Bram Smit is overleden

Gepubliceerd op

Bram Smit, oprichter van Fast FWD ligfietsen, is na een kort ziekbed overleden.

Arnold Ligtvoet heeft een memoriam geschreven op Fast Forward ligfietsen waarvan wij het Nederlandstalige deel overnemen:
Bram Smit, de oprichter van Fast FWD ligfietsen is helaas op 31 mei j.l. (na een kort ziekbed), overleden. Na een carrière als onderhoudstechnicus bij de omroep, heeft Bram zich gestort op het bouwen van innovatieve (lig)fietsen. Zijn modellen, waaronder de bekende Yepp, Tiago, Munzo en zijn kanteltrike; Munzo TT, bevatten vele vernuftige technische vindingen en worden in brede kring gewaardeerd. Bram zijn grote droom was, om van de Munzo TT, een kantelende velomobiel te maken. Hij was daarom ook één van de initiatiefnemers én de technicus van het Velotilt project. Als laatste heeft Bram (met zijn gouden handen) ook geholpen met de realisatie van (de in ontwikkeling zijnde) Different.Naast een gerespecteerd ligfietsbouwer was Bram, een gepassioneerde fietser (twee keer heeft hij, de USA doorkruist), een fervent motorrijder en bovenal een hele aardige en genereuze vriend. Altijd tijd, goede tips en een lach. In zijn herinnering zal de website van Fast Forward blijven bestaan, zodat iedereen kan leren van zijn ideeën.Ik wens zijn familie en vrienden en in het bijzonder Joke sterkte bij het verwerken van het verlies van Bram.
Arnold heeft samen met Piet Kunis besloten om de Fast FWD site in de lucht te houden als herinnering aan Bram zijn ideeën, opdat anderen ervan inspiratie kunnen opdoen.

Reacties

lighans op di 01 jun 2021 om 11:37

Och heden. Gecondoleerd aan de familie van Bram.

Ik denk dat het hier een goede plek is om zijn creaties te laten schitteren. Zo had hij voor onze Henk Elzinga Tandem een stevige bagagedrager gemaakt. De uitdaging was om het stevig te maken op de zeer korte buis die hij kon gebruiken. De stoeltjes waren namelijk niet aan oplopende buizen gemonteerd. Dus hij had ongeveer 20 cm schuine ronde buis om te gebruiken. Hij deed dat kunstig met een klem om de buis en elegante dunne buizen die hij naar boven voerde en de bagagedrager liet vormen.

Aldus ontstond een bagagedrager die niet alleen twee tassen kon dragen (en bananentassen van de ketting af hield), maar ook onze hondenmand met hond.

Zo werd onze tandem niet alleen licht, maar ook praktisch. Een ontzettende vooruitgang.

Ik kende Bram niet alleen hiervan. Ook van zijn kenmerkende nieuwsgierigheid op Cyclevision. Elke fiets werd beoordeeld en vaak hoorde je hem tips geven bij zelfbouwers. Hij was altijd bereid zijn kennis te delen. Bram was altijd super enthousiast over zijn eigen projecten.

Bij het ophalen van de bagagedrager stond er een Yepp zonder stuur. Die bleek voor een jongetje te zijn zonder armen. Het zou de eerste keer zijn dat hij zou kunnen fietsen. Machtig mooi vond Bram het, om daaraan te kunnen bijdragen.

een plaatje van de bagagedrager

MichielAdriaan op vr 04 jun 2021 om 22:37

Op Brams site kom ik ook de omgebouwde Concept 2 roeifiets-trainer tegen waar Wijnandt zo blij mee was...
Ik vind de bijzondere handstand van de sturen die hij op zijn fietsen maakte de beste stand om een tennisarm te ontlasten (en voorkomen). Waarlijk iemand waarbij kwaliteit nog voorop stond en niet de kwantiteit zoals die van de hedendaagse geïmporteerde elektrische fiets!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.