Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

iVRI, eeuw in versnelling, route OBT, enquête fietsvakantie, kampioen fietsen, Nordic Velomobil Tour, verkeersregelovertreders harder aanpakken, speels, aanknopingspunt, stroomlijn, wielbubbel, zelf naar school

iVRI?!

Eerst eens uitzoeken wat dit nu weer is. Het blijkt de intelligente VerkeersRegelInstallatie te zijn. Pfff!
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW, hebben we die ook weer gehad) heeft 75 miljoen euro voor uitgetrokken voor iVRI's. De eerste installaties staan inmiddels in gebruik.
Met deze installaties zouden fietsers en/of auto's een betere voorrang (prioriteit) krijgen in het verkeer, door in te spelen op verkeersaanbod.
Hoe weten die installaties dat wij er aan komen? Wie heeft er geen mobieltje bij zich? Ieuwww!

Eeuw in versnelling

Dit is een boek van Marian Rijk over het wel en wee van de fiets(-er). De ontwikkeling van loopfiets tot de bekende omafiets van nu. Het verhaal wordt geschetst aan de hand van de familie die achter Gazelle zat.

Route OBT

De route voor de Oliebollentocht is voor download beschikbaar. Indien de weersverwachting erg slecht is, zal er ook een ongeveer 25 km korter alternatief beschikbaar komen (dit geldt niet voor de aanfietsroute naar Roermond!).

Enquête fietsvakantie Nederland

Iedereen die dit jaar een of meerdere keren op fietsvakantie is geweest wordt door de Stichting Landelijk Fietsplatform uitgenodigd mee te doen aan Het Grote Fietsvakantieonderzoek. Als je niet in Nederland hebt gefietst, ben je overigens snel klaar met het onderzoek. Deelnemers maken kans op Ortlieb-fietstassen!

Kampioen fietsen

In Nederland sprake van hernieuwde aandacht voor het fietsen in beleid en praktijk, aldus Lucas Harms van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. We zijn al jaren het land waar jaloers naar gekeken wordt hoe we het fietsen mogelijk maken. En dat moet zo blijven!

Nordic Velomobil Tour

Van 15 tot 24-25 juli, volgend jaar, wordt de Nordic Velomobil Tour verreden.
Deelnemen is op zich gratis, alleen eten, overnachtingen of de veer (zelf boeken!) zijn voor eigen rekening.

Verkeersregelovertreders harder aanpakken

Het kabinet heeft zich tot doel gesteld is nul verkeersdoden (mooi streven). Alleen momenteel stijgt het aantal verkeersslachtoffers.
Even uitgesplitst op fietsers: 'gemeenten gaan meer fietspaden aanleggen volgens de nieuwe veiligheidsnormen: ze moeten breder zijn, zonder paaltjes en met schuine stoepranden. Wegbeheerders krijgen de gegevens van de plekken waar fietsers hard vallen zonder dat er sprake is van een aanrijding, zodat er verbeteringen kunnen worden aangebracht.
Ziekenhuizen constateren dat er steeds meer oudere fietsers en racefietsers met ernstig hoofdletsel worden binnengebracht. Het gebruik van fietshelmen wordt daarom door de overheid gestimuleerd en er komt een kwaliteitskeurmerk voor fietshelmen.
De minister wil geen helmplicht voor fietsers omdat er geen draagvlak voor is in Nederland. De verwachting is dat het aantal fietsers zelfs zal afnemen bij een helmplicht. Van Nieuwenhuizen: "En je kunt ook geen helmplicht instellen als je nog niet zeker weet welke helmen echt veilig zijn."'

Toch vreemd dat racefietsers, met een helm tot standaarduitrusting, ernstig hoofdletsel hebben. Zou het om aantallen gaan (relatief veel racefietser)? Of om slechte racehelmen (want geen keurmerk)? Of zou het zo zijn dat de helm gewoon niet helpt bij het vallen met hogere snelheden?

Speels

Een zomers (aaah, zomer!) filmpje, van Marius, met allerlei typen ligfietsers. Wacht even tot de laatste minuut waar een hond eindelijk vlotte speelkameraadjes ziet.

Aanknopingspunt

Voor fietsende atheïst die niets met de Advent heeft, is er, in Duitstalig landen (!), een aanknopingspunt: Fahrradventile (fb).

Stroomlijn?

Sh#t! Het regent. Hoe zou een volledig overdekte fiets nu rijden, dacht iemand in Wellington (Nieuw-Zeeland). Eerst maar eens iets van karton maken.
De maker, blijkbaar van het noordelijk halfrond, heeft bij het bouwen niet goed opgelet: het karkas is 'upside down'. Oh ja, het is daar ook 'down under'.
Mocht je meer willen weten over de bouw van dergelijke kartontechnische hoogstandjes, dan kun je uiteraard (?) bij YouTube terecht.

Wielbubbel

Deze bolvormige koepel van fietswielen staat in Canada, in Whitehorse, Yukon Territory, en is gemaakt door fietsliefhebber Philippe LeBlond.

Help! Mijn kind wil naar school fietsen!

Tja, wat doe je dan als bezorgde ouders? Bij het Klokhuis weten ze raad, ze hebben er
een video over gemaakt.

Reacties

Ramsus op vr 07 dec 2018 om 20:38

Zaterdag is het NK tegen-wind-fietsen,ze moesten eens weten :)
....ik heb nog een stadsfiets singel speed met terugtraprem......mmm.
8.5 km bij minstens windkracht 7 dat is flink bikkelen!

hartenn op vr 07 dec 2018 om 22:00

Tja verkeerslichten... Die worden meestal niet aangelegd omdat er teveel fietsers zijn.

nvanderwal op za 08 dec 2018 om 09:21

Klopt. Veel auto's geeft de noodzaak tot verkeerslichten. Ook bij heel veel fietsers voldoet een rotonde.

MartiniusBerg op za 08 dec 2018 om 10:03

Het nieuwe boek van Marian Rijk " Eeuw in versnelling " lijkt mij een mooi boek.

Met een verslaggever van de Fietsersbond antwoorde Marian Rijk als volgende :

En wat ik echt niet snap, is waarom er nog steeds geen goede oplossing is gevonden voor fietsverlichting. Na al die tijd blijf je maar hannesen met losse lampjes, lege batterijen of draadjes die stuk gaan !

Wat zij niet weet is dat er nieuwe uitvindingen heeft plaats gevonden sinds de dynamo , batterijen lichten en slechte draden. Misschien geeft Reelight een uitkomst , uitgevonden door een Noor maar wordt geproduceerd in Denemarken en word verkocht over de hele wereld :-)
Reelight verkoopt direkt naar de consument maar ook via Ebay.com

Ik heb zelf het model Reelight CIO op de ligfiets en het werkt erg goed en ook stoer. Reelight https://www.reelight.com

Martinius.

Nico-on-trike op zo 09 dec 2018 om 12:06

Kampioen Fietsen....
Maak de zin af, denk ik dan. Hoeveel fietsstallingen raken door hun capaciteit heen door a weesfietsen. gestolen fietsen die in de stalling achter gelaten worden. Overal in de omgeving zie volle stallingen, ook als iedereen thuis is of als iedereen aan het werk is. Van wie zijn al die fietsen toch?

CV op di 11 dec 2018 om 00:03

gemeenten gaan meer fietspaden aanleggen volgens de nieuwe veiligheidsnormen: ze moeten breder zijn, zonder paaltjes en met schuine stoepranden.
Totaal nikszeggend. Een gemeente waar ik nog wel eens ben betekend dit dat asfalt fietsstroken worden opgebroken en er een geklinkerde hel aangelegd wordt met een schuine stoeprand tussen fietspad en stoep. Nein danke en ik gebruik wel de mooie >75cm regel.

Standaard verweer is "Het is goedkoper" // "Er liggen leidingen" // "Het voldoet aan de minimumeisen van de richtlijnen"
Als je dan doorvraagt krijg je respectievelijk; "Geen idee hoe veel" // "Ja, asfalt kan dan wel, maar als er dan onderhoud is krijg je een halve meter tegel er voor terug" // "De richtlijnen zijn niet publiek"

Dit terwijl asfalt waar al 20 jaar niks aan gedaan is nog steeds beter fietst dan een gloednieuw tegel/klinkerpad. Echt haat haat op die tegels.

Let wel dat de minister in die quote dus niet tegen een helmplicht is, maar ze laat zich vooralsnog leiden door de breedgedragen aversie er tegen. Ze heeft dus niet de ruggengraat er zelf wat van te vinden..

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.