Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Neus, HPC, Quest/QV, LaVuelta033, plug, voetenwerk, analyse, vragenlijst, ongeluk, Sun Trip, LEGO, zoekplaatje

Op zijn neus

Als je kleiner gaat wonen, waar laat je dan je velomobiel? Jupp heeft een oplossing, zet hem op zijn neus en schuif hem in een hoek.

Out of the box: HPC

Hoe ver kan je komen met een tandemaangedreven auto? In ieder geval totdat je aangehouden wordt. Maar hoe moet deze gezagsdrager dit beoordelen?
Voor de liefhebbers, deze Human Powered Car (HPC) is een bijna doorgeroeste Honda Civic en de tandem is de AutoBike (?!).

Vergelijk Quest en Quattrovelo

Saukki heeft eindelijk tijd gevonden om snelheidstesten te doen met de Quattrovelo en deze te vergelijken met gegevens van zijn vorige Quest. Nu is dat misschien niet eerlijk, omdat de testen niet onder dezelfde omstandigheden plaats vonden. Maar grofweg is er wel een vergelijking mogelijk.
Voor dezelfde snelheid, 45 km/uur, heeft de Quattrovelo 32 Watt meer nodig dan de Quest. Bij ongeveer hetzelfde wattage (5 Watt verschil) is de Quest ongeveer 3 km/uur sneller.
Nogmaals, deze exacte resultaten moet je met een korreltje zout nemen, maar je kan wel aannemen dat de Quest sneller is dan de Quattrovelo.
Zie ook Facebook.

LaVuelta033 afgelast

De organisatie van LaVuelta033 heeft afgelopen week besloten het LaVuelta033 evenement van zondag 22 augustus aanstaande te annuleren. De reden is dat we nog steeds moeten (en willen) voldoen aan de regelgeving m.b.t. Corona. Met het aanpassen en schrappen van bepaalde programmaonderdelen, en onder meer het afstand houden bij de starts en finish vinden we dat daarmee de sjeu van het evenement verdwijnt. Ook willen we uiteraard alleen een fietsevenement organiseren als dat volledig veilig kan, zonder enig risico op verspreiding van het virus.
Zie ook de agenda.

Alpha 9 plug

Hier nog een paar foto's van de Alpha 9 plug, nu geflankeerd door de Alpha 7 (groen) en de After 7 (geel). De Alpha 9 is duidelijk hoger en breder, waardoor er al bijnamen als koffervis (of potvis en T-Rex) beginnen op te duiken. Ondanks het grotere frontale oppervlak, is de velomobiel wel bedoeld als racer, maar dan eentje waar ook grotere rijders zonder al te veel problemen gebruik van kunnen maken. Dat je ook wat meer laadruimte hebt, is bij alledaags gebruik natuurlijk mooi meegenomen.
Volgens insiders is de Alpha 9 2,60 m lang en 80 cm breed, waarmee je in Nederland weer de keuze hebt om te kiezen voor de weg of het fietspad. Daniel Fenn, de ontwerper, gaat ervan uit dat dit ontwerp sneller zal zijn dan de Alpha 7.

Zomers tenue voor voeten

Voor koele voeten: slippers met een twist (fb).

Kosten/baten

Dat de auto in verhouding tot de fiets niet alleen duurder, maar ook ongezonder is, zal voor het merendeel van onze lezers niet als een verrassing komen. Dit is opnieuw bevestigd door het Duitse Umweltbundesamt, dat op een kostenpost van 5,66 cent per in een auto gereden kilometer uitkomt, tegenover een schamele 0,36 cent die dezelfde kilometer met de fiets zou kosten. Natuurlijk is het helemaal afhankelijk welke factoren je hierin betrekt, zo blijkt ook nu weer.
Professor Stefan Gössling neemt nog een aantal andere zaken mee, en komt hiermee op een kostenpost van 27 cent per gereden autokilometer, terwijl de fietskilometer de maatschappij zelfs 30 cent oplevert!
Maar het mooiste vinden we toch, dat een, voorheen eerder conservatieve, krant als de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), zich nu ook met dit onderwerp bezig houdt, en zo hopelijk wat mensen wakker schudt die zich hier voorheen helemaal niet voor hebben geïnteresseerd.

Enquête fietspad

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een enquête uitgezet over het fietspad en zijn gebruikers. Ligfietsers worden nergens genoemd, maar is dat een gemiste kans of juist voordelig? Als je aan de enquête deelneemt, mag je daar zelf een opmerking over maken (of niet, natuurlijk).

Confrontatie wielrenner en trikerijder

Bij een botsing tussen een ligfietser en een wielrenner, is laatstgenoemde gewond geraakt en naar het ziekenhuis overgebracht. Het ongeluk gebeurde op de Meerwijkselaan in Heilig Landstichting, ten oosten van Nijmegen, in een onoverzichtelijke bocht in het fietspad.
Hoe het met de ligfietser gesteld is, is helaas niet bekend. Maar we gaan ervan uit dat het met hem/haar wel meevalt, gezien deze verder niet wordt genoemd.

Sun Trip

De Sun Trip zit er voor dit jaar weer op. Jean-marc Dubouloz beëindigde vorige week maandag om 16.45 uur (fb) zijn avontuur van 11.000 km in Lyon. Tweede werd Emil Barbut, terwijl Bernard Cauqil als derde over de finish kwam.

LEGO

Er is weer een LEGO-project dat onze aandacht verdient. Deze werkelijk schitterende fiets, die tot aan de fietsbel toe werkt, mag wat ons betreft zo als LEGO-set in de winkel komen te liggen. Aan het einde van dit filmpje lijkt het er zelfs op dat er nog meer modellen van dezelfde bouwer zijn.
Bij 10.000 stemmen zal LEGO het in overweging nemen om het model daadwerkelijk in productie te nemen.

Andere LEGO-fietsen waarop nog altijd gestemd kan worden (en die absoluut ook de moeite waard zijn):
 • een (heel erg vroege) evolutie van de fiets
 • een Cruiser bike
 • een bakfiets
 • last but not least, een echt opvouwbare Brompton!
 • Zoekplaatje

  Tot slot was de tweede hint, die we vorige week gaven, voldoende om de plek van het zoekplaatje te vinden: de Oud-Zevenaarsedijk met op de achtergrond datzelfde Oud-Zevenaar.
  Aiko was degene die met de oplossing kwam (al bleef de vraag wat er op de bordjes staat onbeantwoord) en Kjeld had, als maker van de foto, al aangegeven dat dit antwoord als correct kon worden beschouwd. Beiden bedankt voor de moeite van het zoeken of het aanleveren van de foto('s)!

  Reacties

  wernerklomp op vr 30 jul 2021 om 07:52

  De groene is een Alpha7 en de geele een After7 :-)

  WimH op vr 30 jul 2021 om 15:57

  Volgens mij is die Trike een Handbike.

  Hoekie op vr 30 jul 2021 om 17:26

  Of dat nou nog lego is?
  Lijkt eerder op een combi van playmobil en lego.

  Prachtig die Sun Trip. Was ook leuk om regelmatig te kunnen volgen via de interactieve kaart.

  Flevo-Whike op za 31 jul 2021 om 01:05

  Voor de robot bouwers onder ons, hier een zelfrijdende fiets, gemaakt van Lego: https://www.youtube.com/watch?v=IiCZoNBiXc0

  Je kunt "Spike Prime" of 51515-1 - Robot Inventor set gebruiken om deze zelf rijdende fiets te maken. Uiteraard ben ik benieuwd of een van jullie ook een zelf rijdende Lego ligfiets gaat maken :)

  (mocht je willen starten met een segway: https://rebrickable.com/mocs/MOC-58271/azya/gyro-inventor/#details - werkende python code)

  simpel uitgelegd met lego hoe je een stabiele fiets maakt: https://www.youtube.com/watch?v=I2RwzIJTx3A

  Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.