Zomercompetitie Assen 2022

Gepubliceerd op

Kanshebber, met uitslagen en video en foto's

Verslag van een kanshebber

Neem deze kop niet al te serieus, want ja, bij de start ben je altijd kanshebber.
Op deze mooie dag, zon, 22 graden, een beetje teveel wind, vindt de zomercompetitie in Assen plaats met 17 deelnemers. Het kan minder.

We hebben opvolgers voor Gerard Arends voor de tijdmeting, Alexander Kamminga en Gerrit Boudewijn. Gerard laat het meeste aan hen over, je moet het straks toch ook zonder Gerard kunnen. Ik ben blijkbaar de aangewezen man die de lengte van de baan moet geven. Dat betekent een vlotte ronde met een afleiding als er een ara overvliegt. Misschien is de baan eigenlijk een meter korter.De snelle ronde
Eigenlijk bestaat die uit drie rondes: één om op gang te komen, dan dé snelle ronde, en vervolgens een ronde om uit te rijden.
We gaan in willekeurige volgorde van start. Ik sta in de goede versnelling, ja nu wel. Langzaam bouw ik mijn snelheid op om bij de start-finishlijn op mijn topsnelheid van die dag te rijden. Als eerste komt de krappe bocht, ik hou mijn benen even stil, remmen doe ik niet (donderdag, ik had mijn dag niet, remde ik daar wel bij een lagere snelheid). Met iets meer dan 45 km/u finish ik. Wat aangenaam is, dat ik de 'wedstrijd in de wedstrijd' heb gewonnen, zij het met honderdsten van een seconde.
De echte winnaar rijdt ruim 61 km/u. Hoe halen zij die krappe bocht met die snelheden?

De 1 uur race
Leer ik het nou nooit? Sta ik in de verkeerde versnelling aan de start. Alle deelnemers hebben meteen een grote voorsprong op mij. Nou, dat wordt dus inhalen.
Het lukt mij om één velomobiel van mijn medestrijders in de 'wedstrijd in de wedstrijd' in te halen. Ik loop uit, maar die ander blijft op afstand en lijkt zelfs uit te lopen. Erger zelfs, hij haalt mij in!
Er rijden wat langzamere fietsers op de baan en het is iedere keer spannend als ik die wil inhalen en de nog snellere op mijn hielen zitten. Met even niet trappen kan ik het oplossen. Maar het inhalen gebeurt ook in de krappe bocht. Ik moet in enkele rondes voor de laatste ronde volop in de remmen. Als ik weer op mijn snelheidsmeter kijk, zie ik 25 km/u staan. Duwend, want fietsen kan je dit niet meer noemen, kom ik op 35 km/u. Daar houdt het op. Ik zie mijn 'concurrenten' naderbij komen, waarbij ook die ik in het begin ingehaald had, maar er zit niets meer in mij behalve op die snelheid blijven rijden. Als teken van overgave ga ik op mijn gemak wat water drinken.
In de 'wedstrijd in de wedstrijd' eindig ik nu als laatste. Mijn medestrijders hebben hun gram gehaald.
Ben ik teleurgesteld? Iets, maar ik vind ook dat 40 km/u gemiddeld zeker niet slecht.
De echte winnaar heeft met een gemiddelde snelheid van 54 km/u gereden.

Heel tevreden ben ik met de opkomst en de sfeer in Assen, en met name ook met het publiek.

Mis ik nog iets? Ja, we hebben de estafette niet gedaan, de traditionele afsluiting van de wedstrijd in Assen!

Theo

De uitslagen op MyLaps.

Video's en foto's
  • Video van Jan Eggens;
  • Foto's (en een video) van Marten, David (Judy) en Theo.

Reacties

twilwel op ma 22 aug 2022 om 12:14

Leuk verslag Theo. Maar als ik mag: op de baan gelden wedstrijdregels en geen verkeersregels ;-) Veilig inhalen is de verantwoordelijkheid van de inhalende. Jij hoeft niet in de ankers omdat er iemand anders nadert van achter. Er kan zelfs met de wenkbrauwen getrokken worden zo van: "wat doet die nou". Je dient wel een voorspelbare koers aan te houden en zoveel mogelijk ruimte te laten voor de inhalende als gaat, zonder degene die je inhaalt in gevaar te brengen. Dit is zoals ik de regels begrepen heb en toepas in de wedstrijden, maar misschien zit ik er naast. Dan hoor ik het graag. 
Overigens was de sfeer inderdaad opperbest bij rijders en publiek. Ik vond het bijzonder leuk om zoveel kennissen en vrienden die ik lange tijd niet heb gezien weer eens te ontmoeten. 

twilwel op ma 22 aug 2022 om 12:23

Ik zie dat Benny de Weerd in de sprint 2 keer vermeld wordt als 2e en als 18e. Dit zal de verklaring zijn dat hij in het eindklassement veel lager geëindigd is als te verwachten was volgens zijn resultaten.

TeJayLigFts op ma 22 aug 2022 om 12:42

Harry, tja, het zijn mijn beslissingen, geen idee of dat volgens de reglementen was maar het voelde verstandiger. Het was beter geweest dat dit in de begin van de race was gebeurt.

Goed opgemerkt (Benny). Ik hoop dat de wedstrijdleiding dit nog kan herstellen op MyLaps.

Benny op ma 22 aug 2022 om 16:31

Het klopt dat ik 2 keer vermeld staat bj de sprint. Transponder 14 deed het niet meer (alleen gebruikt voor snelle ronde) en kreeg toen nr 20. En daar geen snelle ronde mee gereden, maar de computer telde die wel mee als het het zo zie. Vandaar de dubbele vermelding.

Maar belangrijker was dat het echt een leuk evenement was, fijn dat het weer kon.
(nu nog wat skills bijschaven voor Cycle Vision ;-))

A.C.B. op ma 22 aug 2022 om 22:29

Vandaag wedstrijd gereden met 17 personen.
en zelfs meer dan 20  toeschouwers. 
Deze dag was het mooi weer 23 graden met een zacht briesje bij het fietsen. 
de baan was zeer geschikt voor de toeschouwers doordat de gehele baan te overzien is van de zijlijn. 
De tijdswaarneming is op gebouwd met Gerard en Gerrit.
We starten met een snelste rond 780 meter met vliegende start.
eerste ronde opgang komen de juiste versnelling vinden en ademhaling op peil. Nu bij de startlijn volvermogen trappen om de tweede (gemeten) ronde zo snel mogelijk te rijden. Bij de finish een ronde uittrappen en veilig naar de kant.   
Na een pauze ( en baan vegen ivm veel eikeltjes uit een boom op de track) starten we even na 14:45 aan een 60 min criterium (1uur race).
Deze 1 uur race is speciaal voor Cycle Vision gedaan, zodat je punten van aanpak en uithouding kon beoefenen.  
Kortom je grenzen verkennen en een goede sfeer op en naast de baan en een geweldige gast Heer : Regionaal Wielercentrum Noord Assen.
Toeschouwers, tijdswaarneming en deelnemers Bedankt.
Vr groet Alexander Kamminga M-Racer (vandaag weer met de M5 CHR)

PS
Heb je een stroomlijnfiets met een draaicirkel van een vrachtwagen geen probleem dit is je kans om hem weer te gebruiken.
https://ligfiets.net/events/4389  
Wedstrijd in Duitsland Aldenhoven op een auto test baan 
alle ander ligfietsen ook welkom natuurlijk.

PS
24 en 25 sept Cycle Vision Het grote zomer feest van de Ligfiets vereniging NVHPV Gezellig samen zijn met ligfietsers roeiers hand bike en meer met oa  races en hopelijk ook demo modellen van nieuwe ligfietsen met uitleg van de dealers. 
Vrijwilligers en deelnemers mogen zich opgeven (zie evenementen 24 25 sept) voor een geslaagde feest, Kom kijken en doe mee .

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.