Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Record, Jochem, interview, zetpil, test(1), test(2), prijzen, vakantie, test(3), GOL, brevet, olympisch, zoekplaatje

Record

Afgelopen week is een week van records gebleken. Waar eerst door Jochem Leemans een nieuw record op een trike werd neergezet, volgde even later een nieuw 24-uurs-record. Weliswaar op een 'gewone' bukfiets, maar ook dat is een HPV, wat de vermelding van de prestatie van Christoph Strasser in ons vrijdagbericht, meer dan rechtvaardigt (ook al weten we dat dit met de juiste fiets nog veel sneller kan).

Nogmaals Jochem

Afgelopen zaterdag is Jochem Leemans (fb) geïnterviewd door het Haarlems Dagblad tijdens de training voor het WK bij Wheelerplanet Spaarnwoude.

Interview Velomobile World

Jan heeft in het kader van 'interview with the dealers' gesproken met Henning Tesch van Velomobile Ottersberg.

De zetpil

Zoals Peter in het commentaar van ons vorige Vrijdagbericht al meldde, heeft Arjan een gesprek met RTV Oost. Mocht je het nog niet bekeken hebben, dan is hier je kans.

Test Alpha 7

Saukki test de Alpha 7. Enkele opmerkingen:
  • De instap is smal en ook nog eens kort.
  • Het zitje is best wel comfortabel, ondanks het ontbreken van een matje.
  • Het is een Spartaanse velomobiel, een iets luxere uitvoering zou aangenamer zijn (neksteun, matjes tegen geluid). Maar ja, voor racen heb je dat niet nodig.
  • Je kan wonderlijk genoeg genoeg zien door de gaten in de toerkap.
Merk op dat Saukki dagelijks in een Quattrovelo rijdt.

Test Milan

Stond daar net ook niet een Milan bij Saukki? Ja, ook deze Milan SL MK7 wordt getest. Enkele opmerkingen:
  • De instap is enorm.
  • Binnen is het wat smaller dan bij de Milan GT. Grote voeten (Saukki heeft maat 44) kunnen een probleem zijn, misschien oplosbaar door kortere cranks
  • De ventilatie is min of meer regelbaar door een klepje in de NACA duct.

Prijsverhogingen Alpha 7 en Milan

Jan heeft goede en slechte berichten over de prijzen van velomobielen. Eerst het goede bericht: de prijzen worden niet zo hoog als die van sommige leveranciers (sommige hebben de prijs met 70 % verhoogd, anderen met 15 %, gemiddeld zo'n 10 %). De prijzen van een Alpha 7 en Milan SL/GT gaan voorlopig met 8 % omhoog. Verwacht wordt dat de prijzen van na 1 januari geleverde velomobielen nog verder zullen stijgen.

Vakantie met een velomobiel

En waarom niet! In een velomobiel ben je goed beschermt tegen weersinvloeden. Met een kuip zijn bestuurder en bagage 'hermetisch' beschermd tegen regen. En die kuip is ook aerodynamisch gevormd, dit betekent dat je een veel hogere gemiddelde snelheden en grotere actieradius kunt bereiken (dan de standaard fiets).
Een gemiddeld getrainde alledaagse rijder * legt met een velomobiel gemakkelijk 150-250 kilometer per dag af.
Velomobielen hebben veel bagageruimte.
Zie de blog van Jens ('Nederlands').
* Ah, een van de redacteuren is een gemiddeld getrainde alledaagse rijder. ;)

Foss bandtest beëindigd

Piet Kunis heeft de test met de Foss binnenband beëindigd na bijna 3.500 km, omdat de F-Lite aan het einde van zijn leven is gekomen. De Foss binnenband heeft het gewonnen van de buitenband, 'hij wil gewoon niet lek'.
De Foss binnenband heeft wel wat bijzonderheden:
  • hij verliest wat sneller als een reguliere band zijn druk, dus moet je wat vaker bijpompen;
  • waarschijnlijk door het warme weer, vormt het thermoplastische materiaal zich naar het velgbed;
  • ook 'verlijmt' hij zich (bij warm weer) enigszins met de buitenband, en is pas te scheiden, nadat ze gezamenlijk van de velg waren gehaald.

Velomobiel in China

Dankzij het magazine 'Sport Soho Magazine' komen er ook velomobielen en ligfietsen naar China en Hong Kong (fb).

GOL

In Oldenburg vindt van 27 t/m 29 augustus weer een Großes Oldenburger Liegeradtreffen plaats. Er zijn reeds meer dan 60 inschrijvingen en er kan nog tot 31 juli worden aangemeld.
Hou wel rekening met de reisrestricties inzake corona, die eind augustus dus weer anders kunnen zijn dan op het moment van inschrijven.

200 km brevet

Door het opzetten van het bedrijf en het gezin ook de nodige tijd opslokte (altijd terecht!), had Jan al lang geen brevet meer kunnen rijden. Dus maakte hij zich eind juni voorzichtig op, om er maar weer eens mee te beginnen. Geniet mee, van dit geweldige verslag en de mooie beelden van een prachtig landschap.

Mike Burrows

Vorige week had John Williams een item op YouTube, waarin Mike Burrows zijn ongezouten mening over de olympische baanfiets van Team GB geeft.

Zoekplaatje

Het zoekplaatje schijnt deze maand toch wat moeilijker te zijn, dus geven we nog maar een hint, in een poging het wat makkelijker te maken.
Op onderstaande foto is de kerk te zien, die vorige week helemaal achterin op de achtergrond stond.

Reacties

pietandringa op vr 23 jul 2021 om 15:20

Christoph Strasser, 24 uur lang 42,75 gemiddeld op een racefiets, ongelofelijk! Een snelle velomobiel is een andere klasse, maar er zijn niet zo gek veel open ligfietsen waar je dit record mee kan verbreken denk ik.

Aiko op vr 23 jul 2021 om 15:33

De kerk aan de dijk bij Oud-Zevenaar. De foto van vorige week toont het zicht vanuit Babberich. Een erg mooi plaatje om te zien als je daar fietst. Toch mijn favoriete dijk om overheen te fietsen, gelukkig met erg weinig auto's.

Kjeld op vr 23 jul 2021 om 23:21

Deze QV heeft de naam TheGreenThing. De redenen kennen jullie hier allemaal wel.

De kleur. Groen voor het milieu en mensen die het niet kennen hebben het over dat groene ding.(of groene gevaarte.)

En op de foto van vorige week is niet helemaal duidelijk de kat op de achterkant zichtbaar.(Voor als mensen een kentekenplaat zoeken.)

gerritrol op za 24 jul 2021 om 09:45

Niet alleen de prijzen van velomobielen zijn het laatste halfjaar gestegen. Ook de openliggers zijn duurder geworden, de Azub Max met Nederlandse afmontage komt nu b.v. ruim boven de 4000,-.

PietV op za 24 jul 2021 om 10:41

Alle prijzen zijn de afgelopen jaar gestegen. Vooral het vervoer van containers. Die prijzen zijn met 400% gestegen. Hout 25% staal 50%. Prijzen van huizen met dubbele cijfers in % per jaar. Als de CO2 belasting wordt doorberekend aan de grootste vervuilers, dan stijgen de consumentenprijzen voor energie met grote sprongen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.