Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Plaquette, verbanning, Kopenhagen, overzichtelijk, luchtfietspad, houten velomobiel, aerodynamische winst, betere ligfiets, Glyde is back, Volkswagen T1, Afsluitdijk, minder overwicht

Plaquette fietspad

Deze redacteur ging het afgelopen weekend met David fietsen. Onderweg keek David naar iets uit dat ergens bij Veenhuizen zou moeten zijn. Ik ook, maar keek daar echt overheen.
In het, nog steeds, smetteloos gladde (!) fietspad ligt een plaquette waaruit blijkt dat dit betonnen fietspad er al bijna dertig jaar ligt!

Verbanning van snorfietsers

In Amsterdam mogen de snorfietsers zich niet meet op de fietspaden begeven (de bromfietsers mogen dit al sinds 1999 niet meer). Zowel in Utrecht, Den Haag, Leiden als in Groningen wordt dit wettelijke experiment met argusogen gevolgd.
'De eerste twee maanden wordt er nog niet gehandhaafd. […] Toch houdt nu al driekwart zich aan de wet.'

Ondertussen in Kopenhagen

In Kopenhagen, de nummer één stad voor fietsen, rijdt Kapaw (fb) in de spits rond zonder een voet op de grond te zetten (sans jamais poser le pied à terre).
Alleen jammer van de Franse teksten (geen ondertiteling).

Overzichtelijk

We blijven nog even in Franse sferen: in dit Franse filmpje over: de ligfiets, wat is het? (le vélo couché, c'est quoi?).

Lisserbroeker techniek in China: luchtfietspad

Peking wil graag het fietsen stimuleren. Maar er is geen plek meer voor fietspaden. Dan maar de lucht in. Het ingenieursbedrijf, Lo-Minck Systemen, uit Lisserbroek zorgt ervoor dat Chinese fietsers het hoogteverschil gemakkelijk kunnen overbruggen.
Het bedrijf uit Lisserbroek heeft een paar jaar geleden een slimme, gepatenteerde oplossing voor fietsenstallingen met trappen bedacht: het VeloComfort-systeem.

Zelfbouw houten velomobiel

Ze zijn er nog: de zelfbouwers. Afgelopen zondag reed bij de LOL-tocht Jeroen met zijn nieuwe houten zelfbouwvelomobiel mee.

Aerodynamische winst

Para-cyclers opgelet: als handbiker kan je 1,6 seconden winnen per 1.000 meter door de juiste wielkeuze. Drie dichte wielen verhoogt namelijk juist de weerstand!

Betere ligfiets?

De studenten aan de universiteit van Milwaukee proberen de ligfiets te verbeteren: een voorwiel aangedreven kantelbare trike ('Nederlands'), met een, lijkt wel, een Cruzbike voorzijde.

Glyde is back

De herintroductie van de Greenspeed Glyde (fb) als een joint venture tussen Gtrikes (een vooraanstaande fabrikant van Australische HPV-trikes) en Custom Aero (fb) (die de Raptor ontwikkelt) als de Gtrikes Glyde.
De eerste leveringen zijn de standaard Glydes, maar daarna wordt het frame een monocoque (zoals de meeste Europese velomobielen). Vervolgens zijn afdichting voor wielkasten en een racekap of tourkap verkrijgbaar.

Volkswagen T1

De legendarische Volkswagen T1 personenbusje als fiets met vier zitplaatsen (fb) (alleen mag er wel even naar dat linker achterwiel gekeken worden).

30 maart Afsluitdijk

Op de dag dat een vijfentwintigtal velomobilisten afscheid namen van de Afsluitdijk is er op Strava deze video van de drukte verschenen.

Meer fietsen, minder overwicht?

CROW-KpVV onderzocht of bewegen goed is voor je gezondheid. Het RIVM stelt dat meer lichamelijke activiteit niet per definitie leidt tot minder lichaamsgewicht. Dit wordt namelijk weer gecompenseerd door meer te eten of te snacken (appeltaartje met extra slagroom op de tussenstop?).
Er lijkt wel een verband te bestaan tussen ruimtelijke ordenings- en mobiliteitsbeleid en de mate van overgewicht: overgewicht komt meer voor daar waar men weinig fietst, bijvoorbeeld in Zuidoost-Groningen (afstanden) of Zuid Limburg (heuvels).
'Hoe dan ook, fietsen en lopen leveren in ieder geval wel de meeste voldoening op. Fietsen is een antidepressivum, echter zonder negatieve bijwerkingen. Ook gaat fietsen het verval van het brein tegen.'

Reacties

Kroderstroever op za 13 apr 2019 om 12:49

Ik heb er geen probleem mee dat snorfietsers van het fietspad moeten. Ik vind het ondingen omdat hun uitstoot zo ongezond is voor fietsers, kinderen, hardlopers en ouderen. Vaak nog erger dan vrachtwagens. Daar houden die snorren geen rekening mee. Ze zijn er zelf niet bewust van.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.