Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Schwalbe Aerothan, ventiel discussie, parallel, hout, test, Velomobile, Laidback Bike Report, ruitenwisser, zitje, LEGO, zelfbouw, Foxibikes Spidibike, fietsactie, Tannus Armour

Schwalbe Aerothan

Naast Foss (traag leeglopende binnenband) heeft ook Schwalbe haar versie van de kunststof binnenband (alleen met Frans ventiel - Presta - verkrijgbaar): de Schwalbe Aerothan.
Zit voor jou ook de juiste maat in? Kijk hier voor de verkrijgbare binnenbanden en kies voor uitvoering Aerothan. En nee, niets voor velomobielen… voorlopig.
Op Fiets staat een vergelijking met de standaard biba. Op de Fietsersbond staat in het kort de plus- en minpunten van dit type biba.

Presta-Schrader discussie

Vanwege de steeds bredere velgen die op de huidige fietsen wordt gezet, vindt Russell dat we nu eindelijk de robuuste Schrader-ventielen ten koste van de fragiele Franse ventielen, Presta, ('Nederlands') gaan gebruiken.
Jammer dat Russell het Dunlop-ventiel niet kent.

Parallellisme

Katanga Velomobile toont in een video hoe je de voorwielen van de WAW - met stuursticks - parallel krijgt. In de praktijk is zoiets, parallel, vrijwel niet te bereiken: enigszins toespoor (toe-in) is dan de beste oplossing.

Ceder WAW

Trumpetplayers is een uitstekende houtbewerker. Hij heeft een WAW-replica opgebouwd uit ceder, met een totaal gewicht van rond de 37 kg.
Voor wie verder geïnteresseerd is, kan op Bentrider Online meer te vinden.

Ariane test velomobiel

Ariane test, voor Paris Mobility, een velomobiel (alweer WAW's), een voertuig ergens tussen een raceauto en een ligfiets… een voertuig dat allesbehalve onopgemerkt blijft.
Zij stapt wel heel makkelijk in de velomobiel. Zou ze eerst een paar keer geoefend hebben?
Jammer is wel dat het 'tout Français' gesproken is, desondanks is het het bekijken waard.

Velomobile

Een van onze lezers wees ons er op dat de Facebook-pagina Velomobile 5.000 volgers heeft. Gefeliciteerd namens Ligfiets.net!

Anders reageert op onze vragen:
Wat was de reden om het op te zetten?
Hoe had je dit in gedachten?
Wat is je doel?
Ik ben de Velomobile site begonnen naast Velomobile Media. Mijn doel is om meer velomobielen als een licht en milieuvriendelijk voertuig op de weg te krijgen, als een voertuig voor het hele jaar. Vandaag de dag moet alles een accu hebben om milieuvriendelijk te zijn, maar dat is niet waar; spierkracht aangedreven vervoer is beter. Ik ben een milieuactivist, en werk inmiddels 15 jaar.Best regards, Anders.
(Wij, Ligfiets.net, hebben een respectabele 1.700 volgers, afgerond naar beneden)

Laidback Bike Report

Ook deze maand is er weer een aflevering van het Laidback Bike Report met Gary Solomon met o.a. de volgende onderwerpen:
  • Recumbent News in 5 with Honza Galla
  • Avoiding Recumbent Scams-Steve Erickson “False Prestige Branding”
  • Avoiding Recumbent Scams-LBR Panel discussion
  • Avoid Buying Counterfeit/Illegitimate Parts-Doug Davis
  • RANS ePhoenix 406 electric long wheelbase bike-Jonathan Garcia from Rose City Recumbents
  • LBR Review Team-HP Velotechnik fs eScorpion 20 reviewed by Tim Segard
  • Nina Paley reviews Easy Racer Recumbent Seat Fix
  • LBR Review Team-Nina Paley reviews sunblocks for bents

Ying-Yang voor de Milan

Een deelbaar dekje, de Ying-Yang, is voor alle Milans verkrijgbaar. Dit dekje geeft bescherming tegen kou, zon of regen, en bestaat uit een carbon deel (Ying) en een schuimdekje (Yang). Het carbon deel is in verscheidene kleuren verkrijgbaar, het schuimdekje alleen in het zwart.
Deze Ying-Yang-namen zijn op de gok bij het onderdeel geplaatst door deze redacteur.

Ruitenwisser voor DF en Alpha 7

Daniel Fenn test een handmatige ruitenwisser voor de tourkap.

Installeren zitje in Alpha 7

Jan van Velomobile World laat zien hoe je een zitje in de Alpha 7 monteert.

LEGO fietspaden update

In een vorig Vrijdagbericht hebben we het al over de fietspaden bij LEGO gehad. Nu blijkt dat het idee 10.000 stemmen heeft gekregen! Dit betekent dat de Deense speelgoedfabrikant hun ontwerp mogelijk in productie neemt.

Zelfbouw onderwerpen

Vorig jaar hadden we al wat links naar Atomic Zombie. Misschien staat er dit jaar wat van jouw gading bij.
Of om met een aanhanger op vakantie te gaan (achter een fiets welteverstaan).

Foxibikes Spidibike

Foxibikes heeft een vierwielige ligfietsachtige voertuig ontwikkeld: de Spidibike (uitspraak: Speed e-bike, ja met elektrisch ondersteuning). Bijzonderheden zijn de, voor de ligfietser, een heel luxe kunstlederen fauteuil met armsteunen, en achterwielen- (ja, meervoud) besturing!
Bovendien is de Spidibike 78 cm breed, en geldt dus voor de wet als een bakfiets (R.V.V. hoofdstuk 2 §1.5.4).

Actie op de fiets

Het is zeker kort dag, maar morgen, zaterdag 8 mei, organiseert Extinction Rebellion een fietsactie voor het klimaat. Met versierde fietsen, spandoeken, protestborden, toeters en bellen gaan ze fietsen in Deventer, Zutphen en Apeldoorn.

Tannus Armour

Nog meer bandennieuws, in dit geval voor de tubeless band. Als die lek raakt, raakt de velg de weg. Deze tubeless band kan inwendig bewapent worden met een schuimen rand van Tannus, de Armour. Ja, het totale gewicht van de tubeless band wordt hoger, maar volgens Tannus is nog steeds lichter dan een, niet tubeless, band en een binnenband (ook die Aerothan?).
Zie ook FAQ-ing Hell Tannus Armour (niet ons taalgrapje!) op YouTube.

Reacties

lighans op za 08 mei 2021 om 14:31

De aerothons zijn in 559 te verkrijgen. Dus in ieder geval bij sommige achterwielen te gebruiken.

CV op wo 12 mei 2021 om 18:13

Hear hear. Weg met dat Franse ventiel!

Ik heb nog één fiets met smalle velgen waar die dingen inzitten. De rest is allemaal Schrader ventiel. Bromptons worden standaard met SV verkocht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.