Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Boete, sneeuw, emissievrij, tractor, succes, en ville, oudste fietser, tot slot

Boete gebruik smartphone

De boete voor appen op (of in) de fiets wordt 95 euro. En nog meer boetes waarvan je, als fietser, het bestaan niet weet.

Sneeuw

In Denemarken lag een beetje meer sneeuw dan hier in Nederland. Opvallend is dat, waar Søren voor de zekerheid maar weer naar huis fietst, de treinen daar blijkbaar wel blijven rijden.

En waarom rijden er dan bij winterweer in Nederland minder treinen?

In Nederland hebben en hadden we ook te maken met sneeuw en ijs. Paul liep er in vast, Tonnie ging onverwachts rechtdoor en geeft zichzelf huisarrest. Ook in Duitsland viel genoeg sneeuw om met je QV in vast te lopen.

Sneeuwvrije kettingwielen

Henri heeft borstels op zijn fiets gezet, die de kettingwielen min of meer schoonborstelen (fb) bij het fietsen. Een leuke tip!

Emissievrij

Voor de slechte verstaanders onder de medeweggebruikers, heeft George een sticker (fb) op zijn DF geplakt. Hij heeft wind in de banden.
Maar zo kan het ook (fb)!

Tractor

In Frankrijk neemt men het idee van HPV blijkbaar heel serieus. In Normandië is er zelfs iemand die een mensaangedreven tractor heeft ontwikkeld.

Meer ruimte voor fietsers: succes!

De Radboud Universiteit, Nijmegen, meldt: 'Fietsen wordt echt een succes, als de fiets letterlijk de ruimte krijgt'.
Op de Radboud Universiteit in Nijmegen vormen fietsende medewerkers een meerderheid en hun aantal groeit nog gestaag (hoeveel medewerkers zijn er dan op het aantal studenten?). Op de campus komen de meeste snelfietsroutes ter wereld bij elkaar (logistiek), een deel van het succes.

En ze zijn niet alleen met deze aanpak, ook in Vlaanderen legt minister, van Mobiliteit, Ben Weyts 138,5 miljoen euro aan investeringen in fietsinfrastructuur vast, om de fiets meer ruimte te geven.

Deux, trois jours en ville

In maart vorig jaar was een professioneel filmteam bezig met opnamen voor de Franse tv, Voyage (mede mogelijk gemaakt door TV5 Monde), over fietsen in Nederland ('Nederlands'), wat preciezer: Amsterdam.
Mogelijk dat TV5 Monde dit, Nederlands ondertiteld, de komende maanden ook uitzendt! Wij houden een oog open.

Oudste fietser van Nederland

Doortrappen zoekt de oudste fietser van Nederland. De winnaar in Den Haag uit handen van een bekende Nederlander De Gouden Trapper. Wel aanmelden voor 8 februari.
Voorlopig nomineren wij .

Wie is er een Optima Condor kwijt?

De politie van Turnhout meldt een ligfiets (fb) te hebben aangetroffen. Wie is er een kwijt?

T-shirt

Een t-shirt met o.a. een ligfiets er op, te bestellen bij Spreadshirt.

Snelfietsroutes

Een mooi doel: in 2025 snelfietsroutes tussen alle grote steden in de provincie Zuid-Holland. De provincie start dit jaar samen met de regio’s en gemeenten met verkenningen naar zo’n tien nieuwe routes.

Tot slot

…is het misschien verstandig om toch maar een grote fietspomp (fb) te gebruiken…

Reacties

rowingvictor op vr 01 feb 2019 om 14:15

In Amersfoort is men op zoek naar de (huidige) eigenaar van de volgende fiets:
link
De bouwer van deze voorwielaandrijver is bekend, maar zijn telefoon staat uit.

Alle tips zijn welkom.

nvanderwal op vr 01 feb 2019 om 18:35

Dit kan een boete opleveren:
Geen voorrang verlenen aan uitstappende ov-passagiers. Ik moet vaak remmen en/of toeteren voor passagiers die uit een bus, over een betegelde busstop lopen (hoe heet zoiets) en dan gelijk het fietspad oversteken naad de woonwijk er achter. (Bij Werkhoven is dit.) Ik dacht dat ze geen voorrang hadden; er is geen zebrapad. Maar ze komen uit een bus. Moet ik toch voorrang verlenen?

Ramsus op vr 01 feb 2019 om 20:04

Deze documentaire gingen de Fransen voor.
''Trappen''van Wilko Bello.
De ligfietsers die liggen op 6:50 min. 42:05 min. en 45:08 min.
Het is een boeiende en intrigerende docu over fietsen in de Hoofdstad!
....en met vooral de fietsbeleving.
link

Theomez11 op vr 01 feb 2019 om 20:29

Het zou mooi zijn als de fietssnelwegen niet ophouden als je bij een stad komt; net door de stad zijn ze nuttig. Als dat niet kan, maak er dan aub zodat je om de stad heen kunt.

PietV op za 02 feb 2019 om 12:31

In Nederland wordt het woord "voorrang" te pas en te onpas gebruikt. Voorrang geldt voor bestuurders van voertuigen van verschillende wegen. In andere gevallen gaat het om "voor laten gaan" of "gelegenheid geven".
In- en uitstappende passagiers
Artikel 52 RVV 1990:
Bestuurders die een stilstaande tram of autobus willen voorbijrijden aan de zijde waar passagiers in- en uitstappen, moeten aan hen daartoe gelegenheid geven.
Dit is een gedragsregel. Net als rechts rijden. Een VOP is een verkeersteken op het wegdek.

nvanderwal op za 02 feb 2019 om 12:31

Dag Theo,

Mee eens; in het centrum van een stad moet je vaak als fietser niet zijn, maar veel gemeentes hebben nog het beleid om fietsers via het centrum te leiden. (Winkeliers zien klanten, dus geld.)
Maak dus een ringweg voor fietsers om het centrum heen met de regels voor een snelfietsroute. (Voorrang; dus door kunnen fietsen). Beter voor de leefbaarheid en beter voor de doorstroming.

CV op zo 03 feb 2019 om 13:21

In mijn regio kijken buschauffeurs vaak naar het fietspad en openen ze de deuren gewoonweg niet als er iemand aan komt. Het wordt ook nog wel eens omgeroepen in de bus. Ook zijn er steeds meer bushaltes met een hekje tussen perron en fietspad zodat het onmogelijk is voor uitstappende passagiers om direct het fietspad op te springen.

Die smartphone boete... tja, wat zullen we daar over zeggen. Gaan ze die net zo vaak handhaven als het niet mogen voeren van onnodig mistlicht?

Egbert.Vonkeman op vr 08 feb 2019 om 21:12

De gezochte eigenaar van de achtergelaten eigenbouw ligfiets in Amersfoort is gevonden.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.