Flevobike stopt productie en verkoop van de GreenMachine

Gepubliceerd op

Nadat Flevobike in 2019 is gestopt met de productie van de Orca, valt het doek nu ook voor de GreenMachine.

Flevobike ziet al een aantal jaar de verkoop van (tweewielige) ligfietsen teruglopen, onder meer door de opkomst van de E-bike. Hierdoor is het al een tijdje niet meer rendabel om de GreenMachine nog langer te blijven produceren. Het feit dat Flevobike zich sinds 2000 steeds meer is gaan richten op ontwikkeling en prototype bouw voor diverse nationale en internationale opdrachtgevers maakt voor ons de keuze gelukkig iets makkelijker. Desondanks vinden wij het erg jammer dat we moeten stoppen met dit mooie, doordachte, hoogwaardige en prijswinnend product.De afgelopen 15 jaar zijn er ongeveer 600 GreenMachines aan tevreden klanten geleverd waarvan inmiddels meerdere exemplaren de 100.000 kilometer grens gepasseerd zijn. Vanzelfsprekend zal Flevobike er zorg voor dragen dat de diverse onderdelen voor onderhoud nog vele jaren leverbaar zullen zijn. Daarnaast kunnen de bezitters van een GreenMachine ook nog steeds terecht bij al onze dealers voor onderhoud en reparatie.
Zie ook Facebook.

Reacties

Okeribok op vr 13 aug 2021 om 21:54

Superzonde dat ze niet in staat waren om in te spelen op de veranderende markt. Ze hadden zelf zijn 10 jaar geleden een electrische green machine. Tijd zat, zou je zeggen. Maar blijkbaar is volgens flevobike de ligfiets dood.

BertRook op zo 05 sep 2021 om 22:23

Ik denk dat Flevobike als geen ander heeft geïnnoveerd. De Greenmachine en ook de Orca zijn daar mooie voorbeelden van. Ik heb 2 ligfietsen gehad: een Nazca Fiero en een Flevobike Greenmachine. Beide fietsen werden nagenoeg uitsluitend gebruikt voor woon-werkverkeer, het hele jaar door. Na 3 jaar en 18.000 km. had ik aan de Nazca al aardig wat onderhoudskosten gehad en ook heel wat tijd besteed aan onderhoud.
Op de Greenmachine heb ik ruim 13 jaar gereden en toen stond er 78.000 km. op de teller. In die tijd heb ik nauwelijks kosten gemaakt voor onderhoud (afgezien van de reguliere zaken als banden en remmen). Tijd hoefde ik voor onderhoud vrijwel niet te besteden. Bij pakweg 75.000 km. is de fiets gereviseerd en is alles wat kon slijten vervangen. Dat kostte wat maar daarna was de fiets wat mij betreft weer zo goed als nieuw. Het kostte dan ook geen enkele moeite om de fiets te verkopen (sterker nog: er waren maar liefst 3 gegadigden).
Zonder al te gedetailleerd te worden kan ik stellen dat de Nazca per kilometer 2 keer zoveel heeft gekost als de Flevobike Greenmachine en dan laat ik de tijd die ikzelf aan onderhoud moest besteden nog even buiten beschouwing. Voor alle duidelijkheid: die Nazca en alle vergelijkbare soortgenoten zijn geen slechte fietsen! Punt is alleen dat voor gebruik het hele jaar rond het ontwerp van de Flevobike Greenmachine nagenoeg perfect is. Misschien gaat de fiets gewoon te lang mee, misschien hikten potentiele kopers aan tegen de aanschafprijs. Hoe dan ook: met 40 fietsen per jaar kun je geen productielijn laten draaien lijkt me.
Overigens zien we over de hele linie dat het gebruik en de verkoop van de ligfiets teruglopen. Jammer maar het is niet anders. Ik denk niet dat we de illusie moeten hebben dat dat kan worden opgelost door de ligfiets als e-bike te gaan promoten, we ondergraven dan in feite ons eigen standpunt dat de ligfiets efficiënter is (inderdaad: Meer Meters Met Minder Moeite..).
Als fietsen op eigen kracht te veel moeite kost zijn er meer dan voldoende “normale” e-bikes te koop. Voor de echt snelle fietser is er de speed-pedelec. Zelf ben ik na 17 jaar en bijna 100.000 km. gestopt met de ligfiets: woon-werkverkeer doe ik niet meer en voor alle andere fietstochten gaf en geef ik de voorkeur aan een rechtop-fiets. En ja: dat is in mijn geval een Santos (met Rohloff, riem en Son). Die komt zowel qua aanschafprijs als qua duurzaamheid in de buurt van de Flevobike en in heb er alle vertrouwen in dat ik daar ook lang plezier van zal hebben.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.