Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Filevorming, Sternfahrt, Laidback Bike Report, Velodreamer, Alpha M9, carbon look Milan, diamantkoppaaltjes, AVENTYbike, Holger Seidel, fijnstof, nieuwe bestuursleden stellen zich voor

Oorzaak filevorming

'Vreemd' geel voertuig zorgt voor 'enorme file' op de A64 in Yorkshire, zo start dit bericht ('Nederlands'). Veel automobilisten vergaapten zich naar wat daar voor hen uit reed, en vergaten in te halen. Zo ontstaat een 'enorme file'.
Een van de inzittende merkte op dat het een velomobiel was en daar volkomen legaal reed.
Gelukkig merkten velen op dat de velomobiel om dáár te rijden 'wel verdomde stom is' en dat de velomobiel wel een vlaggetje kan gebruiken.
Zie voor reacties ook Facebook.

Sternfahrt

Nee, dan kan je het beter als het KOnsch doet. Hij rijdt op de snelweg B236 bij Dortmund en wordt alleen ingehaald door de, escorterende, politie.

Laidback Bike Report

Zoals vorige week al werd vermeld, was er afgelopen zondag weer een aflevering van het Laidback Bike Report. Hier kan je terugkijken.
Met o.a. de volgende onderwerpen:
 • Recumbent News in 5 with Honza Galla
 • Saukki presents the Pros and Cons of being a Velonaut
 • Aleksey Ganshin (Velodreamer) fromUkraine and Jason Dubin-NAVRA’s new velo
 • Mike Lecka-Velotilt Update
 • Allert and Eva Jacobs from Velomobile.nl-A look at the design of the Snoek L (also the plug of the Quest 3.0 to be seen *)
 • Ymte Sijbrandij from Intercity Bike-The new version of the DF-XL (with closed wheel arches and slightly smaller wheels)
 • Exclusive interview with Daniel Fenn on Alpha 9 design philosophy
 • Ben Goodall-Trisled Rotovelo 2 and new full suspension trike
 • Stephane Boving-Katanga WAW and more
 • Doug Davis-How to Choose a Velomobile
 • Q&A with Doug and Josef-Homebuilt Velos and Velomobile Pricing
* herstel: stond oorspronkelijk Quatrevelo.

Velodreamer

Aleksey laat zien hoe een glasvezel velomobiel ontstaat uit een negatieve mal.
Nog meer is te vinden op de Velodreamer HPV pagina op Facebook.

Alpha M9

De eerste demonstratiemodellen van de Alpha M9 (fb) zijn uitgeleverd zoals hier bij Velomobile SH.

Carbon look voor de Milan

Ook bij Velomobile SH staat een video met een Milan SL met een uiterlijk in vrijwel volkomen in carbon optiek, de Black Rider.

Wâld aan diamantkoppaaltjes

Een stevig doorrijdende fietser moet bochten behoorlijk ruim nemen opdat zijn stuur de paaltjes niet raakt. Hij vroeg aan de rijdende rechter of die paaltjes er desondanks mochten blijven staan.
De rijdende rechter trof in Damwâld (Damwoude) een woud aan paaltjes aan, en hoewel de rechter die paaltjes overbodig vindt, vond hij het te kort door de bocht om ze te verbieden.

AVENTYbike

Op Facebook verschenen foto's deel 1 en deel 2 van de AVENTYbike en Cab-Bike.
Een bericht uit 2015 over AVENTYbike is hier te vinden.

Holger Seidel

Op Velomobile World staat een video waarin Holger ons vertelt over zijn Functional Threshold Power (FTP): het maximale vermogen of wattage dat je 60 minuten vol kunt houden: anaerobe drempel vermogen.

1 april: fijnstof

De Amsterdamse coalitiepartners willen in het nieuwe coalitieakkoord een zero emissie zone fiets (in Weesp) voor een betere luchtkwaliteit. […] Een van de redenen van teveel fijnstof is de slijtage van auto- en fietsbanden. […] De slijtage van fietsbanden leidt tot 10 procent van het fijnstof in Amsterdam. Fietsen die ouder zijn dan 10 jaar komen er na 2025 niet meer in.
En denk erom, ook geen windjes (methaan!) meer laten!

Nieuwe bestuursleden stellen zich voor

 • Bert Hardeman
  Afgelopen jaar november ben ik benaderd of ik het leuk zou vinden om plaats te nemen in het bestuur. Ik heb daar ja op gezegd. Om die reden wil ik mij graag voorstellen.
  Ik ben 61 jaar en ik woon in Rijssen (Twente). Ik ben getrouwd en ik heb 2 dochters. Van beroep ben ik financieel administrateur maar sinds mei 2021 ben ik met prepensioen.
  Eind 2007 heb ik mijn eerste ligfiets gekocht: een Nazca Cruiser. Dat is een ontzettend fijne ligfiets, niet de snelste maar wel comfortabel. Ik heb met deze ligfiets een aantal jaren mooie tochten gefietst. Eind 2010 heb ik hem verkocht en een trike (ICE TNT) gekocht.
  In augustus 2017 heb ik toch weer een tweewieler voor erbij gekocht: een Challenge Chamsin. Daarnaast heb ik in oktober 2019 mijn eerste velomobiel gekocht: een Strada (243) en in mei vorig jaar heb ik die verruild voor een Quest XS (091). Op dit moment heb ik dus drie ligfietsen in het ligfietshok staan.
  Meestal fiets ik solo kortere of langere tochten op of in de ligfiets in de wijde omgeving van mijn woonplaats. Daarnaast fiets ik vaak mee met de ligfietsclubs Mooi Twente en Mooi Bennekom.
  Voor beide clubs zet ik ook zo nu en dan routes uit. Sinds mijn ‘pensionering’ vorig jaar fiets ik ook regelmatig met mijn vrouw kortere of langere tochten en ook meerdaagse tochten. In dat geval fiets ik op de Chamsin en zij op een e-bike, ik heb haar helaas nog niet kunnen overhalen om ook te gaan ligfietsen.
  In het bestuur hou ik mij samen met Gerard Arends bezig met de ledenadministratie. Dit is bij tijden een intensieve klus waar veel tijd in gaat zitten. Nu is het met z’n tweeën beter behapbaar en houden we ook meer tijd over voor het ligfietsen of andere leuke dingen.
 • Alexander Kamminga
  Afgelopen jaar november ben ik benaderd of ik het leuk zou vinden om plaats te nemen in het bestuur. Ik heb eerst een paar bestuursvergaderingen bijgewoond en wil graag een bijdrage leveren aan onze verenging, met name promotie van ligfietsen en coördineren van wedstrijden. 

  Ik ben geboren en getogen In Provincie Groningen. In 1995 heb ik mijn eerste ligfiets als student gekocht: een Sinner 16-20. Deze fiets had ik tot het uiterste getest en vervolgens helemaal afgereden. En na lange tijd geen ligfiets te hebben gehad heb ik in 2016 weer een Sinner gekocht. Tijdens een tocht met Liever Liggend Gouda op mijn Sinner 16-20 hoorde ik voor het eerst dat er een landelijke vereniging bestaat. Sinds 2017 ben ik actief in het verenigingsleven. In 2018 kocht ik een M5 M-Racer 28-28 en in 2020 Challenge Ventus 20-26. Door ruimtegebrek is de Sinner verhuisd naar een nieuw baasje.
   
  Ik ben werkzaam geweest als beroepsmilitair (onderhoudsmonteur Chinook ). En nu werk ik sinds 2005 als allround servicemonteur in professionele hogedrukreinigingssystemen.
  Ik ben getrouwd met Martha en heb drie zonen (14, 17 en 19 jaar).
  Ik woon in Nieuwegein en rij regelmatig in Gouda, soms in Amersfoort en één keer samen met LOL. Door Covid-19 heb ik weinig toertochten kunnen rijden de afgelopen twee jaar. 

  Snelheid is een vorm van comfort en daarom rij ook graag langere afstanden.
  Mijn maximale afstand op één dag was 311 km: een retourtje Middelburg voor een gebakje en koffie. De gemiddelde snelheid was 32 km/hr. Dat was achteraf iets minder verstandig zonder goede basistraining. Wedstrijden, toeren en persoonlijke sportieve ritten o.a. Noorder Rond Rit (Hemelvaartsdag) en de Winterfiets Elfstedentocht zijn echt mijn ding.

  Waarom een ligfiets? Na een pittige lange rit van 200 km of meer even douchen en ik kan weer verder.

Reacties

AndredeBoer op vr 08 apr 2022 om 13:50

Wat betreft dat filmpje van die file: Ik weet natuurlijk niet wat er in de nek van de filmer gebeurt, maar ehh, ik zíe maar één file en die is .... achter die 'klusbus' a.d. overkant.
Is daar ook een filmpje van/over gemaakt...? Zo nee, dan lijkt me dit een mooi voorbeeld van 'met twee maten meten'...

HvdK op za 09 apr 2022 om 00:07

Het staat er toch echt, ook in dat artikel: “ Fietsen die ouder zijn dan 10 jaar komen er na 2025 niet meer in.”


Nu mag ik op het internet o.a. geen grove taal gebruiken maar Got, zo die er is, hoort mij grommen. Zijn ze in Amsterdam helegaar helendal belatefeld? Wat heeft de leeftijd van een fiets te maken met de kwaliteit van de banden? De oude Raleigh van Vaders zaliger is pakweg veertig jaar oud en met (die vermaledijde) “ultra low emmission” banden zou er niets aan de hand zijn.


Hoe gaan ze dat trouwens controleren in het Amsterdamse gekken-huiselijke verkeer. Moeten we naar een teststation om een rijwielplaatje te halen en leiden ze ambtenaren op die feilloos de leeftijd van een fiets kunnen controleren.


Rijwielfabrikanten moeten dus lijsten inleveren met productiedata van modellen. Maar wel blij met de vergrote verkoopmogelijkheden.


Wat is de leeftijd van een fiets trouwens? 1tje die alleen bij mooi weer uit de box komt of een dagelijks afgerost stalen ros.


Nou, de Fietsersbond kan zijn borsten natmaken, want er moeten dan compensatieregelingen komen t.b.v. mensen die zich kortgeleden een verse fiets hebben aangeschaft en net buiten de termijn vallen.


Advocaten in de slag om aan te tonen dat dit een voorbeeld is van de onbetrouwbare overheid en die schadeclaims gaan indienen. Denk even als voorbeeld aan de arbitrage toestanden die internationaal geregeld zijn in diverse verdragen waarbij een bedrijf de overheid kan aanklagen.


Maar nog veel erger zijn twee andere zaken:
1. Het gemakzuchtig proberen te scoren door een gigaprobleem met een piepoplossinkje trachten te bezweren om dan op de amechtige politieke borst kunnen klopeen, dit opvoeren als een succes ten eigen egobate en als kiezersvoer t.b.v. komende verkiezingen.


2. Als we ons echt druk maken om het Amsterdamse milieu, dan zouden we Schiphol op een niet mis te verstane manier moeten aanpakken. Ik ben het zat op de ruiten van ons flatje de vette aanslag te zien die neerdaalt van al het gevlieg boven ons hoofd.


Oftewel het is een kwestie van je prioriteiten weten te kiezen en daarop daadwerkelijk te acteren. De hele herriemakerij over fijnstoffende banden is dan nauwelijks aan de orde.

Aaarrgghhh!

HvdK op za 09 apr 2022 om 00:12

8-))))))

HvdK op za 09 apr 2022 om 00:16

Beste Wensen voor het Nieuwe Bestuur!
Besturen is een hele klus. Als ex-voorzitter ener schermvereniging en idem huurdersvereniging, ken’k de klappen van de zweep een tikkie.
Dapper, mannen!

MichielAdriaan op za 09 apr 2022 om 14:16

Zestien inch wieltjes voor de DFxl, dat is de maat die ik aan mijn (kinder-) autoped heb zitten!
Heb daar speciaal de breedste velgen bij omdat alle buitenbanden die ik er voor vinden kan minstens 40 mm breed zijn. En dat zijn niet bepaald 'high end' banden.
Toch zijn ze comfortabeler dan bijvoorbeeld de aan de DF vaak toegepaste 26 mm (race-)bandjes in 406. Kunnen op lagere druk rollen dus er is ook wat voor te zeggen...

tdt op zo 10 apr 2022 om 22:54

@Mick Leemans je kinder-autoped heeft waarschijnlijk ETRTO 305 16 inch. De DF heeft Brompton-wielen, ETRTO 349. Scheelt nog aanzienlijk. De diameter van een smalle 406 (20") wijkt niet eens zo heel veel af van een 349 met een wat bredere band.
Daarnaast is de Greenspeed Scorcher gewoon leverbaar in 40-349. Verbaasde mij ook, Ymte zei het en ik ben gaan googlen. Er zijn serieus rappe bandjes in die maat.

MichielAdriaan op ma 11 apr 2022 om 15:32

@tdt. Klopt ja de step heeft 16x1.75 (47-305).
Dan hoop ik dat ze ook aan brede velgen kunnen komen (de mijne zijn 27 mm intern, da's wel een stalen).
En beter gewoon zonder holkamer (lichter, zeker in alu en geen hoge druklint nodig!).

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.