Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

3d Mango, Fietselfstedentocht, de Velocar, een nep velomobiel (?), deelbare Performer, Curry, Qlayers en meer...

Moet trappen

In de Volkskrant stond afgelopen maandag een stuk over de robot Sophia met bijna menselijk trekjes. Daar stond een opmerking bij van Van den Bosch (de robot zou voorlopig beter functioneel en simpel gehouden moeten worden, zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan bij de gebruiker): ’Anders is het alsof je een auto bouwt met een prachtige, aerodynamische carrosserie, maar als je instapt blijk je zelf te moeten trappen’.Zoiets?

Glad

Verminderde wrijvingsweerstand resulteert in een significante vermogensbesparing, benodigd om vooruit te komen. Praktisch: Qlayers heeft een technologie ontwikkeld waarmee microstructuren, zoals de 'haaienhuid schubben', kunnen worden geprint. Niet alleen vermindert de coating de wrijvingsweerstand, maar het is ook zelfherstellend, zelfreinigend (!) en voorkomt ijsvorming.
Als onze velomobielen ermee uitgevoerd worden worden ze niet zo gauw smerig (mocht de snelheidswinst tegenvallen). En in de winter is voorkoming van ijsvorming ook zeker gewenst.
Vraagje: mag je bij het poetsen niet tegen de schubben in wrijven? Oh ja, het is zelfreinigend!

Manfred Curry

Manfred Curry was naast innovator op het gebied van zeilbootjes zich ook bezig te hebben gehouden met fietsen, zoals de gestroomlijnde 'Land Skiff' (zeilboot op land), een ligfiets.
De meeste van de huidige zeilers kennen hem natuurlijk van de curryklem.
Dit is een bijdrage van Ger.

Performer F-FWD

Op Performer Bikes staat een deelbare ligfiets, met voorwielaandrijving, de Performer F-FWD.

Intussen in Italië

In Italië is fietsen booming.
De fietsindustrie heeft twee keer de omzet van Ferrari, bovendien is Italië de eerste fietsproducent in Europa. In drie jaar is de elektrische fiets verdrievoudigd, en in het hele land stijgt het aantal fietspaden.

Qu’est

Wat (qu’est) kruist de wegen rondom Gien in het departement Loiret (F), 100 kilometer ten zuiden van Parijs? Een Quest, deze vreemde gele raket van Cyril Hervier.

Would be velomobile

Of deze stroomlijn, een project op Kickstarter, van je ligfiets een velomobiel gaat maken is vooral een definitiekwestie. Oordeel zelf over de Lightning F22 Affordable Velomobile.

Rijden met antiek

Stel je voor. Jan ziet een, in uitstekende conditie, Mochet Vélo-Vélocar uit de dertiger jaren (20ste eeuw). Zijn eerste vraag is dan zeker: 'Mag ik er een stukje op rijden?'.
Hoe rijdt zoiets, kunnen we er nog wat van leren?

Afscheid

Tja, altijd lastig als het afscheid voor altijd is. Maar hoe vertel je het je fiets? Niet zomaar een velomobiel, maar de Q1, dé Queen.
Iets voor het museum in Dronten?

Fietselfstedentocht

De inschrijving voor de Fietselfstedentocht op 10 juni, start op zaterdag 1 december.

3D geprinte Mango

Een paar weken geleden hadden we het scannen van een levensgrootte Mango, nu hebben we ook de 3D-geprinte Mango (fb).

Reacties

MartiniusBerg op zo 02 dec 2018 om 21:37

Rijden met antiek.
Mochet "Vélo-zitfiets" uit de dertiger jaren maar is dat zo ? De Velo ligfiets die we zien op de foto`s is naar mijn aanzien een copie van de echte "velo - zitfiets". Ik zit thuis en kijk naar foto `s uit 1934 uit een krant uit Oslo waar deze "zitfiets" is voorgesteld . De fiets-tentoonstelling in Oslo laat o.a. bekende fiets merken te zien.

Ik vergelijk de fiets uit 1934 in de krant uit Oslo met de foto`s van de "zitfiets" uit het engelse tijdschrift B.Q. ook de foto`s die ook zijn gepubliceerd uit Frankrijk.

Er zijn duidelijke verschillen met de originele fiets!

De fiets gezien in B.Q. heeft een juist 20 " voorwiel met Sturmey trommelrem. Het achterwiel met trommelrem is een copy , een 26 " wiel met een derailleur die deze fietsen dit niet hadden.
De "Velo - zitfiets" had origineel tussen het jaar 1930 - 1934 een tussenkrans onder de zitting , dit heeft de fiets niet uit C.B.
Het stalen voorlicht is origineel wat groter zwart en rond 6 volt en dynamo , geen zo een klein licht van aluminium. Het frame van de zitfiets in C.Q. lijkt wel echt maar lijkt ook korter als de echte zitfiets.

Deze zitfiets uit B.Q. is mooi en ik denk dat hij redelijk goed rijdt met bijna de zelfde principes met een moderne ligfiets . Als jullie een echte "Velo - zitfiets" willen zien kan U deze zien in het Nationaal fietsmuseum in Nijmegen :https://www.velorama.nl/

Martinius Berg , Viking på liggesykkel.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.