Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Woon-werkverkeer, damp, bekijks, Winterfiets Elfstedentocht, allesbehalve doorsnee, polyurethaan schuimringen vervangen, velomobieldealer in de VS, International Cargo Bike Festival, kettingbuis beweegt (teveel), achterband moeilijk verwijderbaar, feestmaand, zoekplaatje

Woon-werkverkeer met de velomobiel

Of velomobielen voor woon-werkverkeer geschikt zijn? Honza en Jan beantwoorden dat met een volmondig: ja! Zie 'Zijn velomobielen goed voor woon-werkverkeer' ('Nederlands').
Dat Nederlands altijd tussen aanhalingstekens staat is niet voor niks, want de vertaling ' shorter than 3 kilometers, using a regular upright bike is often easier' en in de 'vertaling' luidt: 'korter is dan 3 kilometer, is het gebruik van een gewone hometrainer vaak makkelijker'. Zeker makkelijker (kan zelfs in pyjama), maar opschieten doet het echt niet.

De damp slaat er af

Wie heeft er nou een sauna nodig als je in je velomobiel (voor de liefhebbers: Milan SL) al zo opwarmt. Zo te zien heeft Ruben met zijn recordfiets weer goed zijn best gedaan op de dijk ten zuidoosten van Hamburg.

Bekijks

Op 3.000 km lange route 41 van het schiereiland in Michigan naar Miami rijdt een vreemd ding (contraption), je had het al geraden, een velomobiel van velonaut Dave. Dave doet maar zo'n 500 van de 3.000 km lange route onderweg naar zijn huis na een ultra-cycle race.

Winterfiets Elfstedentocht

Allesbehalve doorsnee!

Wie? Dominee Ellie uit Hoevelaken! Ze heeft een minirok, neuspiercing en een ligfiets.
Het bericht in De Stad Amersfoort staat helaas grotendeels achter de betaalmuur.
Bron is het forum Ligfietsers.nl.

Achterwielophanging: polyurethaan schuimringen vervangen

Weer een velomobieldealer in de Verenigde Staten

Na het opstarten van het ambassadeur programma in de VS, is de verkoop van velomobielen meer dan verviervoudigd. De volgende logische stap, om de Amerikaanse markt beter te bedienen, is een dealerschap ('Nederlands') als aanvulling op dat ambassadeur programma.
Ben Parke neemt het voortouw. Momenteel biedt hij een Bülk en Alpha W9 aan voor testritten, maar is van plan om de volgende zomer nog een of twee modellen aan te schaffen.

International Cargo Bike Festival

Over een week, van vrijdag 24 t.e.m. zondag 26 november, vindt het International Cargo Bike Festival plaats in de RAI in Amsterdam.
Zie ook Facebook.

Kettingbuis beweegt (teveel)

Dan waarschuwt dat een van de kettingbuizen, in dit geval de Alpha serie, kan loslaten. Hij vermoedt dat er een verkeerde lijm gebruikt is. De kettingbuis komt op de idler, geleiderwieltje, terecht, en maakt doortrappen vrijwel onmogelijk maar de ketting kan ook van het kettingwiel afschieten.
Bron is Facebook.

Achterband moeilijk verwijderbaar

Op het forum ligfietsers.nl was het onderwerp dat de achterband vastgekleefd aan de velg was. Nou is het niet zo dat de achterband verkleeft is met de velg, maar de oorzaak zit in de tegenwoordige tubeless velgen waar een gootje in zit die de niet tubeless band 'vasthoudt'.
Uit eigen ervaring (redacteur Theo): de Kojak achterband is er met enige overtuigingskracht af te halen, maar een raceband (i.d.g. een Erlkönig) met dunne, dus slappe, wangen (gewicht, hè) is er vrijwel niet af te halen.
Twilwel: hoe dan ook, mijn tip is vaseline op de hieldraad of in het gootje in de tubeless velg smeren.

Verlanglijstje

Wie nog geen verlanglijstje voor de Sint of Kerstman heeft gemaakt, of nog wat inspiratie nodig heeft, die kan wellicht nog een ideetje opdoen bij de Fietsersbond. Jammer dat er geen gadgets van/voor specifiek ligfietsen/velomobielen bij staan.

Zoekplaatje

Waar staat deze splinternieuwe QV, om even de kleur met die van de auto ernaast te vergelijken?

Reacties

peter2807 op vr 17 nov 2023 om 14:33

Waarschijnlijk al wel een keer aan bod geweest maar de tyreglider is voor wat betreft het monteren en weer verwijderen van een band die er slecht op of al wil een stukje gereedschap wat ik jaren geleden ook al had willen hebben. Bij https://www.ligfiets.shop/nl/ of anders online bij de maker en andere aanbieders te koop.

WimH op vr 17 nov 2023 om 16:41

Het ging om mijn band en er was werkelijk geen mm band los te krijgen van de velg. Dan krijg je er dus ook niet iets tussen.
Na meer dan een half uur duwen, trekken, schelden, kneden, vloeken, nog meer duwen en trekken kwam de band iets los van de velg. Daarna was ik zo klaar.

PietV op vr 17 nov 2023 om 17:05

Een tubeless fietsvelg heeft een richel of hump om een tubeless band bij een wat lagere druk op de velg te houden. Elke tubeless band kan met een tubeless tang gemakkelijk over die richel worden gedrukt. Lachend met een tubeless gereedschap set.

Kjeld op vr 17 nov 2023 om 17:30

Het zoekplaatje is gemaakt op de Vendellaan in Hilvarenbeek.

MichielAdriaan op za 18 nov 2023 om 09:22

Ik heb nog 1 zo'n tubeless wiel van de DF als reservewiel staan. Met een Vredestein PM er op. Die kun je er wel zo af krijgen!
Niet snel maar wel comfortabel en goedkoop (bij ICB). Het andere wiel overgespaakt naar een 'gewone' velg... 

twilwel op ma 20 nov 2023 om 14:33

Ik heb wel gereedschap en tangen gezien om de band OP de velg te krijgen, maar dat is het probleem niet. Ik kom geen enkele tang tegen die de tubeless band VAN een tubeless velg af kan krijgen. Met name de hieldraad uit het gootje wippen. 
Alle andere stappen om de band eraf te halen zijn standaard en niet veel anders dan bij gewone banden en velgen. 
Het is wel duidelijk dat er veel verschillende ervaringen zijn. Geen enkele tubeless velg en band combinatie is gelijk. Sommige zijn zo lastig dat ze alleen voor wedstrijden te overwegen zijn. Met een volgwagen paraat.

mvdriel op di 21 nov 2023 om 21:45

@harry Is de Vittoria Air-Liner Tool Kit (https://int.vittoria.com/products/air-liner-tool) niet een voorbeeld van een tang die kan helpen bij het uit de tubeless richel krijgen van de band?

Tsjomme op di 21 nov 2023 om 21:59

Deze QV staat bij Hardloper voor de deur!!!

raymonds op wo 22 nov 2023 om 14:45

Leuk die Winterfiets Elfstedentocht! Ik heb me opgegeven.

Mooie gelegenheid om de nieuwe ligfietskleding ten toon te stellen, die wordt als alles goed is nog dit jaar geleverd.

twilwel op wo 22 nov 2023 om 16:11

@mark Je moet met die tang een begin hebben en dat is juist het probleem dat ik ondervond, het eerste stukje hieldraad uit de richel duwen. De tang lijkt van kunststof te zijn en de hevelwerking is niet al te indrukwekkend. Het is niet specifiek voor tubeless ontworpen maar voor carbon velgen die je absoluut niet wilt beschadigen, dus het is niet zo raar dat die tang van kunststof is. Dus dat gaat alleen werken bij band/velg combinaties die om te beginnen al niet zo moeizaam zijn. Misschien is dit wel een aanzet voor een tang die wel werkt voor moeizame tubeless velg/band combi's, geen idee. 

MichielAdriaan op do 23 nov 2023 om 12:41

Tubeless velgen zijn ook helemaal niet BEDOELD om een buitenband nog (heelhuids) vanaf te krijgen. 
Omdat er geen binnenband in gebruikt wordt maar vloeibare latex, wordt een rubber plug gebruikt om lekken te dichten (net als bij een autoband). Als de band versleten is kun je 'm er net zo goed uit snijden...
Terwijl eenvoudige enkelplaats-velgen (voor gebruik met biba's) nog vol op te krijgen zijn, zowel breed als smal. En werden zonder probleem onder velomobielen gebruikt. 
Ze zijn bovendien lichter en er hoeft geen hamer en beitel mee (-: 

Bobslee op do 23 nov 2023 om 18:18

Als ik foto's zie van de rommel die de gebruikte latexmelk kan geven op fietsen of kleding heb ik geen enkele behoefte om tubeless te gaan rijden.......voor dat beetje "voordeel" dat het opleverd? Niet noemenswaardig in mijn geval, bij circa 10K fietskilometers per jaar rijdt ik ongeveer 1 lekke band de laatste jaren, kan ik net zo goed biba's blijven gebruiken.......... En zoals Mick terecht opmerkt, er zijn nog steeds prima velgen verkrijgbaar voor clinchers, die ook nog makkelijker werken in geval van een bandenwissel onderweg.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.