Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Pakketje, remmen, (de)montage, prototype (1), prototype (2), Podbike, interview, brug, houder, zoekplaatje

Uitpakken Milan SL MK 7

We zijn even op het verkeerde been gezet. Want had Saukki al niet de Milan SL MK 7 getest? Jawel!
Echter Velomobile World heeft deze Milan gestuurd om deze langduriger te testen. Maar eerst moet er uitgepakt worden.
En, Velomobile World, zo'n pakketje mag ook naar... (red.: deze redacteur is bij deze voor vijf dagen geschorst).

Trommelremmen i.p.v. schijfremmen

(De-)monteer de Peregrin op een Birk

Hoe ga je om met de PoB (Peregrin on a Birk) en hoe kan je de stroomlijn verwijderen en weer plaatsen, legt deze video uit 2013 uit.
De prijs van deze fiets is niet mals.

Alpha 9 prototype

Het prototype van de Alpha 9 is gereed.
Volgens Christian erft de Alpha 9 een paar onderdelen van de Alpha 7, waaronder de trapasmast, de basisconstructie en het zitje. Maar eigenlijk is het een nieuw ontwikkeld model, dat alleen beproefde elementen van de Alpha 7 overneemt en waar op veel punten andere oplossingen zijn gevonden.

Naast de Alpha 7 (in serie gebouwd bij Velomobile World in Roemenië), was er ook de After 7, een eenmalig project van Daniel (Fenn). Ongeveer even groot als de Alpha 7, maar met gesloten wielkasten en een volbloed racemachine.
De After 7 heeft nu een grote broer gekregen in de vorm van de Alpha 9 en is ook de opvolger daarvan.

De verwantschap tussen de modellen is duidelijk, beiden hebben natuurlijk dezelfde vader. In detail zijn ze echter zeer verschillend.
  • Nieuw ontworpen bodem, meer voetruimte voorin, intelligentere manier van verdeling van de luchtstroom. Vooral met betrekking tot de kettingkast en de wielkasten. Zie ook deze video.
  • in de neus aan de voorkant is alles geïntegreerd, dus geen masttrechter die achteraf wordt vastgelijmd. Daardoor is hij nog stijver, simpeler en heeft hij minder randen.
  • De kraag bij de opening is naar binnen afgerond aan de achterkant in de versteviging. Dit alleen al voelt veel beter en veiliger aan dan bij eerdere modellen.
  • Dichte voorwielkast-brug (op de DF en Alpha 7 zijn de wielkast en de brug gescheiden en aan elkaar verlijmd) - daardoor stijver en lichter.
  • Voor mensen kleiner dan 2 meter kan het zitje verder naar voren worden geplaatst, waardoor het zwaartepunt naar voren komt, en daardoor een betere wegligging krijgt en achterin nog meer bagageruimte.
  • De achterste kettingspanner/kettingsteun "Vögelchen" is opnieuw ontworpen, meer zoals in de DF, en brengt nog meer stijfheid en de kettingspanner wordt hierdoor meteen en optimaal afgeschermd. Er is ruimte voor tandwielen tot 60 tanden (als die al bestaan).
  • De achterwielkast is nog lichter en stabieler door zijn vorm. Je moet het zien en voelen. Je kan het raden aan de hand van de foto's. De wielbehuizing wordt van onderaf ingebracht en dus automatisch gecentreerd. De opening is enorm en biedt zonder een probleem plaats aan grote wielen.
  • Er is een groot onderhoudsluik vooraan met optimale toegang tot trapas en lamp, onderhoudsluik op de voorwielen voor een snelle wielwissel of onderhoud aan remmen en chassis en dat zonder een volledige demontage.
  • Ruim dashboard met geïntegreerde spiegels met ruimte voor mobiele telefoon/navigatie, het oppervlakte is gemaakt van GFK (glasvezelversterkte kunststof), dus botsvriendelijk en een betere GPS-ontvangst.
Het huidige gewicht van het prototype is ongeveer 18 kg, al zal daar bij serieproductie vermoedelijk wel een paar kilo bijkomen.

Akkurad GallopE AC

Bij de IAA Mobility 2021 presenteerden Akkurad voor het eerst het prototype van het nieuw ontwikkelde lichtgewicht elektrisch voertuig, de GallopE AC, een vierwielige velomobiel. De E staat voor elektrische ondersteuning.
Dankzij de vier aangedreven wielen, het lage zwaartepunt en een goed rijgedrag is de GallopE AZ volgens de fabrikant altijd veilig om mee te rijden. De bagageruimte achterin maakt het ook mogelijk om een sporttas of kleine aankopen te vervoeren. Als alternatief bieden zij ook een kinderzitje aan.

Dit schrijft Honza Galla ('Nederlands') er over.

Podbike start productie Frikar

Podbike schrijft in hun nieuwsbrief en op Facebook dat de allereerste Frikar gereed is (fb)!
Na vele jaren van zweet, doorzettingsvermogen en vastberadenheid is hun allereerste Frikar volledig gemonteerd en klaar om de straat op te gaan voor testritten. Ze zijn in de wolken en er zullen, na werktijd, bij het Podbike hoofdkwartier heel wat kurken hebben geknald om deze gelegenheid te vieren.
Maar veel tijd om te vieren heeft men niet. De pre-serie zou immers uit 10 stuks bestaan. Deze zijn ook hard nodig om potentiële kopers in de gelegenheid te stellen een testrit te maken. Als alles verder volgens planning verloopt, zullen er in oktober op een viertal testlocaties in Duitsland (Oldenburg, Düsseldorf, Wertheim, München) testritten gemaakt kunnen worden. Meer informatie volgt binnenkort.

LEGO interview

Het LEGO-fietspad waarover wij eerder berichtten, heeft de benodigde 10.000 stemmen bereikt, om eventueel als officieel LEGO-product in aanmerking te kunnen komen. Naar aanleiding van dit heugelijke feit is er een interview met Marcel Steeman, de man achter dit ontwerp, op de site van LEGO IDEAS geplaatst.

Fietsbrug

Als je één van de eersten in jouw soort bent, dan is het natuurlijk wat gemakkelijker om een record neer te zetten. Neemt niet weg dat de langste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld hoe dan ook qua vormgeving een mooi exemplaar zal blijven, ook al is 'ie over een tijdje niet meer de langste.

Spiegeltje, spiegeltje...

Op de MeWe-pagina van Kampeerwijzer, gaf Belle te kennen een wel heel mooie spiegelhouder te hebben gespot op Insta(gram).

Apropos Kampeerwijzer: deze week is ook het laatste deel(20) van hun reisverslag over de TNNZ (Trans Nederland Noord-Zuid) verschenen, welk we een paar weken terug ook al onder jullie aandacht hebben gebracht.

Zoekplaatje

Wie dit weekend niet naar het WK in Sloten/Spaarnwoude is, heeft wellicht net voldoende voorsprong om het zoekplaatje van deze maand van de juiste locatie te voorzien.
Eén onzer redacteurs kwam onlangs deze 'ligfietser' tegen (excuses voor de belabberde kwaliteit van de foto), maar waar?

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.