Battle Mountain 2019: kwalificaties

Gepubliceerd op

Voor iedereen is het weer even wennen op zondagochtend, als de kwalificaties beginnen. Zowel de teams als de organisatie moeten er nog even inkomen. Met als resultaat een fikse vertraging bij de start omdat er wat problemen zijn bij de tijdmeting. Maar dan gaat het ook echt beginnen.

Bij alle teams is een gezonde spanning voelbaar. Als allereerste mag Rosa Bas voor het Human Power Team Delft en Amsterdam van start. Het is goed te zien dat het team flink geoefend heeft. Als echte professionals gaan ze aan de slag, iedereen is rustig en doet zijn taak. De start van Rosa is voorbeeldig, ruim binnen vijftien meter is ze los. Een goede start van de World Human Powered Speed Challenge.

Over het algemeen gaan de starts erg goed. De enige met echte problemen zijn de Australiër Adam Hari, die voor het eerst in zijn zelf gebouwde fiets rijdt, en het Japanse team. Beiden vallen hard bij de start en moeten de poging staken. Hun rest veel plamuur- en schuurwerk te wachten voor de rest van de dag. De rest gaat zonder problemen van start. Misschien nog niet los binnen de vijftien meter, maar dat speelt bij de kwalificatie geen rol.

Onderweg zijn er wel wat kleine problemen. Bij zowel Yasmin Tredell als Ken Buckley van het universiteit van Liverpool valt de ketting van de tandwielen af en zij halen de finish niet. Ook de VeloX 9 van het Human Power Team Delft en Amsterdam heeft wat problemen met de aandrijving. De atleten kunnen niet goed schakelen en dat heeft invloed op de snelheid. Toch weten zowel Rosa als Jennifer Breet zich goed te kwalificeren met bijna 105 km/u en 101 km/u respectievelijk. Het probleem wordt bij terugkomst gelijk aangepakt. Het team is terecht dik tevreden met de resultaten. Door de goede kwalificaties hebben zowel Rosa als Jennifer de eerste keuze voor de eerste races op de volledige lengte.

Waar de Française Ilona Peletier gisteren tijdens het oefenen nog moeite had met wegkomen, heeft zij vandaag een prima start. En een snelle tijd, zij zit met 99 km/u dicht op de hielen van de Nederlanders. Wel heeft zij bij het vangteam de Altair 6 flink beschadigd. Ze kwam op hoge snelheid binnen en kon niet goed gevangen worden met een valpartij als gevolg. Daarbij verwondde ze ook nog een teamgenoot van haar. Jennifer kwam met de VeloX 9 ook te hard bij het vangteam aan, maar werd gelukkig wel goed gevangen door een vrijwilliger. Het begin van de wedstrijd is altijd even spannend voor iedereen.

Bij de mannen is Andrea Gallo het snelste in de Taurus. Zijn tijd is niet officieel gemeten, maar zo goed mogelijk geschat op ruim 116 km/u. De Franse Fabien Canal haalt in de Altair 6 iets meer dan 101 km/u. Het belooft een spannende strijd tussen de twee te worden. Maar de echte spanning zit bij de vrouwen. Want naast Rosa, Jennifer en Ilona doen ook de Italiaanse Vittoria Spada en Denise Mueller-Korenek een gooi naar het record. Zij kwamen nog niet in de buurt van der snelheden van de eerste drie, de week is echter nog lang. En wie denkt de naam Denise Mueller te herkennen, dat is goed mogelijk. Zij fietste in 2018 namelijk het record achter een auto: 296 km/u.

Of er ook in de avond gereden wordt is nog ongewis. De wind was vanmorgen vrij gunstig, vanavond worden harde windstoten verwacht. Het is typisch voor de wedstrijd in Battle Mountain. Het weer is de grote onzekere factor.

Reacties

Theo_van_Soest op ma 09 sep 2019 om 10:52

Kan iemand wat vertellen over die Sprocket Rocket?

MaartenSneep op ma 09 sep 2019 om 15:35

@Theo: Zie aankomende Ligfiets&

Roodpetje op ma 09 sep 2019 om 22:55

De Sprocket Rocket is een zogenaamde multitrack multirider vehicle. Ze zitten daar met vijf man in. Echt een enorm gevaarte, prachtig om te zien

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.