Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Transformatie, breiwerk, speed wobble, HPV, ouder, fietsen belangrijk, ligfietser zoekt vrouw, zijspan, Battle Mountain, Milan 4.2

Transformatie

Zie, een straat met mooie panden in Riga (Estland), en wel de Aleksandra Čaka iela. Wel een beetje kaal met teveel ruimte voor auto's. Kijk eens, als je de fantasie van de maker van dit filmpje ('Nederlands') * volgt, hoe het een stuk aangenamer kan worden. Alleen jammer dan weer van die paaltjes.
* Aangezien we het filmpje op deze pagina niet konden vinden, verwijzen we naar Facebook. Op Twitter is de video niet echt fraai.

Breiwerk

John heeft een creatieve dochter die goed kan breien. Hij heeft een mooie fiets om als voorbeeld te dienen in wol: een mat.

Speed wobble

Te hard je banden opgepompt, en wel zodanig dat je fiets ging trillen?
Het kan nog een gradatie erger, en wel zowel dat je denkt dat je ligfiets/velomobiel door heftige resonanties niet meer bestuurbaar aanvoelt.
Het heet snelheids-wiebelen (Engels: speed-wobbles ('Nederlands') of shimmyen).
Het gebeurd meestal bij het uitrijden in een afdaling, zonder kracht op de pedalen te zetten.
Zelfs op het vlakke land komt het sporadisch voor, bijvoorbeeld dat de stuurstang van je velomobiel trilt.

HPV

De innovatie voor de HPV begon z'n vruchten af te werpen in 1993, toen werd er al flink met aerodynamica geëxperimenteerd (zie ook HPV-nieuws **, 1993 editie 3, artikel HPV-symposium).
In de jaren '90 namen Gérard Vroomen en Phil White aerodynamica in hun studenten leven al zeer serieus, al was het eerst vooral voor ligfietsen.
Later richtten Vroomen en White het bekende merk Cervélo op. Ze maakten een futuristische tijdritfiets met een diepe houding speciaal voor de wielrenner Gianni Bugno. Door zijn toenmalige sponsor vond er geen doorgang plaats om de fiets te introduceren.
De Italiaan won overigens wel in 1990 de Giro d'Italia op een tijdritfiets, maar 'zijn fiets' mocht hij pas rijden toen hij al met wielrenpensioen was.
** De voorloper van Ligfiets&.

De fietser wordt ouder!

Een wetenschapper beweert dat als je fietst, je ouder wordt.
"Je zou kunnen zeggen dat je voor elk uur dat je fietst, een uur terugkrijgt ('Nederlands'). Het draagt ​​dus eigenlijk bij aan je leven", zegt Carlijn Kamphuis van de Nederlandse Universiteit Utrecht tegen de BBC.'
Zou je leeftijd elk uur teruglopen, je wordt jonger? Als je harder fiets… Telt dit ook voor de e-bikers in dezelfde mate? Of wandelen, zwemmen…
'Onderzoekers toonden aan dat de Nederlandse fietsers een half jaar langer leeft dan fietsers die geen fiets gebruiken.' Oooh! Dat valt dan weer tegen. Of…
Maar, fietsen is en blijft gezond!

Fietsen belangrijker dan e-auto’s

De emissiereducties, door het vervangen van al die auto's met verbrandingsmotoren door koolstofvrije alternatieven, elektrisch aangedreven auto's, zal de komende vijf jaar niet snel genoeg gaan om in de komende tijd het noodzakelijke verschil te maken.
De ogen zijn weer gericht op het gebruik van fietsen. Daar wordt je ook nog oud(er) mee.
Zie The Conversation ('Nederlands').

Ligfietser zoekt vrouw

Of op zijn Russisch 'Narechana voor tata' (fb) (Vaders bruid), probeert Lesha (Alexei is ligfietser) Tanya liefde voor het fietsen bij te brengen. Hoe zal het meisje reageren wanneer Alexei's vrienden - mensen die net zo enthousiast zijn als hij - op bezoek komen? Tanya zal proberen te leren fietsen op een ligfiets, en zal misschien van gedachten veranderen over het ongewone werk van de man.
Hopelijk is het bovenstaande correct begrepen uit het Russisch. Aan de video wagen we ons niet (er is zelfs geen vertaling naar het Engels).

Zijspan

Eerste proefrit met een Challenge Hurricane en zijspan (fb) (Chariot Sidecar).

Bijna klaar voor Battle Mountain

Hans en Ellen van Vugt zijn druk bezig met hun nieuwe creatie (fb) voor de WHPSC te Battle Mountain, die hopelijk dit jaar wel door kan gaan.

Milan tweezitter

Lars was nog niet helemaal tevreden met de Milan 4.2 nummer 003 (uit 2016), en maakt nog verscheidene aanpassingen ('Nederlands') aan de oorspronkelijke 4.2.

Reacties

mango34 op vr 09 apr 2021 om 21:04

“De fietser wordt ouder” kan je ook anders bekijken: “Fietsen kost geen tijd”.

TeJayLigFts op vr 09 apr 2021 om 21:22

Dat zou een veel betere kop zijn geweest.

erikheijn op za 10 apr 2021 om 07:45

"De fietser wordt ouder"; is dat niet gewoon vergrijzing? ;-)

CV op wo 14 apr 2021 om 20:35

Dat uur langer leven per uur [x] werd ook al gezegd over hardlopers. Maar fijn dat het nu ook kan met iets wat wel aangenaam is ☺

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.