Optima Cycles B.V. Rhino FS

Na een lange periode van veel testkilometers en vele uren op de pijnbank is Optima`s visie voor de trike van de nabije toekomst gereed: De Rhino!

Licht, snel, wendbaar, duurzaam en comfortabel; op al deze facetten zal de Rhino de nieuwe standaard op driewielergebied zijn.

Licht; door toepassing van een hoogwaardige soort aluminium voor het oversized frame heeft de Rhino een laag eigen gewicht.
Snel; door de lage vlak liggende houding wordt een zeer aërodynamische positie bereikt wat tot hoge snelheden kan leiden. Om dit in goede banen te leiden is hij standaard voorzien van 3 hydraulisch bediende schijfremmen.
Wendbaar; met zijn draaicirkel van 2,4 meter draait hij korter dan menig 2 wieler
Duurzaam; gemaakt van oversized high grade aluminium voorzien van 2 laags epoxy poedercoating en afgemonteerd met enkel roestvaststalen bevestigingsartikelen hebben de elementen geen vat op de Rhino.
Comfortabel; door de standaard hydraulisch gedempte achtervering en bij de FS ook dito voorvering strijkt hij elke oneffenheid glad.RHINO FS (full suspension):
Wielbasis: 1100mm (neuspijp maximaal uit)
Spoorbreedte: 760mm
Totale lengte: 2000mm
Totale breedte: 880mm
Hoogte: 700mm (stoel in laagste positie)
Draaicirkel: 2,40m
Wielmaat: 20 inch
Gewicht: 20,5 kg

Standaard kleur: Geel


Prijsindicatie: € 3495

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

michelhoogzaad op zo 05 sep 2004 om 00:00

Nadat ik deze zomer op Cycle-Vision een kort stukje op 2 Greenspeed trikes had gereden, bleef deze trike-ervaring toch in mijn achterhoofd hangen. Om het fenomeen trike eens wat beter te bekijken heb ik vandaag gereden met de Rhino FS. Het was de maandelijkse fietstocht van de Amsterdamse Ligfietswinkel en ik had op de site gezien dat ze de Rhino in de verhuur hebben. Gelukkig was het ook nog de FS (full suspension) versie dus ik was helemaal blij. Nadat de fiets in korte tijd keurig was afgesteld en ik mijn toptas achterop had vastgesnoerd, even oefenen op het plein voor de winkel, het rolt bijna vanzelf en stuurt strak rechtdoor. Bochten maken is even oefenen maar na een paar bochtjes smijt je hem alle kanten op. En natuurlijk het grootste genot, de voeten blijven vastgeklikt ook als je stilstaat, want omvallen lukt niet... Dan de rit zelf. Met de pont over en door de polders naar Monnickendam voor de lunch, om daarvandaan langs de ijsselmeerdijk terug te rijden naar Amsterdam. Totaal zo'n 60 km. Op geen enkel wegdek heb ik problemen gehad met de Rhino, slechts 2 keer heb ik met de onderkant van de fiets de weg geraakt, maar dit was bij extreme knikken bij het afrijden van een pontje en bij het uitrijden van een tunneltje. Ik ben geen paaltjes tegengekomen waar ik niet tussendoor kon, eigenlijk was nergens de breedte van de Rhino een probleem. Alleen op de dijk terug van Monnickendam was het erg druk met (zondags)fietsers zodat ik regelmatig met 1 wiel de berm in moest, maar de Rhino bleef goed controleerbaar en strak sturen. De Schellingwouderdijk, met zijn beruchte slechte wegdek, werd behoorlijk glad gestreken en was geen enkel probleem. Conclusie: Optima heeft een trike neergezet die strak stuurt, supercomfortabel rijd en over het totaal een hoog hebberigheidsgehalte heeft. Ze hebben de kreet "cruisen in Optima forma" zeker waar gemaakt voor mij. (PS, ik heb geen aandelen in Optima.....)

MdeHaan op vr 26 okt 2007 om 00:00

Na net geen jaar op een HP Velotechnik Scorpion nu sinds eind september op een Rhino FS. Reden voor het inruilen van de Scorpion was niet omdat die niet beviel, maar de Rhino ziet er gewoon spannender uit en heeft veel meer comfort. Wat me niet beviel aan de Scorpion, was de Sram 3x8 achternaaf (rammelde op ruw wegdek) en het gevoel dat je bij elke bocht van het zitje afgegooid zou gaan worden. Ook directe stuurcorrecties in de bocht hebben me een paar keer behoorlijk verrast. Maar genoeg over de Scorpion. Wat me erg bevalt aan de Rhino is het hoge comfort en de draaicircel. Ik rij regelmatig met een fietskar met m'n twee zoons en dan moet ik toch regelmatig draaien op de weg omdat ze wat uit de wagen hebben laten vallen. Ook de hydraulische rem (Magura BIG voor en tektro gemini achter) remmen erg goed. Gebruik de fiets voor woon- werkverkeer naar Leeuwarden met een Streamer. Kortom ik ben erg tevreden. Enige 'probleempuntje' is dat de fiets erg breed is. Ben daarom nog op zoek naar een set kortere draagarmen. Wordt vervolgt. Martin de Haan, Spannum

Driveline op do 15 dec 2011 om 19:55

Ik heb sinds november 2011 wel een heel aparte Optima Rhino FS, deze fiets is voorzien van ingekorte voorpoten, indirect stuursysteem wat helaas wel een veel grotere draaicirkel tot gevolg heeft. De fiets ken ik al een tijdje en heb deze ook in onderhoud gehad, hij was van mijn neef. De rij eigenschappen zijn best wel prettig en deze fiets is geheel voorzien van luchtvering. Bij hard remmen duikt de fiets wel in de veren en wat me dan meteen opvalt is dat dan de wielen ongewild ook een foute camber met zich meebrengt, de banden vreten dan omdat de wielen naar buiten willen gaan staan. Erg jammer, een foutje in het ontwerp? Het schakelen gaat lekker met de dualdrive naaf en zijn 9 speed cassette. Het stuur is ook nog wat in te stellen zodat je makkelijk jou eigen zitpositie kan bepalen. De zitschaal is goed en sluit ook goed aan bij de rug en schouders, De Rhino heeft meer een liggende houding dan de Rider. Het sturen gaat goed mits de bochten niet te scherp zijn, de fiets is aangepast op verzoek van de vorige eigenaar. Ik vind het geen verbetering. De voorvering voelt wel goed aan en in de bochten voel je ook dat de fiets in de veren gaat hangen, de Canecreeks moeten wel op 17bar staan anders is het niet te doen en duikt de fiets te veel in de veren. De Magura BIG schijfremmen op beide voorwielen doen het prima maar let op met flinke afdalingen, fading wil dan wel eens snel optreden. De achterrem is goed te doseren en gebruik je eigenlijk niet, of alleen als parkeerrem. Het op en afstappen gaat voor mensen met een beperking wat moeilijker dan de Rider. Maar als je dan eenmaal zit voel je wel een fijne positie, de stoel is ruim genoeg te verstellen naar wens. De kettinglijn zou een stuk beter kunnen, de geleiderol is ver ingelopen dus die moet ik nog vervangen, ik kies dan wel voor de rol met tandwieltje. Het frame ziet er echt robuust uit en is van aluminium. Mijn eindconclusie. Een fiets die nog veel verbetert kan worden, zeker deze unieke uitvoering. Waarom is er niet gekozen voor een andere voorwielophanging ? Rijgedrag is goed, fijne zitpositie, geen fiets voor hoge snelheden ook geen fiets voor ruig terrein, al zou de vering dat wel doen vermoeden. In ruig terrein zijn brede banden echt een must, mul zand vind de fiets niet prettig met de kleine 20 inch wielen. De fiets past makkelijk in een flinke stationwagen omdat de fiets zo lekker laag is. Het onderhoud is erg makkelijk, een aparte fiets maar toch no nonsens. Ik ga zeker deze unieke fiets aanpassen aan mijn eisen die misschien wel wat te hoog zijn.

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.