Overweldigende reactie op de NVHPV enquête (deel 1)

Gepubliceerd op

In het uitgebreide bericht een stuk tekst met de conclusies uit de enquete waarvoor we op ligfiets.net eerder een oproep hebben gedaan. De reacties hierop waren overweldigend. In een serie berichten worden de gegevens beschouwd.

De respons op de enquête die in oktober ingevuld kon worden was overweldigend: de enquête is 735 keer ingevuld. Hieruit concluderen we dat velen het ligfietsen een warm hart toedragen. Van onze leden hebben er 430 gereageerd, dat is 38% van het totaal aantal leden! De antwoorden kwamen ruwweg voor een-derde van niet-leden. Dit laatste is ook heel belangrijk: waarom werden zij geen lid? Velen hebben gebruik gemaakt van de ‘open vragen’. Dat is voor ons als bestuur heel belangrijk omdat het communicatie vanuit de leden is. Helaas is er doorgaans éénrichtingscommunicatie naar de leden waarbij je als bestuur vaak maar moet gissen hoe het overkomt.

Veruit de meeste reacties waren positief en de open vragen hebben veel suggesties opgeleverd. Én hartverwarmende ondersteuning! Maar ook is gebleken dat wij als bestuur onvoldoende duidelijk maken waar we ons mee bezig houden, terwijl daar wel belangstelling voor is. Dat vraagt om een inhaalslag van onze kant. Overigens hebben we wel aangegeven waar onze prioriteiten liggen door een jaarplan te schrijven. Maar zo’n saai lijstje komt kennelijk toch niet goed over, ook al was het lekker compact. Hieronder de resultaten van de enquête en daar waar van toepassing commentaar van uw bestuur. Deze enquête zal centraal staan bij de Kaderdag van 25 november met als thema PR en communicatie.

Van welke clubs is men lid?

Van welke clubs lid (n = 723) %
  [*]NVHPV 59
  [*]Fietsersbond 35
  [*]Europafietsers 3
  [*]Wereldfietsers 1
  [*]NTFU 1
  [*]Plaatselijke ligfietsclub 14
  [*]Buitenlandse club 2

Redenen om lid van de NVHPV te zijn

Helaas hebben we de afgelopen jaren een derde van onze leden verloren, vooral door de problemen bij de heffing van contributie. Vermoedelijk is de NVHPV desondanks nog steeds de grootste ligfietsvereniging van Europa. Uit bovenstaande blijkt dat veel ligfietsers op één of andere manier (vooral via ligfiets.net?) achter deze enquête zijn gekomen en het de moeite waard vonden om hem in te vullen zonder dat ze lid zijn van de NVHPV. Daaruit spreekt betrokkenheid. Het aantal leden van de Fietsersbond lijkt laag, echter van onze leden is 49% lid! Van de niet-leden is dit 14%.

Gelukkig heeft het ondersteunen van het ligfietsen in het algemeen de hoogste score. Dat is tenslotte ook de doelstelling van onze club. Het vermoeden dat Ligfiets& een bindende factor is wordt bevestigd. We hebben er niet naar gevraagd dus we weten niet hoeveel leden denken alleen een abonnement op Ligfiets& te hebben. Enkele aanvullende opmerkingen die gegeven werden: om te zien wat er leeft; volgen van technische ontwikkelingen; contacten met andere ligfietsers; zeer sympathieke club. Een ander schrijft: ‘Ik heb veel aan de NVHPV gehad de laatste 18 jaar: vrienden, kampjes, toertochten, advies voor aankoop ligfiets.

Reden wel lid van NVHPV te zijn (n = 429)


  [*]Ligfiets& (kwartaalblad) 79
  [*]Ligfiets.net (website) 50
  [*]Wedstrijden 11
  [*]CycleVision 25
  [*]Paas- en herfsttreffen 13
  [*]Ondersteunen ligfietsen in het algemeen 83
Het uitwerken van de enquête is een hele klus en nog niet klaar. Wordt vervolgd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.