Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Barrière, blauw zwaailicht, Climate Classic, kantelvelomobiel, kerstrit, sneeuw en kou, Milan MK 7, DuoQuest in productie, races en After 7, Brexit en export, fietsostrade, Virketis en Ligfiets&

Barrière

'Het doel van dit hekwerk is om te voorkomen dat gemotoriseerde tweewielers hier rijden.' Hebben ze ons verteld…
De bakfiets (zowel twee- als driewieler) als de tweewieler (Pedersen) met aanhanger kunnen er niet langs. De 'oplossing' komt ons velomobielrijders aardig bekend voor.

Politie op fiets krijgt blauw zwaailicht

Agenten op de fiets krijgen voor proef een fiets met daarop gemonteerd blauw zwaailicht. Hiervoor eeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een ontheffing verleend, omdat fietsen volgens de wet geen optische signalen en knipperende verlichting mogen voeren. Met deze optische signalen hopen ze beter zichtbaar te zijn in het verkeer.
Nieuw? Nee hoor, Christophe Sarrazin (Velomobile Design) had al deze gendarme met zwaailampen (fb) (of zonder Facebook), of wat te zeggen van deze Britse officer.
Zijn ze dan ook sneller dan hun gemotoriseerde collega's. Volgens dit artikel, uit 2002, wel!

Climate Classic

Op maandag 14 juni 2021 vindt de Climate Classic 2021 plaats. Een tocht van 400 km langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver stijgt. Een kustlijn die wat Cycling 4 Climate betreft nooit werkelijkheid mag worden.

Kantelvelomobiel

Tony heeft een experimenteel coroplast romp gemaakt voor zijn kanteltrike en test deze uit op semi off-road terrein. So far, so good: de romp heeft nergens de grond geraakt!

Kerstrit

Tussen kerst en nieuwjaar is de Vélomobile Club de France door het einde van de wereld (fb) (fin de la terre) in het (departement Finistère) in Bretagne met 11 velomobielen en 12 velomobilisten.
Een alternatieve croustillons tour.

Sneeuw en kou

Randy heeft winterbanden op zijn velomobiel gezet, en trotseert een dikke laag natte sneeuw. Het is min of meer ploegen door de sneeuwlaag.

Het kan ook erger: je kan niet met je velomobiel weg… omdat het schuimdeksel vastgevroren zit (fb).

Milan MK 7

Wat is er gewijzigd? Er zit nu een serviceluik in de neus ('Nederlands') van de Milan voor de betere bereikbaarheid van kettingbladen, derailleurs en verlichting, meteen is ook plaats voor een Nacaduct.
Daar blijft het niet bij, hier zijn de volgende verbeterpunten van de MK7 ('Nederlands') te vinden.

DuoQuest in productie

Dat er meer rijders bij de kerstrit waren dan velomobielen, ligt er natuurlijk aan dat er één DuoQuest bij was. Op dit moment zijn daar drie van, één in Dronten en twee in Bretagne. En daar komt verandering in.
De DuoQuest (fb) gaat in kleine oplage gebouwd worden in het kleinschalige bedrijf (in oprichting) Velomobile.bzh van Denez Bodennec, en dat in samenwerking met Velomobiel.nl.
Deze nieuwe versie (fb) bevat vier 20 inch wielen, vier schijfremmen, mid-drive Rohloff, gemodificeerde QuattroVelo achteras, e-assist in de voorwielen.
En achterop is een kinderzitje aanwezig, dat afgesloten kan worden.

Races en After 7

in september waren er races in Gravesend Cyclo Park, waarvan veel beelden van voor ons normale ligfietsen maar ook hele bijzondere. Altijd leuk om te zien.

De After 7 is wel gespoten in een kleur (wit) maar is uiterst dun gespoten om het gewicht laag te houden. Desondanks ligt de straatprijs op ongeveer € 16.000. Het serviceluik is van een licht materiaal gemaakt.

Brexit en export

Dutch Bike Bits (o.a.) verzendt sinds halverwege december onderdelen naar alle delen van de wereld behalve… naar het Verenigd Koninkrijk (VK) ('Nederlands') vanwege de btw-wijzigingen (VAT) na de Brexit. Dutch Bike Bits legde uit dat dit kwam doordat het VK nu buitenlandse bedrijven vraagt ​​om namens de Britse overheid Britse belastingen te heffen en te innen bij verkoop aan Britse klanten.
Het punt waarop de btw wordt geïnd, is verplaatst van het punt van invoer naar het verkooppunt en daarom wordt online retailers, zoals Dutch Bike Bits, gevraagd om zich te registreren voor btw in het VK en om btw af te rekenen bij de HMRC (douane). Bedrijven moeten zich dus in het VK registreren en moeten ook een rekening bij een Britse bank openen (grote bedrijven hebben hier minder last van), en voor 'deze dienst' dient het bedrijf een vergoeding te betalen. Deze manier van heffing is uniek in de wereld.
Dutch Bike Bits (ook voor velomobielonderdelen) wil graag dingen verkopen aan de Britten, dat was dan ook het doel van de webshop, maar is op deze manier een groot deel van zijn klanten verloren.
DPD, DHL en PostNL (gecontroleerd op 3 januari) zijn voorlopig (?) volledig gestopt met pakketvervoer naar het VK. Het VK is niet meer te vinden op hun websites.
Zie ook Facebook.

Fietsostrade

Of ze in Zeebrugge door Brexit minder verkeer verwachten op de Kustlaan is ons niet bekend, maar genoemde straat gaat twee rijstroken inleveren ten behoeve van een fietssnelweg. In eerste instantie gaat dit besluit over het stuk van de N34, dat tussen Zeebrugge en de bekende badplaats Blankenberge is gelegen, maar de bedoeling is, dat de nieuwe, 4 meter brede fietssnelweg uiteindelijk een verbinding gaat vormen tussen Zeebrugge en Oostende.

Virketis en Ligfiets&

Evaldas is niet alleen blij met het artikel over de Virketis in Ligfiets&, maar ook met de papieren versie van Ligfiets& 2020-4!

Misschien wilt u ook van zo'n blad genieten. Dat kan! Word lid van de NVHPV, en u ontvangt het periodiek ook dit jaar vier keer. Het kost u vier keer niks!

Reacties

lighans op vr 08 jan 2021 om 15:37

Die tilting velomobiel is vet interessant naar mijn mening. Ik had wel beter willen zien hoe de hul draait om het frame en bevestigd is.
Een filmpje van de blote TT trike staat https://www.youtube.com/watch?v=7605opOXsIs: Als er een website is van het bouwproces van de coroplast hul ben ik nieuwsgierig.

nvanderwal op vr 08 jan 2021 om 17:34

Barrière: Ik kom ze nog veel tegen; maar ook die als slagboom. Met mijn velomobiel kan ik onder een slagboom door. Als er tegen auto's (en vaak motoren) een hek nodig is, maak dan een hoger het dan op de foto en ook zonder verticale middenstang. 3 wielers en lange fietsen kunnen er dan onderdoor en het behoudt de blokkerende werking tegen auto's (en hinderen motorfietsen evenveel)

MichielAdriaan op vr 08 jan 2021 om 19:52

Prima die aandacht voor de werkelijke vijand: Klimaatvernietiging!
Zó jaren geleden dat conservatieve gebral en die airmiles...

bertvanbrakel op vr 08 jan 2021 om 21:19

Als ik de info over de duoquest goed lees, is het eigenlijk meer een duo-quattro. en dan met deze aandrijving eigenlijk ook nog 4x 4. heel byzonder.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.