Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Test Milan, velomobiel met zeil, Elfstedentocht, eindig fietspad, Jochem, fietspompentest, klimaat, verhuizing, brandstofprijzen, ligfietslied, NS-stalling, zoekplaatje

Test Milan SL MK 7

John doet zijn best om niet al te enthousiast te zijn over de Milan SL MK7. De MK7 lijkt op de racebaan sneller te zijn dan de MK5, alleen de weersomstandigheden, vochtigheid - wind, zijn niet meegenomen in de beoordeling.
Hier zijn eerste recensie met de Milan SL MK5.

Velomobiel met zeil

De klimaatveranderingen hebben er, volgens een studie (Scientific American, een populairwetenschappelijk tijdschrift uit de Verenigde Staten), voor gezorgd dat de wereldwijde gemiddelde windsnelheid met bijna 6 procent is toegenomen. Dat zou niet moeten, maar waarom er geen gebruik van maken?
Nou zijn ze niet de eerste die zoiets doen, zoals Pterosail en de Whike. Alleen is dit voertuig ('Nederlands') uitgerust met een 'stijf vleugelzeil' welke automatisch overstag kan gaan (self-tacking rigid wingsail). M.a.w. het zeil past zich automatisch aan de wind aan, de rijder hoeft niet eens te kunnen zeilen…
Let wel op laaghangende takken, lantaarnpalen en verkeerslichten…

Winterfiets Elfstedentocht

Afgelopen zondag werd de Winterfiets Elfstedentocht houden. Ook een aantal ligfietsers deed mee:
Over het weer had men niets te klagen, zoals ook op onderstaande foto van het beroemde bruggetje bij Bartlehiem te zien is. Alexander Kamminga had in ieder geval een geslaagde dag, waarvan hij later in Ligfiets& nog uitgebreid verslag hoopt te doen.


Maar er was ook nog die ligfietser, die 'm eerder dit jaar, in duidelijk minder goed weer had gereden!

En wie volgend jaar (weer) mee wil fietsen, die kan alvast hier terecht.

Eindig fietspad

Op het eerste gezicht (en tweede) mankeert er iets aan dit fietspad (fb) in Gafanha da Nazaré (Portugal). Na 7 km fietsen, kan je eigenlijk alleen maar terugfietsen.
Bijzonder!

Jochem Leemans in Mens Health magazine

In Mens Health magazine. Met dank aan ICE Recumbent Trikes is er ook een link naar de PDF van het artikel beschikbaar.

Fietspompentest

De Fietsersbond heeft een aantal fietspompen, vloerpompen en minipompen, getest. Helaas staat er niet tot hoeveel psi / bar ze pompen, of hoeveel slagen ze nodig hebben om een bepaalde druk in de fietsband te verkrijgen ('een paar slagen meer of minder maakt niet zo veel uit').

Minipomp: volgens de fabrikanten is de Topeak Road Morph geschikt tot maximaal 160 psi / 11 bar, de Zéfal hpX 4 is blijkbaar niet meer leverbaar bij de fabrikant.
De vloerpomp Topeak Joe Blow Sport kan ook 160 psi / 11 bar aan.

VN promoot fietsen tegen klimaatverandering

Zoals min of meer te verwachten was, is de doelstelling van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in 2021 in Nederland (weer) niet behaald.
Maar gelukkig is er ook leuk nieuws te melden, want de VN promoten met een resolutie de fiets als middel tegen de klimaatverandering. Jammer is dan weer dat landen zich niet aan deze resolutie hoeven te houden, waardoor dit waarschijnlijk dus weer weinig zoden aan de dijk gaat zetten. Maar we willen de Turkmenen evengoed even bedanken voor het feit dat deze resolutie überhaupt tot stand is gekomen!

Verhuisd!

Van Leo Visscher kregen we deze week het bericht dat Alligt verhuisd is naar een pand dat meer doorgroeimogelijkheden biedt. De vraag naar de kunststof wielen van Alligt is de afgelopen 5 jaar jaarlijks verdubbeld en de verwachting is dat deze groei de komende 5 tot 10 jaar zal aanhouden. Een grotere huisvesting is dus geen overbodige luxe, al is het voor Leo natuurlijk ook prettig dat Lemelerveld dichter bij huis ligt dan Dronten.

Leo is de komende tijd nog bezig met het één en ander uit de verhuisdozen te pakken, maar hoopt in mei een officiële, feestelijke opening te kunnen organiseren. Wie op een ander tijdstip toevallig in de buurt is, is natuurlijk ook dan altijd van harte welkom.

Het nieuwe adres is:
Alligt
Handelsweg 20
8152 BN Lemelerveld
tel.: +31 572785241

Aan de pomp

Duidelijk gePhotoshopt, maar we moeten er toch wel om lachen, toch!?

Recumbent song

Onlangs kregen we van hanz daniel via de mail een link toegestuurd, naar het ligfietslied op YouTube. Opgenomen is het in betere tijden, een paar kilometer ten zuidwesten van Odessa, Oekraïne. We hopen op dit moment vooral dat het alle mensen daar goed gaat en dat ze op een veilige plek zitten.

Stalling

In een ander bericht, dat we al eerder binnen hadden moeten krijgen, maar dat om één of andere reden gisteren pas op de digitale deurmat viel, werden we geattendeerd op het feit dat we met onze ligfietsen in de categorie scooters en bakfietsen vallen. Althans als we de NS moeten geloven. In het tarievenoverzicht voor fietsenstallingen worden we, samen met de bromfietsen, scooters, bakfietsen, tandems en andere kleine voertuigen (zouden dat velomobielen zijn?), in de duurdere categorie geplaatst. In vele gevallen is dit waarschijnlijk begrijpelijk, maar je zult maar net een kleiner model ligfiets hebben die niet meer plaats in beslag neemt dan een 'gewone' fiets... We vrezen dat je van goeden huize moet komen om het personeel ervan te overtuigen dat je met die fiets toch eigenlijk in de goedkopere categorie thuis hoort.

Zoekplaatje

Terug van weggeweest (vanwege een herhalingsoproep van corona bij de verantwoordelijk redacteur): het zoekplaatje!

Reacties

rowingvictor op vr 18 mrt 2022 om 16:43

Dat is het begin/eind van de Dorpstraat. Molen De Hoop. Degenen die mij niet kennen, mogen de naam van het dorp raden...

TheoBus op vr 18 mrt 2022 om 19:48

dat zou dan Loenen aan de vecht moeten zijn.

rowingvictor op vr 18 mrt 2022 om 22:18

Helemaal goed...

wakkermans op za 19 mrt 2022 om 18:13

Het is wel voor het eerst dat NS de fiets aanduidt als dat wat past in de aanwezige rekken. Zonder onderstuur lukt dat vaak wel.

HvdK op zo 20 mrt 2022 om 16:01

Op die webstek van de stijve-vleugel-fiets staat ook nog de Trimtab 3X3. Een al wat ouder ontwerp delta-ligger van David Parrot. Drie filmpjes op YouTube uit 2010 en 2011.
Zachte dood gestorven?
Iemand ooit geprobeerd op basis van het vrijgegeven ontwerp zo’n fiets te bouwen? Interessant genoeg. Toch?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.