Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Naakt, aangekleed, Alleweder, XXL, zelfbouw, zonnepanelen, Sun Trip, bliksemsnel, vertraging, sim, Bodensee, EVO R, Pieterpad, FRIKAR

Naakt

De Fin Arto Joutsimäen heeft Arcus II kinneri (velomobiel) ontworpen. De Arcus II wordt gemaakt met behulp van aluminium buizen met een waterdichte rekbare stof, en heeft als onderstel de ICE Sprint X Tour of de AZUB TRIcon 26. Arto schijnt zijn ontwerp te hebben gebaseerd op een gelijkaardig model dat bij het Franse SLG Classic Cars is ontstaan.
Op de website van Arto ('Nederlands') is de Arcus II zonder bekleding te zien.

Over de Arcus (I, de voorganger) hebben we het trouwens zo'n 7 jaar geleden al eens gehad. Vriend Saukki heeft er in 2017 nog een proefritje mee gemaakt.

Meer over de Arcus II ook in een Engelstalig bericht van Honza Galla op Recumbent News.

MaxxVelo

De MaxxVelo ('Nederlands') was een prototype van een aangeklede velomobiel. Het omhulsel werd met 6 bouten vastgezet op een Terratrike. Het is bij een eenmalig project gebleven.

Opknappen Alleweder

Na 20 jaar stil te hebben gestaan heeft deze Alleweder II (fb) wel wat onderhoud nodig. Johan gaat hem helemaal opknappen, en dat is zeker nodig. Het uiterlijk is, zoals op de foto's te zien is, al aardig opgeschoten

Alleweder XXL?

Samuel gebruikt deze enorm lange en enorm blinkende velomobiel (fb) om boodschappen te doen, voor de kinderen en voor de dagelijkse ritjes...
De uitgeklede velomobiel is een verlengde trike.

Zelfbouw velomobiel

De Jellybean (snoepje /suikertje / geleiboon) is een, elektrisch aangedreven, velomobiel die met de standaard 3D-hobbyprinter gemaakt kan worden. Zie dit filmpje.
Volgens Gonzalo is dit een experimenteel project dat de grenzen van hobby 3D-printen wil verkennen.

Montage zonnepanelen op trike

Een fraaie oplossing om, met een aluminium constructie van minder dan 4 kg, zonnepanelen op een trike te monteren.

Sun Trip

En dan kun je komend jaar meedoen met de Sun Trip (fb), die in z'n geheel in Europa zal plaatsvinden.

Bliksemsnel

Welk woord in de kop "Test met Bliksemsnelle baan" onze aandacht trok, zal duidelijk zijn. Helaas is het toch geen speciaal fietspad voor velomobielen, snelle ligfietsers en wielrenners.
Bovendien moeten we aan de hand van de foto bij dit artikel concluderen, dat het fietspad er zo te zien niet breder van is geworden. Als twee fietsers naast elkaar fietsen, maken ze automatisch gebruik van een deel van de blauwe baan en zal de snellere fietser aan die blauwe baan dus niet genoeg hebben om veilig te kunnen inhalen.
Commentaar: Bliksems, wat een innovatief idee! Dit maakt het fietspad optisch nog smaller dan het al is. Innovatief? Hoe durf je zoiets te suggereren! Hoe het afgelopen is met driebaansautowegen (3 permanente rijstroken, dus niet 2 + 1 rijstroken)? Vanwege de vele ongelukken zijn die driebaanswegen nergens meer in Nederland.
In de prullenbak, waar het idee nooit uit had mogen komen, met deze 'innovatie'!

Vertraging

'De renovatie van de Afsluitdijk duurt zeker drie jaar langer dan eerder gepland. Niet in 2022, maar in 2025 zijn de werkzaamheden klaar.'
'De reden is een ontwerpfout in de nieuwe spuisluizen, die worden gebruikt om water af te voeren naar de Waddenzee.
Sinds het begin van de renovatie is de Afsluitdijk gesloten voor fietsers en zijn ook vaak rijbanen voor auto's afgesloten. Of die situatie ook drie jaar langer gaat duren, is nog niet duidelijk.'
Positief commentaar: Daar het toch wat duurder uitvalt dan voorzien, stelt Ligfiets.net voor dat fietsers een pontonbrug bij de spuisluizen krijgen. Het spuien maakt het fietsen er overheen extra spannend.

WHPSC simulator blijft online!

De virtuele WHPSC is inmiddels achter de rug, maar gezien het grote succes dat het had, en het feit dat iedereen de mogelijkheid had om iets te gebruiken waar zo hard aan gewerkt is, is er besloten om de WHPSC simulator online te laten staan! Bovendien is het geüpdatet met een prototype van de handbike!
Zie ook Facebook.

Rondje Bodenmeer

Afgelopen september hebben zeven velomobilisten, lid van Audax Suisse, een rondje om het Bodenmeer (Bodensee / Lake Constance) gemaakt van 218 km in ongeveer negen uur.

EVO R

Op Facebook zijn deze week foto's van een nieuwe Evo-R opgedoken. Uit het FB-bericht valt helaas niet op te maken of dit een grotere versie (zoals gepresenteerd op de Spezi 2019) betreft, en of het een exemplaar van de firma Beyss is, of een in licentie gebouwde versie uit de Duitse Deelstaat Hessen. De eerste reactie onder het FB-bericht maakt in ieder geval wel zeer duidelijk, dat niet iedereen van dit exemplaar gecharmeerd is.

Handbiker op Pieterpad

Drievoudig wereldkampioen Tim de Vries heeft in 2 dagen 500 kilometer afgelegd, via het Pieterpad van het Groningse Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Hiermee haalde hij ruim € 4000,- op voor de Johan Cruijff Foundation, waarvan hij ambassadeur is. Dit mogen we in alle opzichten een mooie prestatie noemen.

FRIKAR

Uit de nieuwsbrief:
De huidige prototypes van de FRIKAR (Podbike) wegen zo'n 90 kilogram. Het is de bedoeling om het gewicht van de productiemodellen in een later stadium te reduceren tot ongeveer 70 kg. De eerste klantexemplaren, die begin 2021 zullen worden afgeleverd, zullen dat lagere gewicht dus nog niet halen.
Gelukkig is de FRIKAR uitgerust met een elektromotor, waardoor die paar kilo's vooral invloed hebben op het bereik, maar minder op de rijdbaarheid van het geheel. Het schijnt trouwens, dat de EU een wetsontwerp voor lichte elektrische voertuigen (incl. e-bikes) in voorbereiding heeft, waarin de beperking van 250W motorvermogen wordt vervangen door een beperking in acceleratievermogen. In de FRIKAR is reeds de nodige functionaliteit aanwezig om deze mogelijke wijziging op te vangen.

Reacties

lighans op vr 06 nov 2020 om 15:50

Die Jellybean. Ik kon niet zien dat er ook daadwerkelijk trappers in te vinden zijn. Dus een kleine auto. Ook interessant hoor. En het idee van 3d printen is boeiend. Kan ik mijn eigen spiegelkapjes en hoodie maken.

De handbiker heeft mijn diepe respect. Ik begrijp zijn bandenkeuze niet helemaal, als je de track van het Pieterpad in gedachte houdt. Modder is niet echt een racebandjes ding. En dat heeft hij geloof ik ook ervaren. ;)

De frikar: stomme naam. ;) Maar de grootste beperking vind ik de snelheidsbegrenzing op 25 kmh. Juist sneller is een prettige bijkomstigheid van velomobielen. 25 is het eigenlijk net niet.

Maar bij speedelecs worden, als ik het goed heb, andere eisen gesteld. Zoals de hoogte van de zitting tov de grond en de stand van de cranks tov het lichaam.

ErikvanD op vr 06 nov 2020 om 17:00

Wat een prestatie van die handbiker! Ik handbike zelf ook regelmatig en heb hier diep respect voor. Ook leuk om te zien dat dit bericht hier gedeeld wordt ook al is het geen ligfiets!

tdt op vr 06 nov 2020 om 22:25

Dat Fietspad van de Toekomst, daar had ik ook al een pittige discussie over. We (o.a. de Rotte Rijders) hebben ons voorgenomen het eens te gaan testen. Misschien van twee kanten aanrijden en filmen om te laten zien hoe enorm het snelheidsverschil dan wordt. Allebei op de blauwe baan zal dan wel niet lukken...

CV op za 07 nov 2020 om 12:54

In plaats van blauwe verf en een dom bord kunnen ze beter er een keer extra met de veegwagen overheen gaan... dat zet meer zoden aan de dijk.

HvdK op zo 08 nov 2020 om 09:51

Mooi zeer uitvoerig Vrijdagbericht!
Dank daarvoor Redactie!

HvdK op zo 08 nov 2020 om 10:01

Arcus II


Prima berichtgeving over de Arcus II. Interessant concept. Ook mooi gelijnd. Die “beklede” trikes die ik een paar geleden op de SPEZI zag, kwamen nogal lomp over. Daarmee bedoel overigens niets negatiefs betreffende ontwerpers/constructeurs, in tegendeel, juich het toe.


Leuk ook de foto’s van de Dryve weer te zien. Altijd heel mooi gevonden en ook handig qua flexibele opening. Alleen dat spiegeltje op die rare spriet dat was niks. Ooit aan Honza gevraagd of ze nog iets met de Dryve gingen doen, maar het antwoord was geheel negatief. Von’k jammer.
Benieuwd hoe de Arcus II verder gaat. 8-))

HvdK op zo 08 nov 2020 om 10:09

“Het schijnt trouwens, dat de EU een wetsontwerp voor lichte elektrische voertuigen (incl. e-bikes) in voorbereiding heeft, waarin de beperking van 250W motorvermogen wordt vervangen door een beperking in acceleratievermogen.”

Ben heus niet te beroerd om zelf te zoeken, maar houdt ons goed op de hoogte, want ben zeer leergierig betreffende dat soort wetgeving, want dat heeft grote invloed op beslissingen t.a.v. onze aankoopmogelijkheden.
Bij voorbaat dank daarvoor.

HvdK op zo 08 nov 2020 om 10:14

Inderdaad, Ik kijk naar die “blauwe baan” en snap er geen bal van. Ziet er veel te smal uit, dat hele fietspad. Was fijn geweest, als men in het artikel een maat genoemd had.

HvdK op zo 08 nov 2020 om 10:44

Weer even dat “Fietspad van de Toekomst”


Even verder gekeken. Hier een leuke tekening die meteen mijn angstige vermoedens bevestigt en duidelijk maakt dat in de berichtgeving die maat van het fietspad node gemist wordt.https://fietspadvdtoekomst.nl/wp-content/uploads/2020/07/bliksemsnel.jpg


Ja, ja, bliksemsnel op dat fietspad met tweerichtingsverkeer.


Stel u voor: Twee-naast-elkaar-fietsers in beide richtingen of twee bakfietsloeders. Twee speed-pedelecs voeren ter zelvder tijd een inhaal manoeuvre uit en ... knallen beiden met hun 45 km/uur op elkaar. Dat is met een snelheid van 90 km/uur! Zelfs als ze alleen maar per ongeluk elkaars stuur heel even raken dan is de potentiële ellende nauwelijks te overzien.


Uit eigen ervaring weet ik dat. Smal fietspad en een Amsterdamse scooteraar, raast langs mij, tikt even mijn stuur aan en daar ging ik.


Ja, ja, bliksemsnel mag dit plan weer de kast in.Voor de liefhebbers hier de webstek:
https://fietspadvdtoekomst.nl/project/de-bliksemsnelle-baan

HvdK op zo 08 nov 2020 om 10:50

Beste tdt,


Zou zeer geïnteresseerd zijn in film om de daadwerkelijke situatie van dat “ Fietspad van de Toekomst (sic) goed duidelijk te maken en vast te leggen. Zou mooi initiatief zijn. Kunnen de bedenkers alleen maar blij mee zijn.

HvdK op zo 08 nov 2020 om 10:53

Aargh, iedere keer weer Fakeboek, moe’k weer alle koekies weggooien.

TeJayLigFts op zo 08 nov 2020 om 11:50

Wow, ineens van 4 reacties naar 11. Dank voor je inbreng HvdK.
Wij doen Ligfiets.net met drie min of meer vaste redacteuren, met ad hoc inbreng van andere redacteuren.
Wij proberen zoveel mogelijk de nieuwtjes op gebied van (lig-)fietsen te plaatsen, uit de diverse bronnen, zoals ook Facebook (misschien helaas, maar daar komen in oorsprong de meeste berichten vandaan. Vandaar uit proberen we het origineel te vinden, zoniet dan wordt het geoormerkt als fb). Natuurlijk vermelden we niet alles, de links naar de bronnen zijn daarvoor.
En soms sijpelt er een mening van een van de redacteuren door (soms om reacties uit te lokken). ;)

Freddy op zo 08 nov 2020 om 20:32

Wat een held die handbiker Tim de Vries. Enorm veel respect voor deze man. Bedankt voor de berichtgeving.

Wilco op do 12 nov 2020 om 22:43

Tim is een kanjer. Ik heb een aantal jaren geleden met hem geroeid bij ZZV in Zaandam. Zijn positieve instelling was geweldig. Hij is gaan handbiken en heeft zijn droom om naar een paralympische spelen te gaan waargemaakt. Topper

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.