Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Bachetta, Yvelines, analoog, veiligheid, wedstrijd, koeling, camouflage, gewicht

Toekomst Bachetta

Dana Lieberman, de eigenaar van Bent Up Cycles ligfietswinkel in Hollywood en rijder in de RAAM (Race Across America), heeft de Bacchetta Bikes gekocht. In dit interview beantwoordt hij veel vragen die je misschien hebt en heeft hij het over de toekomst van het merk ('Nederlands').

Liggers in departement Yvelines

Deze Fransen trotseren het, natte, weer voor een rit in het departement Yvelines in de regio Île-de-France met drie velomobielen en twee tweewielliggers.

Analoog fietsen gedaan?

Het duurde even voordat de titel tot ons doordrong: 'De vreugde van gewoon fietsen wordt zoiets als de krant lezen op papier'.
Wij, ja ook de liggers, behoren blijkbaar tot het uitstervend ras dat vast houdt aan het zelf energie leveren op hun fiets, en uitgerust met sterke armen die de papieren krant lang kunnen vasthouden (en die zijn al teruggegaan van broadsheet naar tabloid formaat).
Ook in deze krant (Volkskrant) wordt ruim reclame gemaakt voor e-bikes en speed-pedelecs (met hun dik ingepakte en statig maar vlot voortvliedende fietsers).
Afgelopen woensdag was er wel weer een test (?) van een mooie analoge, diamant frame, fiets, de Santos.
Op Facebook zijn commentaren te vinden op het 'gewoon fietsen wordt net zoiets als de papieren krant lezen' bericht.

Veilig op pad

In tegenstelling tot wat sommige ex-ligfietsleveranciers berichtten, stelt men bij Cycle JV-Fenioux dat ligfietsen juist wél veilig zijn. Een aantal aandachtspunten om (nog) veiliger de weg op te kunnen worden ook genoemd, maar deze zijn grotendeels net zo van belang bij een gewone fiets.

Eerste race van het jaar in UK (en NL)

Op het circuit van het Hillingdon Cycle Circuit werd afgelopen weekend de eerste race van het seizoen verreden. Er deden 60 deelnemers met diverse typen fietsen mee onder covid restricties.

Nou is er zaterdag over een week ook een race, nee, training voor het WK gepland op de Wheelerplanet Spaarnwoude bij Spaarndam.

Ventileren

Sandiway wil zijn hoofd in de fietshelm koel houden. Hij startte met enkel een ventilator, maar het was ondraaglijk lawaaiig. Dus heeft hij gezocht naar een geluiddemper: een blikken bus gevuld met noppenschuim (fb).
In de DF is het een experiment, want hij wil het principe toepassen in zijn nieuwe velomobiel: een Snoek (fb).

Gecamoufleerd

Of het een nieuw type velomobiel is, zo is deze Le Mans (fb) met voorvering gecamoufleerd.

Grammenjagen?

Is grammenjagen een te grote obsessie voor fietsers ('Nederlands')? Alee Denham denkt van wel omdat extra gewicht er zoveel minder toe doet dan je denkt.
Met diamant frame fietsen licht hij toe dat de tijdstraf van elke extra kilo die je aan je fiets of uitrusting toevoegt wel tijdverlies oplevert maar minder dan je denkt.
Het lichaamsgewicht (en coronavet) vormt al het grootste deel van deze belasting; het is vaak meer dan 80% van het totaal.
  • Rolweerstand levert een belangrijkere aandeel in tijdstraf op.
  • Aerodynamica tussen verschillende typen fietstassen levert ook een tijdstraf op. (Prop een velomobiel vol, de aerodynamica blijft hetzelfde).
In de samenvatting staat dat de tijdstraf in een heuvelachtig landschap per 100 km één of twee minuten tijdstraf zal toevoegen, en in het vlakke land zou dit 10 of 20 seconden bedragen.

Een fiets met een stijver frame is ook belangrijk, en de bagage in kleine pakjes verdelen zodat die ergens in de fietstassen weggestopt kan worden in plaats van uitsteken doet het ook goed tegen de tijdstraf.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.