Agressie en intimidatie voor ligfietsers

Gepubliceerd op

Mensen die in contact komen met anderen krijgen niet alleen lollige opmerkingen. In het uitgebreide bericht wordt ingegaan op agressie en intimidatie.

Eerder schreven wij over lachen, dat artikel is leuk hopen wij. In dat artikel werd ook stressmanagement genoemd. Een term die misschien nog beter in dit artikel op zijn plaats is. Wat is namelijk het geval. Men gaat door het verkeer heen naar het werk en kan daar stress oplopen. De ligfietser doet al een van de belangrijkste dingen in stressmanagement, namelijk bewegen. In dat bewegen wordt een gezonde uitlaatklep voor energie geboden, energie die opgewekt is door de stress. Echter niet iedereen gaat op de fiets van zijn werk naar huis of omgekeerd. Dan kun je als verkeersdeelnemer geconfronteerd worden met de stress van iemand anders in de vorm van agressie. Natuurlijk is het heel ongezond om je stress op te kroppen en niet te fietsen, maar de moderne mens doet dit nu eenmaal.
Ook hierin kan de fietser voor zichzelf een stukje stressmanagement toepassen door zich zeker zelf niet te druk te maken over de uitingen van anderen op welke manier dan ook. Hierin is veel te winnen. Het scheelt een hoop irritatie, en bovendien ook stress. Bovendien komen situaties minder snel tot escalatie op het moment dat een partij wat gelatener reageert.

Eigenlijk is begrip nog de beste oplossing. Het is goed te begrijpen dat mensen wat geïrriteerd worden in het verkeer. Het gemotoriseerd verkeer komt steeds vaster te staan. Stoplichten nemen in aantal snel toe, in bebouwde kommen wordt men door drempels geremd, in steden wordt een vermogen aan parkeergeld gerekend, als er dan al ruimte beschikbaar is.
Natuurlijk zijn de mensen die hiermee worden geconfronteerd zelf onderdeel van het probleem. Maar doordat men eerder de balk ziet in de oog van de ander..

Eerder schreven wij over agressie in het verkeer. http://www.ligfiets.net/nieuws/bericht.php3?id=462 Dit bericht haalde zelfs een vermelding op een startpagina op internet http://intimidatie.startkabel.nl/k/intimidatie/index.php?nr=1

Natuurlijk zijn er meerdere bronnen op internet.
Dit is te lezen op http://agressie.pagina.nl/ daar is zelfs een artikel te vinden speciaal voor weggebruikers over geschreven http://www.swov.nl/nl/kennisbank/30_verkeersgedrag/inhoud/agressie_en_emoties_in_het_verkeer.htm

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.