Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

M9 en After 7, schoonmaken ketting, Laidback Bike Report, dure nieuwe velomobiel, Velotilt, zelfbouw, wrappen, voorbereidingen, kuip lamineren, stabiliteitsproblemen

De M9 naast de After 7

Hier zijn de foto's van de M9 samen met de After 7 (fb).
Het frontoppervlak van de M9 is groter dan de After 7, en toch meldt Daniel Fenn dat de M9 sneller is. De test, onder matige omstandigheden, lijkt hem gelijk te geven.
De basisprijs van de M9 ligt momenteel op € 11.800,-.

In het bericht staat ook dat de After 7 niet meer gebouwd wordt (door Daniel).
Daarnaast loopt Daniel met een camera rondom de A9.

Schoonmaken ketting

De ketting van een velomobiel is een crime vanwege de lengte. Peter heeft een mogelijke oplossing: hij windt hem om een luchtfilter van een (gras-)maaier (fb) en draait hem schoon, daarna weekt hij de ketting in met een smeermiddel. Vervolgens draait hij de ketting zonder verdraaiingen door de kettingbuizen.

Laidback Bike Report

Deze maand in Laidback Bike Report:
  • Recumbent News in 5 with Honza Galla
  • David Hall founder of Eco Cycles-Adding e-assist to your bent
  • Marc LeSourd-2022 HPV World Championships in France
  • Denny Voorhees with the Sports Report-Bike Sebring/Big Honkin Trike Rally
  • Odd News-Dave Lewis’s “Invisible Submarine” velomobile can’t be seen on the road!
Voor meer informatie over de Wereldkampioenschappen voor ligfietsen in Orgelet op 15 tot 17 juli zie l'Association Française de Vélocouché (AFV).

€ 10.000 of meer voor een velomobiel?

Niet iedereen heeft meer dan € 10.000 klaar liggen voor een splinternieuwe velomobiel. Waarom dan niet een tweedehands velomobiel, zegt Saukki. Zoek bijvoorbeeld bij Ligfiets.net, Marktplaats, Facebook of de diverse dealers in je land of net over de grens.

Velotilt

Weer een berichtje van Mike Lecka over de Velotilt. Hij is druk bezig om het gewicht van de Velotilt te reduceren, en de Velotilt heeft een carbon riemaandrijving.

Zelfbouw velomobiel

Simon is bezig om zelf een velomobiel te bouwen.

Wrappen

Niet alleen is Ben bezig om een toerkap te maken, maar zijn tweedehands stippen-Quest krijgt een blauwe wrap (fb). Ook de deksel (fb) wordt bekleed. Onherkenbaar veranderd.

Voorbereidingen door Holger Seidel

Holger laat zien wat hij doet voor de training met zijn Milan. Een schone velomobiel is belangrijk bij snel rijden, de banden op de juiste druk brengen, pomp, gereedschap, reservebanden en drinken mee. Und los geht's.

Hoe maak je een kuip voor een velomobiel?

Jan van Velomobile World beantwoord weer vragen, nu hoe je een kuip of romp maakt. Spoiler alert: Jan verteld ons niet alles.
Nadat de plug (mold) schoongemaakt is, wordt deze in de was gezet. Hierna wordt een dunne laag gelcoat op plug gespoten. Dit moet nu uitharden (en dat uitharden varieert elke dag vanwege luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur: dus moet dit gebeuren in afgesloten ruimtes, ovens, met een gecontroleerd klimaat voor een constant resultaat).
Ondertussen worden koolstofvezelmatten en glasvezelmatten aan de hand van patronen gesneden voor de betreffende velomobiel.
Eerst wordt er in de mal ingespoten met epoxy giethars waaroverheen koolstofvezelmatten en glasvezelmatten wordt gelegd en geïmpregneerd met epoxy. Na het uitharden in de oven worden de onderdelen op maat gesneden.
Op zich is de carbonvezel alleen sterk op trekkracht, de rest van de stevigheid moet komen van de (giet-)hars en de lagen vezelmatten die kruislings geweven zijn, én met Innegra S als tussenlaag (Innegra is wat rekbaarder dan bijvoorbeeld Kevlar, maar heeft minder sterk op trekkracht dan Kevlar). Deze Innegra-laag zorgt voor wat ruimte tussen de vezelmatten waardoor het geheel wat buigbaarder is, isoleert ook nog eens tegen (zonne-)warmte en heeft ook nog eens een wat geluiddempend effect. Bij een botsing zullen deze lagen niet meteen verbrijzelen, maar de klap proberen op te vangen (tot op zekere hoogte).

Stabiliteitsproblemen met de Snoek

De Snoek blijkt volgens diverse gebruikers problemen met de stabiliteit (fb) te hebben bij snelheden boven de 50 km/uur. Oplossingen die aangedragen zijn: een (snoek) rugvin boven op de 'muts' of de goede oude getrouwe stormstrips.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.