Team Elan voorbereidingen Battle Mountain

Gepubliceerd op

Vanuit het nederlandse Human Power team van Elan worden volop voorbereidingen gedaan voor het komende race seizoen. Natuurlijk hopen we dat zoveel mogelijk evenementen door kunnen gaan. De komende maanden worden dus extra spannend.

Het team van de TU Delft heeft op dit moment zover wij weten geen voorbereidingen lopen voor deelname aan recordraces. Een van de bekendste is natuurlijk al jaren het World Human Power Speed Challenge oftewel Battle Mountain.

WHPSC, Battle Mountain

Op het moment van schrijven (13 april 2021) is het laatste bericht op de facebook pagina van het evenement dat het onduidelijk is of het door kan gaan. De datum is gezet van 12 tot 18 september 2021.

Teams

Dat voor Nederland alleen het team van Elan nu bezig is betekent niet dat er geen europese teams zich aan het voorbereiden zijn. Er zijn namelijk wel universiteits-teams van Italië, Frankrijk en Engeland bezig met fietsen.

Er is op facebook en internet veel te lezen en te zien over de ontwikkelingen.

Italië

Het team van Politecnico di Torino uit Italië houdt zeer actief een Facebook pagina bij. Mooie foto's van fietsen, bouw en daarbij technische achtergrond. Vanaf 25 maart hebben ze ook een Website online gezet Policumbent.it. Zeer interessant, TIP!

Frankrijk

Het team van Altair (Team Velo Caréneé van IUT Annecy), had in mooie film met terugblik op 2019 en daarvoor. Ze hebben het record voor vrouwen in handen gekregen in 2019, dat door het nederlandse team met rijdster Rosa Bas even van Frankrijk naar Nederland is gehaald. Daarvoor heeft de eveneens franse rijdster Barbara Buatois het record 9 jaar in handen gehad. De Franse rijdster Ilona Peltier heeft dit record nu in handen.
Het team heeft een pagina op Facebook maar heeft daar nog niet veel op gepubliceerd.

Engeland

Ondanks Brexit zullen we Engeland toch maar weer annexeren en toevoegen als Europees team. De mensen vanuit Universiteit van Liverpool ontwikkelen de Arion en hebben een mooie youtube video online.
De Universiteit gaat met ULVteam nu met de fiets Arion 7 een aanval doen op de driewielige fiets record, oftewel multitrack records voor mannen en vrouwen. Ook het ULVteam heeft een blog.

Nederland, Team Elan

Laatst maar natuurlijk niet het meest onbelangrijk is de ontwikkelingen van onze nederlandse trots, het human power team van Elan is druk bezig met een nieuwe fiets die gebaseerd is op de ETA naar een ontwerp van Calvin Moes. In dit artikel is hierover in februari 2020 al een vrij uitgebreid bericht geschreven. Opnieuw kan het hele proces via het blog op humanpowerteam.com worden gevolgd!

De fiets wordt nog beter aangepast voor kleinere rijders, minder groot, minder frontaal oppervlak en dus sneller. De rijders Matthias König en Ellen van Vugt zouden erin moeten passen en er wordt nog gezocht naar rijders die dit jaar mee kunnen doen op Battle Mountain. Zoals de redactie het nu beschouwt kan deze fiets dus mogelijk mee doen op het hoogste niveau en het staande record van Todd Reichert als wel het record van de dames aanvallen! Voor de rijders zegt Hans: "We zijn vooral op zoek naar sprint(st)ers voor de wedstrijden op Battle Mountain, rijders die op korte afstanden veel vermogen kunnen leveren. Die zijn namelijk op Battle Mountain in het voordeel ten opzichte van duursporters."

We kunnen de fiets nog niet zien, het omhulsel is af en de komende periode wordt de fiets zelf erin gebouwd. De maker Hans van Vugt legt uit : "Het is een heel bijzondere fiets want eigenlijk niets aan de fiets is standaard, het wordt compleet speciaal gebouwd. Zelfs de banden zijn afwijkend".

Sponsors

Er wordt door het team nog wel gezocht naar sponsors om deze bijzondere ontwikkeling mogelijk te maken.

Toekomst

Zoals valt te verwachten vindt de redactie de ontwikkeling superspannend en publiceert uiteraard zodra er meer beelden zijn. Vooralsnog hopen we maar dat de WHPSC races door zullen gaan. Alhoewel Hans van Vugt nog wel een ander nieuwtje deelt : "Deze fiets is ook gebouwd om de bestaande uurrecords aan te vallen, dat gaan we mogelijk zelfs eerder doen dan de WHPSC races, dus deze zomer. De kans dat dit door kan gaan is vrij groot, we gebruiken dan een baan in Duitsland".

Een overzicht van de records staat op site van IHPVA.Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.