Nieuwe toevoegingen regels WHPVA

Gepubliceerd op

De internationale ligfiets organisatie www.whpva.org regelt voor de hele wereld (met uitzondering van USA) de recordregels. Zij hebben in november een aantal nieuwe regels aan de reglementen toegevoegd.

Ook maken ze bekend dat er een nieuw 6 uurs record is erkend dat dit jaar is gereden.

November is de tijd dat de World Human Powered Vehicles Association (WHPVA, de club van ligfietsclubs) hun reglementen voor records aanpast. Dit doen ze zodat de teams voor het nieuwe seizoen weten waar ze aan toe zijn. Er zijn voor het volgende jaar twee wijzigingen gemaakt. Of liever gezegd twee toevoegingen.

Erkenning 6 uur record

Als eerste is de zes uurs individuele tijdrit officieel erkend als record categorie. Er zijn al regelmatig zes uurs record pogingen gedaan, maar omdat die categorie niet in de reglementen was opgenomen zijn die nooit officieel erkend. Door deze toevoeging is het dit jaar gereden record van Kyle Lierich retrocatief kunnen worden erkend.

Erkenning Pure Human Power Class records

De tweede toevoeging op de regels is de /toevoeging/ van de Pure Human Power class. Dit is een resultaat van een artikel die auteur Anne Bom heeft geschreven in het het clubblad van de NVHPV. In het eerste nummer van het blad HPV Nieuws van 2000 (het toenmalige Ligfiets&) staan de IHPVA reglementen een aflopend traject van 2/3 % toe. De IHPVA regels zijn na het afscheiden van de amerikaanse vereniging door de WHPVA overgenomen.

Het toestaan van een aflopend traject lijkt klein, maar Anne rekende destijds uit dat dat een voordeel (gravitatiedoping) van 20% oplevert. Doordat tegenwoordig met nog hogere snelheden gereden wordt is dat eigenlijk nog meer geworden. De Pure Human Power klasse vereist dat het hoogte verloop van het traject zo is dat er geen of negatieve invloed op de resulterende tijd van de rijder wordt uitgeoefend.

Toekomstige ontwikkeling, regels over wind

Naast voorstaande veranderingen zijn er meer plannen voor ontwikkeling. Hierover schrijft de nederlandse WHPVA vertegenwoordiger: "
Anne schrijft in zijn artikel ook over het effect van de wind. De reglementen vereisen nu een vrijwel windstille situatie. Ik had graag die restrictie geschrapt en vervangen door een vergelijkbare restrictie voor het hoogteprofiel: Geen of een negatieve invloed. We hebben helaas geen methode gevonden om daar handen en voeten aan te geven. Zoals bekend is het voor zeilboten mogelijk om (schuin) tegen de wind in te varen. Dus de eis dat je geen meewind mag hebben is niet voldoende. Het Record Commitee van de WHPVA gaat hier komend jaar mee aan de slag.
De WHPVA hoopt dat het door deze wijzigen mogelijk wordt om op meer plaatsen in de wereld records te rijden. Daardoor meer organisaties te enthousiasmeren om record dagen te organiseren en meer teams in de gelegenheid te stellen om een record scherper te stellen."

Reacties

jack op vr 02 nov 2018 om 20:29

Er staat een leuk stukje over het 6 uurs record van Kyle Lierich op deze australische site.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.