wordt je fiets 77 cm breed en hoef je niet op het verplichte fietspad (RVV. H.2, par. 1, art 5 lid 4) De voor- en achterkant kun je verfraaien door resp. witte en rode reflectie.
2. Voor een 'hogere' lichtbundel kun je bij velomobiel.nl hulpstukjes krijgen die je bij je spiegel monteert en waar je een acculamp op kunt bevestigen.
Dit even ter aanvulling Benny.
Opnieuw een aanvulling op de review van de DF XL.
Vanochtend donker, motregen, blad en takken op de weg. Niet ideaal fietsweer, wel mooi een review over de verlichting te schrijven. Kort gezegd: De (enkele ) B&M koplamp voldoet goed. Van de lagere plaatsing weinig tot geen last. Komt misschien ook omdat je zelf laag zit en "meekijkt" met de lichtbundel tussen de welving van de DF kap. Hierdoor kun je meer van de weg zien, ook korter voor de fiets. Als het heel donker is voldoet stand 1 net. Mijn ogen zijn dan gewend aan het donker, de overgang tussen licht en donker is dan niet zo groot, kun je ook nog iets zien achter en naast de lichtbundel. Op het fietspad naast de weg moet standje 2. Dan heb je feller licht, maar is ook nodig. Door de autolampen wennen je ogen niet aan het donker, je moet gewoon feller licht hebben. De verantwoorde snelheid ligt wel lager (35-40km), maar dat is geen probleem. Die ligt toch al lager door de Durano Plusbanden, deze hebben merkbaar meer rolweerstand. Kruissnelheid is nu 35-40km.
De enkele koplamp was een bewuste keus. Mi voegt een 2e koplamp op dezelfde hoogte niet veel toe. Dat had ik dan geïnvesteerd in een lamp bij de spiegel, een mogelijkheid die Xander terecht opmerkte. Maar dat ga ik dus niet doen.
Overigens verkeer ik in de gelukkige omstandigheid, dat ik goed nachtzicht heb. Ook met de Quest (met de Inoled) had ik geen problemen. Terwijl de koper van mijn Quest ook inmiddels overgegaan is op B&M lamp, vond het veel te weinig.
Verdere updates/opmerkingen:
De racekap van de DF voldoet goed. Alleen de zijruitjes beslaan wel wat sneller. Vizier blijft wel onbeslagen. Als ik hard rij (50+) sluit ik het helemaal. Door het gootje eronder en het frame komt er echter zoveel lucht binnen dan het ook dan onbeslagen blijft. Tot je stilstaat natuurlijk, dan moet het direct open. Temperatuur loopt in de fiets wel sterk op, maar hard fietsen is toch maar een klein stukje. Kap is bij droog weer ook mooi stil. Bij nat weer piepen de rubbers tussen de kap en de fiets erbarmelijk, moet ik nog iets op bedenken. Misschien een neopreen randje om de instaprand maken. Ik rij wel met oordopjes, maar als je het zo kan oplossen heb je toch een stoorzender minder.
Verdere modificaties:
Kortere trapas (trappers dichter bij elkaar) aanrader!
Kortere cranks (155mm) aanrader!
2e bidonhouder voor gereedschapsbusje.
6000 km ervaring in een DF-XL een review
Sinds 18 juli mag ik mij de eigenaar noemen van de DF-XL 23. Nu 6000 km verder (begin) in woonwerk ritten en een aantal losse ritten inclusief aanpassingen naar mijn eigen wensen kan ik de ervaringen schrijven omdat het hier een wat langere periode betreft, waarin ik ook geen zaken zonder meer zou willen veranderen.
Na aanschaf blijkt dat het toch een geheel nieuwe fiets is waar nog niet heel veel over is geschreven waardoor het meer een ontdekkingstocht is geworden. Soms voelt dat niet fijn omdat ik hem bijna dagelijks gebruik en hij dus goed moet zijn. Aan de andere kant erg leuk omdat het allemaal echt nieuw is en daardoor ook erg leerzaam om de nieuwe fiets te leren kennen.
Zomaar wat wetenwaardigheden op een rij
• Hoogte van de fiets duidelijk te laag voor de meeste routes die ik rijd, daardoor (lak) schade aan de onderzijde die inmiddels is gerepareerd.
• Banden wordt nieuwe ontdekkingstocht schade en lekke banden tot gevolg. (later meer)
• Vering aangepast met stijvere veren. (idem in de Quest)
• Dubbele koplamp voor mij nu voldoende om zonder Chinese kanonnen rond te rijden.
• Ingang best nauw. Erin stappen gaat goed, eruit klimmen is even werken.
• Alle losse delen verdwijnen naar achteren richting derailleur.
• Lawaai van losse delen in de fiets. (Nu dempingsmatten erin gedaan)
• Zonder voetengaten best warm in de zomer
• Keuze ovalen met te kleine blad voor. Zit vaak op grootste verzet.
• In deze fiets zit een rammel op achter derailleur geschakeld een na kleinste en de volgende ketting wielen. (Al wel een keer terug geweest maar nog onvoldoende opgelost)
• Minder snel dan vooraf gehoopt in de maanden buiten de zomer.
• Deksel aan de bovenzijde ideaal om te sleutelen
Velonauten die in een DF rijden geven een realistischer beeld als degene die het niet doen. Veel aannames van wat is gehoord en wat men denkt zijn in werkelijkheid anders. Neem het Spartaanse gedrag: Mijn ervaring is dat het anders rijd maar zeker niet minder comfortabel dan de Quest. Deze fiets past als een jas waar ik in de Quest heen en weer geslingerd kon worden. Onder de tourkap vind ik hem zelfs stiller dan de Quest, waardoor het rijden daarmee minder onaangenaam is. Ik prefereer cabrio rijden nog steeds.
Het sturen is veel directer en de draaicirkel is aangenaam beter. Logisch omdat ik voorheen een fervent F-lite rijder was. Geen voeten gaten is wel een nadeel als je een stukje achteruit moet. Normaal geen probleem omdat ik dit nu met mijn hand kan doen, in een noodgeval erg vervelend omdat je dan hulpeloos in de fiets zit.
De lak op de fiets is kwetsbaarder dan de gelcoat van de Quest. Uiteraard is herstellen hier beter. Op dit moment ben ik nog schade vrij op de zichtvlakken.
Accu gaat in de zomer 8 uur mee in de winter loopt dit terug naar nu ca 5 a 6 uur. Te weinig om twee woonwerk ritten te doen,. Extra capaciteit heb ik ruim voldoende aan boord. Een “paar euro uit China” oplossing geeft mijn nu ook een beeld hoe vol de accu nog is. De accu is leeg voordat er een signaal komt. Het licht valt dan in een keer uit. De claxon vind ik ontoereikend. Op een volle batterij prima maar na ca 2 uur accu gebruik een zielig toontje. Hier zoek ik nog een betere oplossing voor.
Ventilatie door de neus is in mijn geval niet voldoende. De vochtigheid in de fiets loopt zo hoog op dat ik de pedalen (bebop) flink in de vaseline stop om een vervelend piep geluid te voorkomen. In het koudere jaargetijde komt de kou rechtstreeks naar je toe. Hier moet ik nog een plaatje monteren zodat de luchtstroom niet direct op mij gericht wordt.
De tourkap is formidabel en veel beter dan ik gewend was. De enigste rammel zit in het de bevestiging van het vizier. Deze moet ik nog apart bekijken. De gaten naar achteren zijn perfect omdat je op deze manier ook nog om kan kijken. Een beweging die ik als motorrijder ook zo doe. De oplossing voor een beslagen vizier is het pinlock systeem. Eerst heb ik het zonder geprobeerd maar deze beslaat zelfs nog als hij open staat. Met pinlock blijft je naar buiten kunnen kijken. De aanpassing op deze tourkap gedaan is een extra lexaan voorschermpje die voor het vizier op de kap is gemonteerd. Dit had ik ook op mijn andere tourkap op de Quest. Deze zorgt voor een gerichtere dosering lucht die de kap in kan komen en bij een stevige regenbui dat de druppels niet naar binnen komen. Blijft het feit dat in het donker met regen en tegemoet rijdend verkeer het zicht even slecht is, oftewel je ziet geheel niets.
Dan de snelheid. De data van de laatste drie maanden geven een wisselend beeld. Augustus was de DF ca 1,5 km gemiddelde sneller. In september en oktober was de Quest gemiddeld sneller. Deze laatste twee maanden zijn niet geheel vergelijkbaar doordat in mijn route een verkeerslicht en een extra slinger in de weg zit waar volledig het tempo eruit moet. Ik schat dat de snelheid nu als gelijkwaardig moet worden ingeschat. Dit komt m.i. doordat ik meerdere lekke banden heb gehad met de DF. Eerst de Schwalbe One waarvan ik de wang kapot reed. Doordat ik te fors remde met een lekke band blokkeerde het wiel en schuurde de velg over de grond. Aansluitend heb ik Durano’s gereden, die (met nat weer) elke 2 a 300 km lek reden. Nu rijd ik op Continental Grand Prix ca 1600 km waarbij ik alleen na 100 km de pech had door iets scherps te rijden. Loopvlak zit er veelbelovend uit met nagenoeg geen zichtbare schade. Wel heb ik om de winter lekvrij door te komen Durano plus en een marathon pus als achterband aangeschaft. Snelheid vermoedelijk nog wat gaan langzamer worden maar lekvrij rijden in de winter heeft ook zijn voordelen. Achterband is erg moeizaam te vervangen door de kleine beschikbare ruimte in de wielkast. Zeker in de winter wil ik hier de narigheid voorkomen. Het idee om in de winter met andere voorwielen te gaan rijden waar het carbonwieldeksel niet aan vast gekit zit ga ik ook omarmen. Misschien ga ik dan wel met een reservewiel rondrijden om evt. lekken snel op te lossen. De top snelheid bij de DF is hoger als ook de bochtsnelheid en de acceleratie. Bij ruw wegdek (zoals in de herfst met takken en bladeren en ander herfst afval) is de Quest sneller met de bredere ballon banden.
Open wielkasten hebben het voordeel dat je de bagger sneller waarneemt en weg kan spoelen. Bij het achterwiel blijft dit hetzelfde. Doordat het bij de DF nog nauwer is zal er zeker vuil met het plaatsen van een band in de band gaan zitten. Tevens geven deze open wielkasten doordat het wiel wat schuiner staat een hogere bochtsnelheid. Nog steeds heb ik niet zo hard gereden dat er een wiel loskomt van de weg. Niet omvallen is voor mij toch nog steeds belangrijker. ?
Samenvattend : Ben ik zeer tevreden met de DF. Er is aangenamer mee te rijden, zitcomfort is veel hoger. Ruimte er in is voldoende ook om lange vakantie tochten te rijden. T.o.v de Quest zijn er ook nadelen maar gemiddeld genomen ben ik blij met de huidige keuze. De gemiddelde snelheid is lager dan verwacht. Met meer ervaring en mogelijk ook hier weer een ontwikkeling in betere banden voldoet deze fiets aan mijn verwachtingen.
(In English as it is clear that folks from abroad also come here for information). Two months ago I traded in my Strada for a DF XL. Very much enjoyed the Strada, but as my commute was increasing in distance I wanted something faster. I liked the look of the DF over the Quest, and also the stability/turning radius. My experience after the first 2000 km:
The bike is definitely narrower than the Strada. Inside, as people mention, I fit like a glove (shoulder pads are not needed), but freedom to move is limited (I am 190 cm tall and wear XXL shirts). In the Strada with a Sinner hood I could adjust mirrors and reach behind me (albeit tricky), in the DF XL with hood adjusting the mirrors is very tricky, reaching behind is not for me. I ended up placing the arm rests upside down to get a bit more space (works okay, although a slightly different shape would be better). The seat itself sits well; it is more arched in the back which takes a bit of getting used to, and surprisingly, I have had sore muscles in my rear in the adaptation process. Getting in and out is different: I feel more like a gymnast as I balance/rely more on my arms. It works fine, though. Indeed, the seat can get dirty when you get in with dirty shoes.
Luggage space is good: my laptop fits better next to the rear wheel than in the Strada. Also, the luggage rack works well. I haven’t lost stuff in the bike yet as some people warn. The bigger hood is an improvement; in the Strada I would hit my head on the walls when going over rough terrain (annoying, especially when wearing headphones), in the DF that doesn’t happen. Drinking from a bottle remains tricky, though.
It was quite tricky to get the bike adjusted to my size (it also was tricky in the Strada): the seat is now hanging on a ‘Strada’ mount so it sits extra far back/deep in the bike. Bonus is that my head is perfectly in front of the head rest. Managed to find a pedal position (short cranks) in which my feet don’t hit anything (size 47 shoes) under normal use. Note that I prefer to wear MTB shoes; mine have long soles which didn’t help matters (trimmed them some). I also ended up exchanging the pedals for double-sided click in pedals; the single-sides ones that the DF came with were frustrating as too often I tried to click in on the wrong side (with cosmetic damage to the pedals as a result).
On smooth pavement, the DF is quiet, seemingly more so than the Strada. On rough terrain, though, it becomes less pleasant. I have implemented several tweaks in the DF for reducing noise: foam against the rear swing arm so the shift cable doesn’t hit it, an anti-slip mat around the chain tubes underneath the seat, the rear hatch is taped shut (doesn’t close well enough otherwise; still need to install thicker seal), and some strips of Velcro on the hood so the visor doesn’t rattle against the hood (here I still need to make improvements; suggestions welcome).
I have also installed pinlocks on both the front and the side windows. In the front an original Pinlock 120, yellow, for improved visibility at night. For the side windows I cut a Raleri self-sticking standard size pinlock in half; this fits nicely around the front part of the window, but the back ~2 cm is not covered (in hindsight it would have been better to sacrifice two Raleri pinlocks). I taped the cut section of the pinlock shut. Not ideal, but so far it is nevertheless working well. No condensation, and consequently, much better visibility. Given that I sit far back in the bike, the mirrors fell outside the view area with the pinlock (and behind an annoying line in the visor). I have brought them in about 5 cm, and 2 cm up. This works well on the left mirror, still not enough on the right mirror. No idea why this didn’t work for the right mirror; things seem symmetrical, but somewhere apparently they are not.
There is much less ventilation in the bike as there are no foot holes. Nice warm in the winter, but condensation as a consequence. I have even had a film of ice on the inside of the hull when it was freezing. To improve ventilation, I have now lifted the back end of the horn by about 1.5 cm; this results in notably more ventilation, hopefully without hurting the aerodynamics too much. I have also installed a home-made visor on the front of the hood; this lifts the air over the hood, so when I drive with the regular visor open I don’t get wind-blasted (it is winter here; visor is attached with Velcro so easy to remove). Visibility is good (if anybody knows of a vendor of a visor without this seam, please let me know).
The front light (single) seems to work okay; it illuminates the road nicely when it is really dark, and because of the ‘cleavage’ in the body front the view of the road is much better than in the Strada. I have attached a second light (1200 Lumens) to the right mirror, but barely using this (also worried about blinding oncoming traffic). When there are car lights in the picture, then road visibility becomes more problematic.
On the Strada I had Schwalbe Energizer plus tires. Although not the fastest, I did not have a flat since putting them on (>10000 km). I started with Schwalbe Marathons on the DF, but upon turning they hit the body, so quickly changed them to Durano plus’s in the front (back is still a Marathon). The Duranos still can hit the body, but don’t dig in as quickly; to be monitored.
Now the ride; on smooth pavement the DF rides like on rails (I have red springs, which may well contribute to this), even at ‘high’ speed (~55 km/u). The ride feels a lot more stable than the Strada and consequently more pleasant. On rough pavement I prefer my MTB (fully). The ride becomes noisy, and one can get shook up (like in the Strada). Acceleration feels better, although the demo bike I rode seemed to accelerate even better. No idea if that was adrenalin, being broken in better, better tires or something else. Speed, frankly, is disappointing to me. On my regular route to work (20 km one way) I don’t gain much time. This may be a matter of better adapting; I had a Qring on the Strada and regular cranks, and now short cranks with a regular ring; thus, my power zone is seriously decreased (bonus seems less stress on my knees). Thus, my legs will have to adapt (one day I rode 125 km and the next I had sore muscles, which hasn’t happened in a long time not even after 250 km with the Strada or mountain biking 70 km). I had hoped for 20% extra speed, but that is not yet happening.
Combined, the Strada is roomier, the DF more comfortable and better looking. The DF is faster, but too early to say if this is by a substantial margin.
Op voorzichtig verzoek (elders) van Erwin hierbij toch even mijn review van de DF XL! Geïnspireerd door Theo hierboven heb ik even overwogen m'n review in het Engels te plaatsen, maar gezien ik over de Milan GT ook in het Nederlands geschreven heb houd ik dat hier zo. Met DeepL komen anderstaligen een heel eind.
Zoals sommigen al weten reed ik m'n eerste OBT (2019) in een fonkelnieuwe DF XL (#263), en heb ik die enkele maanden later verkocht ivm aflevering van een nieuwe QV+, die eind 2020 weer weg ging voor een Milan GT. Met de Milan stuif ik inmiddels hard richting 20.000 km, en het is m'n fijnste en betrouwbaarste fiets tot op heden, maar met het volledig loslaten van de automobiel is er zowel behoefte aan als ruimte voor een reserve-velomobiel gekomen. In de Milan-review schreef ik al dat ik een DF XL als aanvulling niet erg zou vinden, en sinds dit weekend is dat ook werkelijkheid; ik rijd nu ook in een hele vroege DF XL, van 2015 om precies te zijn, en met zo'n 100.000 km achter de kiezen! Met die DF heb ik inmiddels net over de 130 km gereden, en in orde is ie nog niet; bij het minste of geringste beetje vermogen vloog de ketting eraf en kon ik aan het prutsen om die weer te monteren.
Toch heeft m'n geheugen me niet in de steek gelaten: De fiets die onder de spreekwoordelijke deken van mist doorschijnt, is de DF zoals ik me die herinnerde:
Zoals sommigen al weten reed ik m'n eerste OBT (2019) in een fonkelnieuwe DF XL (#263), en heb ik die enkele maanden later verkocht ivm aflevering van een nieuwe QV+, die eind 2020 weer weg ging voor een Milan GT. Met de Milan stuif ik inmiddels hard richting 20.000 km, en het is m'n fijnste en betrouwbaarste fiets tot op heden, maar met het volledig loslaten van de automobiel is er zowel behoefte aan als ruimte voor een reserve-velomobiel gekomen. In de Milan-review schreef ik al dat ik een DF XL als aanvulling niet erg zou vinden, en sinds dit weekend is dat ook werkelijkheid; ik rijd nu ook in een hele vroege DF XL, van 2015 om precies te zijn, en met zo'n 100.000 km achter de kiezen! Met die DF heb ik inmiddels net over de 130 km gereden, en in orde is ie nog niet; bij het minste of geringste beetje vermogen vloog de ketting eraf en kon ik aan het prutsen om die weer te monteren.
Toch heeft m'n geheugen me niet in de steek gelaten: De fiets die onder de spreekwoordelijke deken van mist doorschijnt, is de DF zoals ik me die herinnerde:
- Scherpe, nogal zenuwachtige besturing (ondanks nieuwer type stuurplaten); Een paar honderd meter met je handen los rijden, zoals ik in de Milan vaak doe om fles te wisselen o.i.d., is in een DF echt een slecht plan.
- De besturing is behalve scherp en zenuwachtig ook enorm nauwkeurig; de DF is prachtig te plaatsen, en zo komt het dat ik ondanks duizende Milan-kilometers al binnen 50 km de prijs voor de beste fiets in een chicane aan de DF moet geven. De Milan kan uiteindelijk misschien wel harder door de bocht, maar is veel meer "fan" van lange doordraaiers dan van het snelle hoekwerk.
- Ik weet niet meer wie het schreef, maar het klopt: in een DF is iedere trap raak. Ieder beetje beweging van je voeten wordt direct omgezet in (extra) snelheid, als het een auto was zou ik zeggen dat ie prachtig aan het gas hangt. Ondanks dat niet iedereen het op dit vlak met me eens is, voelt de Milan veel lijziger aan. De DF accelereert dus vlotter, en heuveltjes voelen minder steil in de DF dan ze in de Milan doen (vermoedelijk omdat er minder vermogen verloren gaat in de aandrijflijn).
- De Milan is zeker niet langzamer, en daar heb ik zeker ook een verklaring voor. Kijk je in het laatste vrijdagbericht, dan vind je daar een linkje naar een windtunneltest in het H.U.Meier Windkanal waarin zowel de Milan GT als de (gewone!) DF opgenomen zijn. Scroll je omlaag, dan vind je daar een grafiekje, en zie je dat bij 60 km/h de Milan GT ongeveer 130 watt luchtweerstand moet overwinnen, terwijl de DF rond de 170 watt zit (beide met toerkap). Ik zie vrij veel mensen om een dergelijke reden achter de fiets met de laagste luchtweerstand aan hollen, maar zo simpel ligt het niet. Zaterdag reed ik open (geen schuimdeksel en ivm de hoge temperatuur zelfs geen neuskap), en bij lage snelheden was ik opnieuw verrast door hoe makkelijk de DF ondanks de kettingissues tempo maakte. Bij 45 km/h dacht ik al "hmm, het verschil valt toch mee". Bij 50 km/h voelde het vergelijkbaar met de Milan, en daarna viel het me op dat de DF moeizamer doorliep richting 60 km/h.
- De stoel van de DF is écht beter dan die van de Milan GT; ik heb de 130 km gereden zonder Ventisit en zonder pijntjes. In de Milan houd ik het zonder matje of Ventisit geen uur uit... maar de vlakkere houding in de Milan is denk ik de oorzaak dat die uiteindelijk wél comfortabeler is en ik het daarin zeker langer vol kan houden. Sterker nog: Ik vermoed dat ik de 450+ km rit die ik kortgeleden deed in de DF niet zonder kramp ga voltooien. In de Milan lukte dat prima. Een echte oorzaak daarvoor weet ik niet, maar voorlopig geef ik de "schuld" aan de minder open heuphoek in de DF.
- Nog een keer comfort: De DF is vergeleken met de Milan GT als de fiets met de "schroefset". De mijne staat op elastomeren en is behoorlijk stug. Een richeltje in de weg met 65 km/h was een serieuze klap, in de Milan GT merk je dat - zelfs op de Pro Ones - minder, gek genoeg óók op elastomeren. Iets meer flex? Ik weet het niet.
- Gezien de open wielkasten van de DF i.c.m. de eerder genoemde onrustige besturing is dit logisch; de DF is veel zijwindgevoeliger dan de Milan. Meer dan 6 bft. vind ik voor de DF denk ik nog steeds een no-go. In de Milan heb ik weleens met 8 bft. gereden en m'n grootste zorg was rondvliegende rommel.
- De draaicirkel van de DF is flink kleiner in vergelijking met die van de Milan GT, zeker als de Milan op 38mm banden staat en de DF op 28mm (38 of zelfs 40 kan onder mijn DF wel ivm een modificatie). Aan de andere kant: als je het gebrek aan "topsnelheid" oplost met wielkappen verandert het bochtengedrag niet alleen, maar krijgt een DF ook een lel van een draaicirkel, groter dan die van de Milan GT. Bij de Milan valt dus geen winst meer te behalen, maar die is in standaardvorm wel wat veelzijdiger.
- Helaas heb ik er na de eerste 130 km genoeg ervaring mee: In een DF is sleutelen veel makkelijker dan in een Milan GT (behalve de Mk7). De neuskap kan eruit, de derailleurkap is rechthoekig en daardoor wat prettiger om in te sleutelen met grote kolenschoppen. De ketting terug leggen op het kettingwieltje onder de stoel is bij de Milan wél makkelijker; er zit een klittenbandje op ipv een gat dat net groot genoeg is voor een lompe schroevendraaier.
- De neus van de Milan is veel beter geschikt voor drempels. Tijdens de eerste rit schraapte de DF alweer een paar keer over de grond bij drempels waar ik me met de Milan zelfs wanneer ik eens op de Pro Ones (28-406) rijd totaal niet druk over maak.
- Voor mensen met een lang lijf denk ik dat ik de DF XL toch voorrang moet geven; In de Milan GT hebben we echt moeten prutsen om m'n 194cm icm schoenmaat 50 en 150mm cranks kwijt te kunnen. In de DF staat de stoel niet eens uiterst laag in de fiets, ik zou m'n billen nog verder naar achteren en onderen kunnen plaatsen en dus ruimte kunnen maken voor zowel langere benen als een langere rug. Voor breedgeschouderden onder ons is de Milan GT dan weer de betere keus: een écht forse vent zal wat flex in de core moeten hebben om zichzelf erin te vouwen door de smalle maar lange opening, maar de breedte op schouderhoogte is enorm. De DF XL zit op dat gebied tussen de Milan GT en SL in.
- De achteruitversnelling: Flintstonen is er bij beide niet bij, dus wat kan je dan? In de Milan kan je met één hand bij de grond, en jezelf zo verplaatsen. In de DF kan je beide voorwielen vastpakken en dat is sneller dan handflintstonen. Van beide krijg je ranzige klauwen, dus puntje voor de DF...? Nee. Als de toerkap erop ligt, moet je die in de DF niet alleen losklikken maar ook voor je neerleggen voor je bij de voorwielen kan, met daarbij een klein risico dat de kap eraf valt en platgereden wordt door die automobilist waar je even voor aan de kant moest. In de Milan kan je de kap gewoon open zetten.
- In de DF is het overzicht in het verkeer wat "natuurlijker", omdat je iets rechterop kan zitten. De standaard spiegels zijn wel slechter.
Dan iets meer vanuit gevoel: De Milan vond ik (net als AJ, een andere reviewer) aanvoelen als een echte "GT", en dat gevoel is nu ik ook weer recente DF ervaring heb alleen maar versterkt. Omdat veel mensen rijgedrag van auto's kennen en ik ook wel aardig wat auto's gereden heb vergelijk ik daar maar even mee: Het is als vergelijken van een Renault Mégane RS met een Renault Talisman: De laatste is - behalve heel comfortabel - heel snel (op lange afstanden zelfs sneller) en kan heel hard de bocht om, maar de eerste nodigt de hele tijd uit om het opnieuw te doen. Beide hebben echt hun eigen karakter en charme!
Voor mij persoonlijk zal de DF XL al snel de keuze zijn als ik de grote stad in moet, flink ga moeten klimmen of een route met veel dorpskernen tegenkom. Wanneer er veel kilometers afgelegd moeten worden en/of er wind/regen voorspeld wordt is de Milan GT de juiste keus; zeker met de BM kap heeft die het minst last van weersinvloeden.
Als laatste, over betrouwbaarheid: enerzijds moeilijk te bepalen, omdat ik m'n huidige DF pas 130 km gereden heb (en daarbij ook nog kettingellende heb gehad). Aan de andere kant was dit een (goed onderhouden) daily driver en een heel vroeg exemplaar: Ondanks 100.000 km op de klok voelt deze DF nog altijd aan als een echte DF, en constateer ik geen zaken die de tand des tijds noemenswaardig slecht hebben doorstaan. Zowel de Milan als de DF zijn goed uitontwikkeld en hebben dus geen heftige storingen meer.
Aan iedereen die voor de lastige keuze tussen deze twee fietsen staat: Laat het puur van je persoonlijke wensen en voorkeur afhangen, en ga met beide gewoon een paar keer een stuk rijden, want beide zijn echt de moeite waard!
Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.
Benny op do 17 sep 2015 om 21:28