Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Fit, hobbels, licht, LBR, Nazca, orders, 1074, DHZ, GCN, WWI, zoekplaatje

Nederlanders fitste…

Uit een nieuwe studie van de Global Advisor blijkt dat Nederlanders van 29 landen het meest lichamelijk actief zijn. Gemiddeld geven zij aan dat zij 12,8 uur per week (bijna twee uur per dag) aan lichaamsbeweging of teamsport doen, het dubbele van het gemiddelde van 6,1 op 29 deelnemers. De volgende landen zijn Duitsland en Roemenië, die respectievelijk 11,1 en 11 uur per week aan lichaamsbeweging besteden. Zie ook Metronieuws.

Maar we vonden ook een andere studie (Reebok), met een beperktere kijk: alleen loopsporten. De Zwitsers zijn hier de fitste!

Ook hier blijkt maar weer eens dat als je je beperkt in het selecteren van onderwerpen bij de studie je een compleet andere uitslag krijgt.

Doorfietsroutehobbels

Het nieuwe aangelegde stuk, doorfietsroute Groningen - Winsum, moet ervoor zorgen dat fietsers veiliger en sneller naar de stad kunnen. De gemeente Groningen heeft een 'apart' idee over doorfietsroutes, je kan de fietsers afremmen met verkeersdrempel in de vorm van een dubbele sinus *.
Volgens de gemeente Groningen is een doorfietsroute geen snel(le)fietsroute?!
* Er liggen in de gemeente Groningen vele dubbele sinusvormige drempels om de 'fietser te beschermen' tegen automobilisten die die fietsers voorrang behoren te geven.

Lumotec IQ-XL

Misschien was het al opgevallen dat in de Alpha 9 een bijzondere koplamp zat. Dit is de Busch & Müller Lumotec IQ-XL met een enorme lichtopbrengst.
De Lumotec IQ-XL koplamp wordt geleverd met een 300 LUX dimlicht en een 250 LUX grootlicht. Delen van de weg die voorheen niet verlicht waren, worden nu volledig verlicht en mogelijke obstakels worden veel beter zichtbaar. Ook is deze koplamp voorzien van dagrijverlichting.

Laidback Bike Report

Alweer een maand voorbij (wel een weekje te laat, sorry), dus weer een nieuwe aflevering van het Laidback Bike Report, met o.a.
  • Recumbent News in 5 with Honza Galla
  • Dr. Craig Cornelius-A Close look at the Velocar Past and Present
  • Discussion of Velocars with Doug Davis, Josef Janning, and Honza Galla
  • Josef Janning-Interview with Podbike founder Per Sorenson
  • Josef Janning-First look at the production Podbike Frikar from official Launch Day
  • Discussion of Podbike Frikar with Doug Davis, Josef Janning and Craig Cornelius
  • Mathieu Aubel-HP Velotechnik introduces new Hand Powered Trike Adapter
  • Denny Voorhees-Interviews Cliff Federspiel Cruzbike 12 hour World Champ competitor
  • Larry Siedman-Senior Games report on Nevada, Utah and Mississippi

Nazca officieel gestopt

Nazca Ligfietsen VOF is per 1 november 2021 gestopt met alle activiteiten en uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
De website van Nazca blijft online voor informatie over de producten.
Een aantal reserve-onderdelen kan worden geleverd via de webshop van Ligfietsshop Tempelman.
Bron op Facebook.

Velomobielorders sinds 2020

Ophiocus heeft de bestellijst van Velomobil World omgezet in grafiek. Het is een cumulatieve som van de bevestigde orders (exclusief de DF-productie bij ICB) sinds 2020.
Op Velomobile (fb) is een interessante discussie over dit onderwerp. Met o.a. een vergelijking tussen de velomobieltypen wat betreft bruikbaarheid en dimensies.

1074 km fietsen zonder te stoppen

Het klimaatcongres in Glasgow is afgelopen. Er lijkt wat bereikt.
Extreem atleet Holger Seidel wil in zijn Milan SL een recordrit (fb) rijden om het potentieel van de velomobiel aan te tonen. Hij wil 1074 km afleggen zonder rust of slaap, met eigen spierkracht, zonder enige motorondersteuning. Er zijn ongeveer 5.200 hoogtemeters te overwinnen.

Zelfbouw

Het blijft mooi om te zien dat er nog steeds zelfbouwers zijn, die zich niet laten afschrikken door moderne technieken en materialen als koolstofvezel, maar gewoon met spullen uit de plaatselijke DHZ aan de slag gaan. Zo maakt Emiliano David Sanchez (fb) onder andere gebruik van PVC-buizen, die we normaliter als installatiebuizen voor elektrische bekabeling kennen.

GCN

Hank, van Global Cycling Network, heeft het materiaal (en de daarbij horende techniek) van de concurrentie eens goed onder de loep genomen.

In Flanders Fields

Eric Bosma fietste op terugreis van zijn fietstocht naar Parijs, over de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Mede door oude beelden in zijn eigen opnamen te verwerken, is dit een zeer indrukwekkend deel van zijn reisverslag geworden.

Voor wie zich afvraagt waarom er toch altijd en overal klaprozen te vinden zijn bij Britse herdenkingen en gedenktekens: In Flanders Fields...

Zoekplaatje

November is alweer ruim op de helft, dus tijd voor het zoekplaatje!

Reacties

davidhembrow op vr 19 nov 2021 om 17:11

Wat is dit voor een studie ?
Volgens de studie beweegt een gemiddelde Nederlandse man (18 - 74 jaar) meer dan 15 uur per week. Meer dan 2 uur per dag. Dat geloof ik helemaal niet.
Ook staat er dat India het grootste fietssport land ter wereld is en dat 31% van de gehele Indiase bevolking is wielrenner minstens een keer per week tegen slechts 6% van Nederlanders. Wij zijn de laagste ter wereld. Dat geloof ik ook helemaal niet.
Vinden jullie dat het geloofwaardig is ?

teuben op vr 19 nov 2021 om 17:11

De Doorfietsroute Groningen-Winsum heeft ook nog bij kruisingen wisselende voorrangsituaties. Het idee was ooit dat fietsers op zo'n route onbelemmerd Door(...) kunnen rijden. Dat idee bestaat inmiddels niet meer. Het blijft bij iedere kruising een onderhandeling met de overige weggebruikers.

tdt op vr 19 nov 2021 om 18:39

Ik heb de lichtere variant van die IQ-XL, nl. de IQ-XM in m'n Milan zitten. In combinatie met een andere koplamp werkt het erg goed; de IQ-XM verlicht de grond heel dicht bij de fiets en kan ook groot licht geven.
Zonder de andere lamp werkt het níet goed; in de Milan staat het grootlicht veel te hoog of het dimlicht veel te laag.

Ik heb bij B&M nagevraagd of één van beide in één van beide lampen bijgesteld kan worden (dan zouden er dus twee reflectoren in moeten zitten). Dit is niet het geval.
M.a.w.: Alleen bestellen op plaatsen waar je 'm ook kan retourneren als je de lichtbundel niet naar wens krijgt ;)
Als het niet bevalt is de "oude" IQ-XE i.c.m. hoogteverstelling een goed alternatief.

Freddy op za 20 nov 2021 om 12:18

"Nederlandse mannen spannen de kroon: naar eigen zeggen bewegen die gemiddeld 15,2 uur in een normale week. Braziliaanse en Japanse mannen bewegen gemiddeld de minste tijd per week, namelijk tussen de 3 en 4 uur."

Zit het misschien in "naar eigen zeggen" ? Ofwel, Nederlandse mannen zijn grotere opscheppers dan Braziliaanse en Japanse mannen. Dat lijkt mij wel geloofwaardig ;)

MichielAdriaan op za 20 nov 2021 om 12:36

Het is dat Nederlandse mannen groter geschapen zijn Freddy! (-:

gerritrol op ma 22 nov 2021 om 21:54

Het is lang stil rond het zoekplaatje. Volgens mij is het 'landart' in het Sleenerzand bij Schoonoord en De Kiel met als gokje tussen knooppunten 77 en 59.

gerritrol op wo 24 nov 2021 om 19:43

De landart bij Schoonoord heeft ook een naam "Drents Onderonsje". zie: https://coevordercourant.nl/artikel/41771/drents-onderonsje-naar-texel.html

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.