Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Powermeter, TerraCycle, kuikentjes, wereldkampioenschappen, trike (1), trike (2), Nieuw-Zeeland, Podbike, kerkbezoek, PET, versnelling

Pedaal powermeter

Ook geïnteresseerd om te weten wat je vermogen is dat je overdraagt op de pedalen? Een van de kandidaten zou de Favero Assioma DUO Powermeter kunnen zijn. Wielerverhaal.com heeft daar een mooi review van gemaakt. Een nadeel zou kunnen zijn dat je over moet gaan op het Look platvorm (spd en Speedplay worden niet ondersteund).
Wahoo heeft aangekondigd dat later dit jaar de Speedplay Powrlink Zero Power Meter op de markt komt. Wahoo heeft Speedplay namelijk anderhalf jaar geleden Speedplay 18 overgenomen. Ook hier geen geen kans voor spd.

TerraCycle

Op Recumbent.news is Honza in gesprek met Patrick Franz ('Nederlands'), de eigenaar van TerraCycle, met tien vragen.

'Kip met kuikens'

Een kunstig tiny house (fb) dat wat weg heeft van een broedende kip, met een aantal kuikens die verdacht veel op velomobielen lijken.

HPV World Championships

Het blijft nog steeds spannend of het aanstaande HPV World Championships doorgaat. Het resultaat van de peiling (fb) stelt de organisatie voor de keuze: afblazen of zo'n 2 maanden uitgestellen. Het gerucht gaat dat het verplaatst wordt naar 17-19 september, en dat er op de oorspronkelijke datum van 17 juli een 'training voor het WK' plaatsvindt in Spaarnwoude.
Wel staat intussen vast waar het kampioenschap het volgend jaar plaatsvindt, te weten in Orgelet (fb) in de Jura, Frankrijk en wel op 15, 16 en 17 juli.

Wendbare trike

Met deze trike (fb) kan je, bij wijze van spreken, bijna op de vierkante meter een bochtje draaien. Het lijkt ons dat je daarmee echt geen lange afstanden mee kan rijden. Meer een leuke stunttrike.

Oudje

Nu we toch bij de trikes zijn aangekomen: we kwamen nog een oudje op YouTube tegen. Volgens het onderschrift de eerste, en dus oudste (productie-)trike ter wereld. Jammer dat het nogal waaide tijdens de opnames, waardoor niet alles even goed is te verstaan (de ondertitelingsfunctie van YouTube helpt in dit geval niet alleen slechthorenden).
We dachten deze onder de aandacht te mogen brengen van iemand die op zoek is naar een nieuw uitdagend restauratieproject. Maar helaas heeft de eigenaar niet op het Vrijdagbericht willen wachten en heeft deze trike gisteravond een nieuwe eigenaar gevonden.

Sightseeing

Marnix neemt ons mee sightseeing in een stukje Auckland. Aan het eind vraagt hij om reacties in het Nederlands, zodat hij wat kan oefenen. Eens kijken of een vermelding in het Vrijdagbericht helpt.

Frikar

Van de Podbike Frikar is deze week bij YouTube een filmpje verschenen, waarin een aantal interessante aspecten van deze e-velomobiel worden getoond. Al met al een mooie en professioneel gemaakte reclamefilm, die uiteraard vooral de pluspunten in beeld brengt. We zijn benieuwd naar de eerste reviews van daadwerkelijke gebruikers, die te zijner tijd wellicht ook wat tekortkomingen aan het licht zullen brengen. Het is en blijft een mooi en interessant project in de zoektocht naar alternatieve mobiliteit.

11 kerken

Op 17 april bezochten 8 velomobielen 11 kerken (of reden er op z'n minst langs). De rit ging over zo'n 190 km door het Zwitserse landschap ten zuiden van de Bodensee. Een aantal pittige klimmetjes werden uiteindelijk beloond met prachtige uitzichten, waarvan we als kijker mogen meegenieten.

Riding for the planet

Een drietal jonge DSM'ers, dat zelf graag fietst, heeft het idee opgepakt om fietskleding te maken van gerecyclede PET-flessen. Peter Roozemond en de Franse broers Florian en Mickael Jardin stoorden zich aan het feit dat hun fietskleding in feite gemaakt werd van olie: "We willen liever kleding die de natuur niet aantast". Ze vonden dat je dus beter gebruik kon maken van hergebruikte grondstoffen, zoals genoemde PET-flessen. Zo zijn 8 frisdrankflessen voldoende voor een fietsshirt, dat voor 95% uit gerecyclede materialen bestaat. En is je Velor-truitje op een gegeven moment versleten, dan stuur je het gewoon terug, zodat het het opnieuw als grondstof gebruikt kan worden.
Op onze vraag of men ook een ligfietstrui in de collectie gaat opnemen, kwam het antwoord dat men niet meteen wist wat de verschillen met een gewoon fietsshirt zijn, maar dat men het er t.z.t. zeker wel over zou kunnen hebben.
In juni start een crowdfunding om het project verder van de grond te krijgen.

Naafversnelling

Na 7 jaar ontwikkeling, komt Classified met de POWERSHIFT hub. De naam vindt zijn oorsprong ongetwijfeld in het feit, dat er onder volle belasting (tot 1.000 W) geschakeld kan worden. Verder is de aansturing draadloos en belooft men een efficiency van >99%.

Reacties

RaptoBike op vr 30 apr 2021 om 16:01

De Garmin Rally™ RS200 zijn compatible met SPD-SL, SPD en Look. Volgens mij kun je zelfs de nieuwe body's op oude Vector3 assen zetten, en zo je Vector3 upgraden naar SPD-SL.

George op vr 30 apr 2021 om 20:37

Ombouwen van powermeter

Assioma DUO Powermeter
https://youtu.be/ybAFIhKahnM

tdt op za 01 mei 2021 om 19:57

Er is (misschien?) ook nog de Nederlandse IQ2 power meter.
Deze is ontstaan uit een Kickstarter-campagne, en lijkt helaas nog niet uit het geruchtenstadium te zijn. De mijne is meer dan een jaar na de oorspronkelijk beloofde leverdatum nooit aangekomen en ik heb de hoop opgegeven.

Ik zou iedereen adviseren even de ervaringen te Googlen voor je die bestelt ;-)

Wicos op za 01 mei 2021 om 22:03

Prima krachtmeetpedalen, die Favero Assioma. Ik gebruik ze in combinatie met een Wahoo Elemnt. Het enige nadeel van het iets oudere type dat ik heb, is dat je ze precies moet positioneren bij het monteren: een markeerstreepje moet precies op de trapas zijn gericht. Dat is net iets lasriger dan gewoon vastdraaien. Zeker in de velomobiel. Maar verder prima pedalen.

hanzdaniel op di 04 mei 2021 om 10:30

deze wendbare trike
lijkt niet echt nieuw
ik heb jarenlang met een flevo trike door amsterdam gereden
super wendbar en toch ook voor langere afstanden te gebruiken

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.