Battle Mountain 2018: het is weer voorbij

Gepubliceerd op

Zaterdag is de laatste dag van de World Human Powered Speed Challenge. Nog een paar heats te gaan en in de ochtend zou het windstil zijn volgens de voorspellingen. Eigenlijk is het de laatste kans, want de avond wordt minder goed weer voorspeld. Voor één keer kloppen de voorspellingen.

Het is koud als de teams aankomen bij de track. Alle heats zijn volledig gevuld en bij uitzondering worden er vijf heats gehouden. In vier van de heats staan de rijders van het Human Power Team Delft en Amsterdam opgesteld. Zij willen nu echt alle kansen pakken. Als allereerste gaat Jennifer Breet van start, als enige in de eerste heat. Het waait nog licht en het is vooral koud. Opnieuw heeft Jennifer geen legal run, het waait net te hard. Wel is de fiets nu helemaal goed, ze heeft nog nooit zo ontspannen in de Velox gezeten deze week zegt ze. Maar er is nog een kans.

In de tweede heat gaat de wind echt liggen en alleen de Fransman Fabien Canal rijdt met net teveel wind. De rest van de ochtend zijn alle runs met toegestane snelheid. De spanning stijgt en de rijders geven alles wat ze hebben. De temperatuur speelt echter parten, het is net te koud dus de lucht is te dik. Toch wordt er hard gereden. Matthias König haalt zijn hoogste snelheid, 127,05 km/u. Vlak na hem komt Lieke de Cock bij het vangteam. Zij heeft alles gegeven, maar ze geeft gelijk aan dat het voor haar net te koud is. Met 117,55 km/u rijdt ze net onder haar hoogste snelheid deze week, maar ze mag tevreden zijn. Al voelt dat voor haar anders.

In de derde heat start Fabien Canal nog een keer. Ook hij blijft achter bij wat hij eerder presteerde. Voor Andrea Gallo geldt hetzelfde. Hij haalt nog altijd 132,52 km/u, maar hij is niet tevreden. Ook Jennifer Breet rijdt voor een tweede keer in de ochtend. Twee keer in een ochtend rijden is nog niet gebeurd en is extreem zwaar voor de rijder. Toch weet Jennifer opnieuw goed te presteren, zelfs beter dan haar eerste run in de ochtend: 116,54 km/u. Als tijdens de meeting gezegd wordt dat ze met de toegestane snelheid is gereden komt de emotie los. Eindelijk! Iedereen juicht. Maar ook Jennifer wil meer. Heel erg blij is Calvin Moes, hij haalt zijn doel en rijdt net boven de tachtig mijl per uur, om precies te zijn rijdt hij 130,08 km/u.

Het is een prachtige ochtend dus. Na de traditionele groepsfoto maken de teams zich op voor de avond. Opnieuw weet het Human Power Team Delft en Amsterdam veel slots te claimen, ze kunnen rijden wanneer ze willen. Aan het begin van de avond waait het heel erg hard. Alleen de Canadese Valina Sintalova gaat van start in de Bluenose. Zij haalt de tijdmeting, maar valt vlak daarna en heeft last van haar hoofd. Er wordt aan een hersenschudding gedacht.

De tweede heat in de avond wordt helemaal niet gereden en zelfs in de derde heat waait het nog flink. Toch gaan daar een aantal rijders van start. Andrea Gallo maakt er een showrun van met mooie lampjes onder de Taurus. Lieke geeft nog een keer alles wat ze heeft, maar het is niet genoeg voor een record. Zij heeft zelfs met toegestane windsnelheid gereden. De teleurstelling is groot. Niet alleen bij Lieke, maar bij iedereen van het team. Een jaar hard keihard werken en trainen heeft niet dat gebracht waar op gehoopt is.

De wedstrijd is voorbij voor dit jaar. Het wordt afgesloten met een ceremonie en natuurlijk een groot feest. Het is mooi geweest.

Reacties

G op wo 19 sep 2018 om 09:52

Wat bijzonder spijtig dat HPT Delft heeft besloten dat ze het wereldkampioenschap snelfietsen hebben gewonnen. Alle reguliere media hebben deze mededeling intussen overgenomen (die controleren toch niet of een zo'n claim terecht is). Kampioenschap is niet de juiste vertaling van Challenge. IHPVA heeft het nergens over een kampioenschap. Doet wat mij betreft afbreuk aan de prestatie van het team en ik vind het stijlloos richting de andere teams. Elk team gaat voor zijn eigen doel en HPT Delft heeft de hare niet gehaald. Daar een 180 graden aan geven vinnik van een laag niveau.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.